‘Wonka’ Najčokoladniji film godine dolazi u kina ovog prosinca

Ove zime saznajte kako je mladi Willy Wonka od vječnog sanjara postao najveći tvorac snova ispunjenim najslasnijom i najšarenijom čokoladom.

Ovaj neodoljivo živopisan i inovativan filmski spektakl predstavit će publici mladog Willyja Wonku, prepunog ideja i odlučnog promijeniti svijet jednim ukusnim zalogajem – dokazujući da najbolje stvari u životu počinju sa snom i ako ste dovoljno sretni da upoznate Willyja Wonku, sve je moguće.

Temeljeno na izvanrednom liku iz priče Charlie i tvornica čokolade, najprepoznatljivije dječje knjige Roalda Dahla i jedne od najprodavanijih dječjih knjiga svih vremena, Wonka priča čudesnu priču o tome kako je najveći izumitelj, čarobnjak i proizvođač čokolade na svijetu postao omiljeni Willy Wonka kakvog danas poznajemo.

Wonka
Willy Wonka svojim čokoladnim izumima svima donosi dašak čarolije (Foto: Warner Bros.)

Kako je Wonka postao Wonka kakvog danas svi znamo

Charlie i tvornica čokolade roman je za djecu kojeg je 1964. napisao Roald Dahl, te je knjiga postala instant hit ne samo među najmlađima, već i kod čitatelja svih uzrasta. Willyja Wonku neki možda više pamte po filmovima Willy Wonka i tvornica čokolade (Willy Wonka & the Chocolate Factory, 1971.) ili Charlie i tvornica čokolade (Charlie and the Chocolate Factory, 2005.) od kojih oba danas imaju status kultnih filmova. Dok je u verziji iz 1971. godine Wonku glumio Gene Wilder, u onoj iz 2005. ulogu čokoladnog majstora preuzeo je Johnny Depp, te se i danas obožavatelji prepiru koji je glumac bolje utjelovio Willyja Wonku.

Ove zime dolazi još jedan glumac koji će staviti cilindar na glavu, uzeti Oompa Loompe pod ruku i postati Willy Wonka što će obožavateljima dati i trećeg kandidata za prepiranje, a on je Timothée Chalamet. Chalamet je jedan od trenutno najpopularnijih mladih glumaca, nominiran je za Oscara, a neki od najpoznatijih filmova su mu Skrivena ljubav (Call Me by Your Name, 2017.), Male žene (Little Women, 2019.) i serijal Dina (Dune). Za razliku od Wildera i Deppa, Chalamet neće biti Wonka koji ima svoju tvornicu čokolade, već će glumiti mladog Wonku na počecima njegove karijere čokoladnog majstora koji tek treba postati ono što su bili Gene Wilder i Johnny Depp.

Wonka
Ovog prosinca Willy Wonka donosi novi obiteljski mjuzikl u režiji tvorca ‘Medvjedića Paddingtona’ (Foto: Warner Bros.)

Je li ‘Wonka’ prequel nekom od ranijih filmova?

Sad se postavlja pitanje – da li Chalametova uloga mladog Wonke prethodi Wilderovom ili Deppovom liku? Scenarist i redatelj Paul King je rekao kako je novi Wonka popratni komad filmu iz 1971. godine, no ne bi ga se moglo nazvati direktnim prequelom već se samo izgled Wonkinog svijeta preuzeo iz tog filma. Wonka je samostalan film, no ako se baš želi, može ga se uzeti kao prequel za obje verzije filma koje su ranije snimljene.

Paul King je napisao i režirao Wonku što znači da se od filma može očekivati fantastična zabava za cijelu obitelj, uz puno smijeha i šarenih setova koji će gledatelje odvesti u potpuno drugi svijet. Jer što se drugo može dobiti od osobe koja stoji iza oba nastavka Medvjedića Paddingtona osim nečega u čemu apsolutno svi mogu uživati? King je scenarij napisao uz svog dugogodišnjeg suradnika i prijatelja Simona Farnabyja koji je glumio u Kingovim filmovima i serijama te su zajedno i napisali Medvjedića Paddingtona 2 (Paddington 2, 2017.).

Kako je Hugh Grant postao Oompa Loompa

Osim izgleda svijeta iz Gene Wilderove verzije Willyja Wonke, očito da su preuzeti i izgledi likova što se najbolje vidi na Oompa Loompi, kojeg glumi ni više ni manje nego Hugh Grant. Pored svih velikih imena uključenih u film, Grant je vjerojatno najveće iznenađenje jer ima najneobičniju ulogu. Objašnjenje redatelja za takav odabir je jednostavno, budući da je Hugh Grant jedna od najsarkastičnijih i najsmješnijih osoba koje je upoznao, a Oompa Loompe su baš takvi. Možda ne pričaju puno, ali zato pjevaju. I kad pjevaju, onda su njihove pjesme prožete suptilnim crnim humorom i sarkazmom gdje je redatelj Paul King vidio upravo Hugha Granta.

Wonka
Timothée Chalamet i Hugh Grant kao mladi Wonka i Oompa Loompa Lofty (Foto: Warner Bros.)

Timothée Chalamet je ulozi mladog Willyja Wonke, Hugh Grant je Oompa Loompa zvan Lofty, dok su u ostalim ulogama Olivia Colman kao gđa Scrubbit, Calah Lane je Noodle, Keegan-Michael Key je šef policije, Sally Hawkins glumi Willyjevu majku, Rowan Atkinson je svećenik Julius, Jim Carter je Abacus Crunch, Rakhee Thakrar glumi Lottie Bell i Matt Lucas je Prodnose.

Mnoga poznata lica okupila su se da uveličaju obiteljski mjuzikl temeljen na jednoj od najpoznatijih dječjih knjiga svih vremena, a Wonka stiže kao savršen poklon uoči blagdana s pričom o tome kako treba slijediti svoje snove i proživjeti ih uz veselje, pjesmu, i naravno – čokoladu.

U kinima od 07.12.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Timothée Chalamet, Calah lane, Olivia Colman, Hugh Grant, Keegan-Michael Key, Sally Hawkins, Rowan Atkinson, Jim Carter, Rakhee Thakrar
     REŽIJA: Paul King
     SCENARIJ: Paul King, Simon Farnaby
     PRODUCENTI: Alexandra Derbyshire, Luke Kelly, David Heyman
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Cate Adams, Tim Wellspring, Rosie Alison, Michael Siegel
     ŽANR: avantura, komedija, obiteljski, fantazija, mjuzikl

     O autoru

     O autoru