Robert Rodriguez: Najbolji filmovi teksaškog čarobnjaka

Robert Rodriguez, jedan od redatelja i scenarista s najoriginalnijim idejama, ima novi film Hipnotiziran u kinima, i vrijeme je da se prisjetimo onih koji su označili njegovu karijeru.

Filmska karijera Roberta Rodrigueza započela je njegovim ranim niskobudžetnim filmovima koje je snimio uz pomoć obitelji i prijatelja.

Snimanje filmova od malih nogu

Rodriguezova strast za snimanjem filmova navela ga je da počne snimati filmove u ranoj mladosti, koristeći obiteljsku filmsku kameru Super-8 za stvaranje svojih prvih filmova. Nastavio je usavršavati svoj zanat, snimivši niz kućnih filmova u kojima su članovi njegove obitelji bili glumačka postava i ekipa filma, što ga je pripremilo za njegovu buduću karijeru u filmskoj industriji. Ovi rani kratki filmovi obilježili su početke Rodriguezove karijere i uspostavili njegovu reputaciju snalažljivog nezavisnog redatelja.

Roadracers 1994
David Arquette u filmu Roberta Rodrigueza Roadracers (Foto: Orb International)

Prodaja vlastitog tijela za znanost u svrhu financiranja filma

Kako bi financirao svoj prvi film, prijavio se na testiranje eksperimentalnog lijeka za kolesterol koje je trajalo mjesec dana, i tako je prikupio je gotovo pola budžeta kako bi snimio svoj prvi dugometražni film.

Rodriguez je s tim svojim redateljskim prvijencom El Mariachi (1992.) uz Quentina Tarantina i njegovim prvim filmom Reserovir Dogs (1992.) pokrenuo eksploziju nezavisnog stvaralaštva u Hollywoodu. Filmovi obojice redatelja izašli su iste godine i momentalno postali hitovi kod publike i kritičara. Mada se njih dvojica u to vrijeme još nisu poznavali, kasnije su surađivali na zajedničkim projektima.

Rodriguezovi revolucionarni filmovi nakon El Mariachija poput Desperado (1995.) i Sin City (2005.), donijeli su mu hvalospjeve kritičara i status kultnog redatelja. Ovi su filmovi prikazali njegov jedinstveni stil i sposobnost stvaranja vizualno zadivljujućih filmova prepunih akcije koju je uvijek znao stilski uzdignuti na novu razinu.

Sin City: A Dame To Kill For 2014.
Eva Green i Stacy Keach u Rodriguezovom filmu Sin City: Vrijedna ubojstva (Foto: Dimension Films)

Originalne ideje u različitim žanrovima

Rodriguez je također režirao obiteljske filmove poput franšize Spy Kids, koji su bili komercijalno uspješni i pomogli mu proširiti publiku i na one najmlađe gledatelje. Njegovi nedavni projekti, poput filma Hipnotiziran (Hypnotic), nastavljaju demonstrirati njegovu svestranost kao filmaša i njegovu sposobnost stvaranja zanimljivih filmova s originalnim idejama koje su inspirirane starijim filmovima klasičnih žanrovskih redatelja, ali nikada njihove kopije.

Rodriguezova sposobnost prilagodbe različitim žanrovima i medijima omogućila mu je da zadrži svoju relevantnost u filmskoj industriji i nastavi producirati inovativne i uzbudljive projekte. Dok nastavlja pomicati granice filmskog stvaralaštva poput njegovih idola Johna Carpentera i Sama Raimija, bit će uzbudljivo vidjeti koje će nove projekte stvoriti u budućnosti, a kakav god rezultat toga bio, definitivno će biti originalan i pun kreativnosti.

El Mariachi
Mariachi

(El Mariachi, 1992.)

O filmu: Prvi dugometražni film Roberta Rodrigueza čiji je budžet za snimanje bio nevjerojatnih 7 tisuća dolara. Gotovo pola tog iznosa za film Rodriguez je zaradio na način da je bio ‘laboratorijski štakor’ u bolnici na testiranju eksperimentalnih lijekova. Rodriguez je na filmu radio sve osim glume – od režiranja, montaže do zvuka, dok su gotovo svi glumci i statisti bili lokalci i usputni prolaznici.
Film je o putujućem Mariachiju kojeg lokalni mafijaši zamijene za ubojicu te onda njega nastoje uhvatiti i ubiti. Mariachi je trebao izaći samo za lokalno video tržište (gdje su ga odbili), no završio je na brojnim festivalima i osvojio mnoge nagrade, da bi na kraju veliki studio kupio prava i dao ga u široku distribuciju. Iako je napravljen na nevjerojatno malenom budžetu, akcija i energija koju je Rodriguez unio u film čine ga nevjerojatno zabavnim i postao je kultni film. Mariachi je upisan u Guinnessovu knjigu rekorda kao film s najmanjim budžetom koji je zaradio više od milijun dolara.

Desperado

(Desperado, 1995.)

O filmu: Kao što je Sam Raimi učinio sa svojim filmom Zla smrt 2 (1987.), i Robert Rodriguez je snimio nastavak/polu-remake svog dugometražnog prvijenca El Mariachi koji je nazvan Desperado. Slučajno ili ne, dok je za Rodriguezov prvi film budžet bio 7 tisuća, za Desperada on je iznosio 7 milijuna.
Ovaj puta Mariachi koji stiže u meksički gradić nije zamijenjen za nekog drugog pa da mora spašavati živu glavu uz pucnjavu i akciju kao u prvom filmu, već sada stiže s namjerom da osveti svoju ubijenu ljubav. Antonio Banderas je Mariachi koji u torbi za gitaru ima cijeli arsenal oružja, a Salma Hayek je Carolina, knjižničarka koja pomaže Banderasu nakon što joj spasi život. Desperado je kombinacija meksičke kulture i hollywoodske akcije koju je Rodriguez pojačao na maksimum i film ispunio njome. Karizmatični Banderas i Hayek su ono što filmu daje ‘ono nešto’, a ostatak glumačke postave je jednako odličan: Steve Buscemi, Cheech Marin, Quentin Tarantino, Joaquim de Almeida i Danny Trejo. Ovo je pravi film za istinske ljubitelje akcije jer gotovo svaka minuta je ispunjena njome.

Desperado
From Dusk Till Dawn 1996.
Od sumraka do zore

(From Dusk Till Dawn, 1996.)

O filmu: Vjerojatno jedan od najpoznatijih filmova ovog redatelja bio je iznenađenje po izlasku u kina, najviše zbog toga što na polovici filma potpuno promijeni žanr i preokrene očekivanja gledatelja. George Clooney i Quentin Tarantino (koji je i scenarist filma) glume poznatu kriminalnu braću Gecko u bijegu preko granice u Meksiko, te otmu propovjednika i njegovu obitelj kako bi skriveni u njihovom kamperu uspjeli u svom naumu. Dok se zaustave u lokalu nadomak granice čekajući daljnje upute, pada mrak i svi zajedno se moraju boriti protiv bića noći kako bi preživjeli do jutra.
Od sumraka do zore počinje kao tarantinovski kriminalistički film gdje razgovori i pokoji nasilan čin vode glavnu riječ, no kad padne noć, sve se pretvara u krvlju ispunjenu simfoniju nasilja i otkinutih udova, a sve je popraćeno izvrsnom glazbom i jarkim bojama. Rodriguez si je ovdje baš dao oduška u kreativnom i neozbiljnom nasilju, ali nikad se ta neozbiljnost nije prenijela na glavne likove već je gledatelju stalo do njih.

Dosje Alien

(The Faculty, 1998.)

O filmu: Dosje Alien je možda Rodriguezov film kojeg se najmanje spominje kad se govori o njegovoj filmografiji, a to je potpuna nepravda. Ovaj film ima sve što treba da bi se uživalo u jednom od najboljih žanrovskih ostvarenja 90-ih: akcija, misterija, horor i sf.
Kad učenici srednje škole posumnjaju da su tijela i umove njihovih profesora zamijenila druga bića, bitka za vlastite i živote svih ostalih počinje u ovom brzom i dinamičnom misterioznom hororu koji je pun akcije. Tada prilično mladi, Elijah Wood, Jordana Brewster, Josh Hartnett, Clea DuVall, Usher i Shawn Hatosy predvodili su ekipu srednjoškolaca, a Salma Hayek, Famke Janssen, Robert Patrick,  Jon Stewart i mnogi drugi zaposlenike škole.
Scenarij filma je pisao Kevin Williamson koji je zaslužan i za Vrisak (1994.) što znači da je sama priča ispunjena određenim cinizmom i aludiranjem na ostale žanrovske filmove, a Rodriguez se pobrinuo prenijeti to na veliko platno na što zabavniji i najbolji način koji će iznenaditi gledatelja.

The Faculty 1998.
Spy Kids 2001.
Spy Kids

(Spy Kids, 2001.)

O filmu: Nakon akcije, kriminala i horora Rodriguez je snimio jedan poptuno drukčiji film. Akcijsko špijunsku obiteljsku komediju gdje brat i sestra moraju spasiti svoje roditelje koji su zapravo špijuni, i to iz ruku tehnološkog genija. Alexa PenaVega i Daryl Sabara glume brata i sestru koji uz pomoć novootkrivenih špijunskih alata kreću u potragu za svojim roditeljima, a zbog njihovog odnosa gdje stalno zadirkuju jedno drugo i podbadaju se, svi gledatelji koji imaju brata ili sestru će se pronaći u tom odnosu.
Roditelje špijune glume Antonio Banderas i Carla Gugino, koji su odlučili ostaviti se svog posla kako bi se posvetili obitelji, ali na njihovoj posljednjoj misiji bivaju oteti i njihova djeca na kraju postanu isto tako špijuni. U svojoj potrazi, mladi špijuni sreću puno raznih likova i koriste razne naprave, a dosta njih je Rodriguez još kao dijete sam nacrtao i dizajnirao, tako da je ovaj film s jedne strane veoma osoban za redatelja i vidi se da je sniman s velikom pažnjom i ljubavlju. Film ima 4 nastavka koje je sve režirao, napisao i producirao sam Rodriguez, a reboot serijala najavljen je za rujan ove godine, a scenarij za njega su pisali Rodriguez i njegov sin Racer Rodriguez.

Bilo jednom u Meksiku

(Once Upon a Time in Mexico, 2003.)

O filmu: Posljednji nastavak ‘Mariachi trilogije’ od kojih su prva dva El Mariachi i Desperado, ujedno je i film s najvećom glumačkom postavom, budžetom i box office zaradom. Antonio Banderas po posljednji put želi podmiriti račune, ovaj put s glavom kartela Barrillom kojeg glumi uvijek ekscentrični i često u svojim ulogama neuračunljivi Willem Dafoe. Salma Hayek se vraća s Banderasom u novom filmu, a ostale uloge imaju Johnny Depp, Mickey Rourke, Eva Mendes, Danny Trejo i jedno od najvećih iznenađenja – Enrique Iglesias koji s bacačem plamena u obliku torbe za gitaru pali ljude.
Kao i u svakom filmu, Rodriguez akciju i njenu izvedbu uzdiže do kraja kako bi svim gledateljima ovo bilo što zabavnije i apsurdnije. Definitivno jedan od njegovih naj-rodriguezastijih filmova.

Once Upon a Time in Mexico 2003.
Sin CIty 2005.
Sin City

(Sin City, 2005.)

O filmu: Vizualno jedan od najoriginalnijih filmova uopće, ne gledajući samo Rodriguezov katalog, Sin City je po izlasku u kina bio doista nešto neviđeno do tada. Film je adaptacija krimi priča iz istoimenog strip serijala pisca i crtača Franka Millera, koji isprva nije želio da Rodriguez pretvori u film njegovo djelo. Rodriguez je o vlastitom trošku snimio uvodnu scenu filma s Joshom Hartnettom kao ubojicom i to je uvjerilo Millera da entuzijastičnom redatelju prepusti filmsku adaptaciju.
Srećom po publiku i obožavatelje, takva suradnja je donijela film Sin City koji doista izgleda poput stranica stripa koje se kreću. Poznata glumačka ekipa je i ovdje ogromna; Jessica Alba, Bruce Willis, Mickey Rourke, Benicio del Toro, Rosario Dawson, Clive Owen i Carla Gugino samo su neki od njih. 2014. je snimljen i nastavak Sin City: Vrijedna ubojstva gdje se većina glumaca iz prvog dijela vratilo, kao i Rodriguez u ulozi redatelja s Frankom Millerom.

Planet terora

(Planet Terror, 2007.)

O filmu: Planet terora se najjednostavnije može opisati kao prava filmska zabava i posveta starim eksploatacijskim filmovima koji su bili popularni 70-ih i 80-ih godina. Redatelji Robert Rodriguez i Quentin Tarantino odrasli su gledajući grindhouse filmove, koji su najčešće bili žanrovski niskobudžetni filmovi prikazivani jedan za drugim ‘u komadu’, a otuda i naziv grindhouse (kuća za mljevenje). Njih dvojica su odlučili napraviti vlastiti grindhouse projekt u stilu starih načina prikazivanja, te je svaki od njih snimio jedan film, kao i lažne reklame za filmove koje su bile prikazivane između njih.
Tarantino je snimio kriminalističku crnu komediju Otporan na smrt (Death Proof), a Rodriguez Planet terora, akcijsku horor komediju sa zombijima. Unatoč originalnosti zajedničkog projekta i kvalitete filmova, njihov Grindhouse (kako su se ta dva filma s reklamama objedinjeno nazivali) je neslavno propao na kino blagajnama. Unatoč lošem box office rezultatu, čak su i kritičari uživali gledajući Rose McGowan kao striptizetu sa strojnicom umjesto noge kako tamani zombije, a i sve ostale. Ako ste raspoloženi za jedan eksploatacijski, krvavi old school horor pun poznatih glumaca i akcije, ne tražite dalje.

Planet Terror 2007.
Machete 2010.
Machete

(Machete, 2010.)

O filmu: Glumac čije lice svi znaju, Danny Trejo, u filmu Machete preuzima naslovnu ulogu lika koji se već pojavljivao u serijalu Spy Kids kao stric dvoje mladih špijuna. Osim u Spy Kids, Machete se pojavio u lažnom traileru koji je prikazan u Rodriguez/Tarantino filmu Grindhouse, da bi na kraju bio snimljen cijeli film inspiriran tim lažnim trailerom. Veoma nasilan, smiješan, ponekad politički nekorektan, Machete u konačnici ima što i za reći gledatelju u pogledu političkog i socijalnog komentara na društvo što ga ne čini samo jednim od bezumnih akcijskih filmova.
Scenarij i režiju zajedno potpisuju Rodriguez i Ethan Maniquis, a budući da je film bio dovoljno uspješan, 2013. snimljen je i nastavak imena koje govori samo za sebe: Machete ubija (Machete Kills), no njega je Rodriguez sam režirao. Najavljen je i treći dio serijala nazvan Machete ubija u svemiru (Machete Kills in Space), no kad će izaći – to još nije poznato.

Alita: Anđeo borbe

(Alita: Battle Angel, 2019.)

O filmu: Kad Rodriguez snima filmove, oni su gotovo uvijek na relativno malom ili osrednjem budžetu i zbog toga skoro svaki puta ima potpunu kreativnu kontrolu nad snimljenim. Iz tog razloga Alita je izuzetak u njegovoj filmografiji jer dolazi s najvećim budžetom s kojim je radio – 170 milijuna dolara, jednim od najvećih hollywoodskih studija kako mu dahće za vratom i tvrdoglavim kreativcem Jamesom Cameronom kao scenaristom i producentom.
Konačan rezultat je poput svih Rodriguezovih filmova do sada – zabavan od početka do kraja s kreativnim akcijskim scenama po kojima je redatelj poznat. Ali s obzirom na gore navedenu situaciju, film je ipak malo više ‘uglancan’ bez Rodriguezove sirovosti u scenama. Alita: Anđeo borbe je adaptacija cyberpunk mange autora Yukito Kishiroa. U filmu, Alita je nanovo aktivirani kiborg koji se ne sjeća tko je, te kreće u potragu za otkrivanjem svoje prošlosti i proonalaska identiteta. Ovo je bio posljednji film Twentieth Century Foxa prije nego ga je preuzeo Disney, i da li će se nastavak filma ikad realizirati, ovisi o Miševoj kući, ali svi uključeni u originalni film žele se vratiti ovom nevjerojatnom cyberpunk svijetu.

Alita: Battle Angel 2019.

O autoru

O autoru