Od ‘Praćenja’ do ‘Oppenheimera’ – otkrijte sve filmove Christophera Nolana

I sam redatelj Christopher Nolan kaže da je Oppenheimer, koji je trenutno u kinima, možda i vrhunac njegovog dosadašnjeg stvaralaštva. Pogledajte što je sve do sada snimio.

Prepoznatljiv filmski stil Christophera Nolana odigrao je značajnu ulogu u oblikovanju njegove uspješne karijere i svrstao ga u sam vrh najpriznatijih redatelja, ne samo današnjice, već uopće, te je s novim Oppenheimerom to samo potvrdio.

Tvorac inteligentnih blockbustera

Poznat po svojim jedinstvenim narativnim strukturama, Nolan često koristi nelinearne tehnike pripovijedanja, spajajući više vremenskih linija i perspektiva kako bi stvorio složenu i za gledatelja  privlačnu priču. Ovaj pristup dodaje element intrige i drži publiku očaranom tijekom cijelog filma. Još jedno obilježje filmskog stila Christophera Nolana je njegova upotreba složenih i intelektualnih priča, no u isto vrijeme su upakirani u velike blockbuster event filmove. Od 12 dugometražnih filmova koje je snimio, njih čak 8 stoje na IMDb-ovoj ljestvici 250 najboljih filmova ikad snimljenjih, te je gotovo kriminalno što Christopher Nolan nije osvojio nijednog Oscara za njih, mada je 5 puta bio nominiran.

Identiteti i koncepti vremena kao glavni pokretači Nolanovih priča

Čak i njegova superherojska trilogija o Batmanu nisu standardni filmovi tog žanra, već ispitiuju moralne složenosti osvetničke pravde te kao i svi ostali njegovi filmovi, ostavljaju trajan utjecaj na gledatelje. Složene teme, zabavne priče, stvarni, fizički setovi i što manje CGI efekata (ili njihov potpuni izostanak) njegovim djelima daju na još većem značenju u filmskoj klasičnoj kulturi i autentičnosti. Sjećanja, identitet i koncept vremena i prostora su prisutni u svakom njegovom filmu, a tako je i u Oppenheimeru. Koji filmovi su došli prije ovog biografskog spektakla, saznajte na popisu niže.

Praćenje

(Following, 1998.)

Žanr: misterija, triler, kriminalistički
O filmu: Nolanov scenaristički i redateljski niskobudžetni prvijenac koji je snimljen na budžetu od približno 7 tisuća dolara. Priča prati pisca koji slijedi nepoznate ljude na ulici, one koji mu se učine zanimljivima, a sve u svrhu kako bi dobio ideju za priču. Na taj način naleti na Cobba, lopova , te ga počinje pratiti u njegovim pothvatima.
Praćenje izgleda gotovo poput studentskog filma kojem je Nolan uzor, od nelinearne radnje, kraja s preokretom i psihološkom studijom likova, što će sve kroz nadolazeće godine usavršiti. Film je sniman samo subotama budući da su glumci i ekipa filma morali raditi tijekom tjedna, kao i Nolan. Veoma kvalitetan početak jedne izuzetne karijere u svijetu filmskih pripovjedača.

Memento

(Memento, 2000.)

Žanr: triler, misterija
O filmu: Prošlo je više od 20 godina kako je Memento izašao i postavio Nolana kao jednog od najperspektivnijih redatelja, no i danas se smatra kao jednim od njegovih najboljih filmova. Mnogi obožavatelji će reći da je ovo baš njegov najbolji, i možda ne bi bili u krivu. U Mementu, čovjek s nemogućnošću stvaranja sjećanja nastoji pronaći ubojicu svoje žene, ali kako u roku par minuta može izgubiti pojam o tome što se događa i tko je on, radi si tetovaže po tijelu kako ne bi zaboravio.
Mada radnja filma teče unatrag, cijela priča je stalno napeta, jer iako bi se mogao steći dojam da se već vidio kraj, gledatelj u stvari ne zna ništa o glavnom liku i svako novo otkrivanje sjećanja će sve držati na rubu sjedala. Nolanu je ovo bio prvi film za koji je dobio nominacije za Oscara.

Nesanica

(Insomnia, 2002.)

Žanr: misterija, triler
O filmu: Osim Praćenja, Nesanica je jedini Nolanov film koji se najmanje spominje u njegovom katalogu filmova te se lako može i zaboraviti da ga je upravo on i režirao. Isto tako, ovo je remake norveškog krimi trilera Insomnia iz 1997., a ono po čemu se Nolanova verzija najbolje pamti su glumačke izvedbe Ala Pacina i Robina Williamsa.
Al Pacino je losanđeleški detektiv koji pati od nesanice i sa svojim partnerom odlazi na sjever istražiti ubojstvo tinejdžera, u mjesto gdje sunce ne zalazi 24 sata. Ovo je stvarno dobar film, ali u usporedbi sa svim ostalim Nolanovim, previše je ‘običan’. Bez obzira na to, Nesanicu je Christopher Nolan često znao izdvojiti kao prvi veliki korak ka snimanju visokobudžetnih filmova.

Trilogija ‘Vitez tame’

(Batman: Početak, 2005., Vitez tame, 2008., Vitez tame: Povratak, 2012.)

Žanr: akcija, kriminal, triler
O serijalu: Batman: Početak je prvi dio trilogije iz 2005. koji je označio povratak Brucea Waynea kao Batmana na velika platna i to u potpuno novom, mračnijem, nolanovskom izdanju. Od filma nitko nije očekivao mnogo zbog ranijih neuspješnih Batman filmova, no po izlasku, zbog svojeg narativa koji je uvelike odrasliji od prethodnika i izvrsno razrađenih likova, postao je jedan od najutjecajnijih filmova 2000-ih. Nastavak Vitez tame iz 2008. je proglašen jednim od najboljih superherojskih filmova ikad snimljenih, a Heath Ledger je za fantastičnu ulogu Jokera posthumno osvojio Oscara.
Zadnji dio trilogije iz 2012., Vitez tame: Povratak, savršeno je zaokružio najbolju superherojsku trilogiju i gledatelji su se valjda po prvi puta u dugoj povijesti lika bojali za Batmanov život. Kao i Vitez tame, Povratak je zaradio preko milijardu dolara na box officeu, te je čitava trilogija pri vrhu najboljih kriminalističkih serijala filmova ikad snimljenih.

Prestiž

(The Prestige, 2006.)

Žanr: drama, misterija, sf, triler
O filmu: S Prestižom je Nolan pokazao kako uspješno snimiti povijesnu dramu i uobličiti ju u pravi blockbuster bez mnogo eksplozija i specijalnih efekata, mada se ovdje radi o mađioničarima. Radnja se odvija krajem 19. stoljeća i prati dvojicu mađioničara čije ih međusobno nadmetanje da naprave savršenu iluziju tjera da žrtvuju apsolutno sve u ime vlastite nadmoći nad onim drugim.
Kao i u svakom Nolanovom filmu, i Prestiž je ispunjen glumačkim zvijezdama, ali David Bowie kao Nikola Tesla je baš poseban izbor glumca zbog karizme i ekscentričnosti kojom zrači. Film se temelji na istoimenom romanu Christophera Priesta iz 1995., i jednostavno se ne može skinuti pogled s njega jer događaju se preokreti za preokretom, sve do finalne točke koja doista izaziva jezu.

Početak

(Inception, 2010.)

Žanr: akcija, avantura, sf, triler
O filmu: Kao i svi prethodni filmovi na ovoj listi, Početak je pametan, inovativan i uzbudljiv, te uspijeva biti intelektualan, emotivan i ovaj puta pun akcije. Leonardo DiCaprio je lopov Cobb (imena kao i lopov u Nolanovom prvom filmu Praćenje) koji ovaj put ne krade, već mora ulaskom u snove biznismenu usaditi ideju u um, no njegova tragična prošlost bi Cobba i njegov tim mogla koštati života u tom svijetu snova.
Kako god to zvučalo, cijeli koncept putovanja u snove unutar snova i dalje se pod Nolanovim vodstvom ne čini kao sf, već kao nešto stvarno, a ogromna glumačka postava mu samo daje još više na kvaliteti. Vizualno zapanjujuć, Početak ima neke od najoriginalnijih i najboljih akcijskih scena snimljenih posljednjih godina i kad se sve to posloži, imate jedan od najnevjerojatnijih filmova koje ćete pogledati. I dalje nas sve interesira – da li se zvrk još uvijek vrti?

Interstellar

(Interstellar, 2014.)

Žanr: avantura, sf, drama
O filmu: Nakon što je Nolan u Početku radio na izgradnji novog svijeta koji se odvija unutar nas, za Interstellar je naš postojeći proširio gledajući prema van, prema zvijezdama ali i emotivno unutar nas samih. Film je o bivšem pilotu NASA-e koji kreće na misiju u potrazi za novim nastanjivim planetom za stanovnike Zemlje. Gotovo svaka sekunda filma je vizualni spektakl koji ima svoje ideje o vremenu i prostoru, no u srži svega je emotivni odnos oca i obitelji.
Kao i praktički svaki Nolanov film, Interstellar je inteligentan blockbuster koji nas ostavlja s mnogo pitanja koja si možemo postavljati, i u jednom filmu dobivamo emotivnu dramu, svemirski ep ispunjen izvrsnom glumom i idejama i očajničku priču pojedinaca i svijeta o preživljavanju. Naravno da je osvojio Oscara za najbolje vizualne efekte.

Dunkirk

(Dunkirk, 2017.)

Žanr: akcija, ratni, povijesni, drama
O filmu: Dunkirk se temelji na stvarnom događaju za vrijeme Drugog svjetskog rata i spašavanju vojnika Savezničkih sila iz francuske luke Dunkirk u Veliku Britaniju, gdje su se uključili i obični građani sa svojim brodovima. Sama priča o tom pothvatu je istinski inspirativna, a Nolan je stvarni događaj i filmsko predavanje iz povijesti pretvorio u ljetni blockbuster.
Možda se na prvi pogled zbog same teme filma Drugog svjetskog rata i izlaska u ljeto činio kao mogući box office podbačaj, no Dunkirk je prešao svačija očekivanja i postao hit film. Sad je već posve jasno da publiku privlači Nolanovo ime u potpisu filma, te Dunkirk i dalje nosi njegov stil nelinearne priče i psihološke studije likova, a sve dok publiku čitavo vrijeme drži u napetosti. Navodno je nekoliko desetaka preživjelih izbavljenja iz Dunkirka bilo prisutno na premijeri, sad već 90-godišnjaci, i komentirali su kako je sve vjerno prikazano, ali da su efekti filma bili glasniji nego tadašnje bombardiranje na plaži.

Tenet

(Tenet, 2020.)

Žanr: akcija, triler, sf
O filmu: U godini kad su sve društvene aktivnosti diljem svijeta bile paralizirane, a pogotovo kino dvorane, Nolan je prvi izašao s filmom Tenet isključivo u kina. Veliki akcijski spektakl podijelio je gledatelje što čini čak i danas kad se priča o njemu, te radnju nazivaju previše kompliciranom i pretjeranom. Ali to ga ne čini nipošto manje dobrim, baš naprotiv, jer u današnjem moru remakeova i adaptacija kojima su kino dvorane ispunjene, Tenet je pravo osvježenje po tom pitanju.
Ovo je vjerojatno najambiciozniji Nolanov film do danas i neodoljivo podsjeća na klasične James Bond špijunske filmove, ali koji ugrubo rečeno, putuje kroz vrijeme. Kao što je sam redatelj rekao, Tenet treba iskusiti, a ne pokušavati shvatiti od prvih minuta gledanja.

Christopher Nolanov posljednji filmski event Oppenheimer možete doživjeti već danas u kinima diljem Hrvatske.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru