Scarlett Johansson i Cord Jefferson ‘aduti’ miniserije ‘Just Cause’

Poznatoj glumici ovo je prvi veći televizijski projekt, a za scenarij serije pobrinut će se majstor tog zanata Cord Jefferson, koji je lani, s filmom American Fiction, imao (iznimno uspješan) redateljski debi.

Scarlett Johansson dogovorila je svoj prvi veliki TV projekt – glavnu ulogu u ograničenoj dramskoj adaptaciji Just Cause, temeljenoj na istoimenom romanu Johna Katzenbacha iz 1992. godine.

No, neće ona biti jedino “zvučno” ime u ekipi. Scenarij za seriju piše Cord Jefferson, redatelj i scenarist prošlogodišnjeg filma American Fiction, koji će u seriji biti i izvršni producent. Naime, do njegovog redateljskog debija, American Fictiona, 42-godišnji Jefferson uglavnom je, u svojstvu scenarista, bio uključen u televizijske projekte među kojima je i hvaljena serija Nasljeđe (Succession, 2018.-2023.). Iako je to njegov tek prvi filmski projekt, American Fiction dobio je pet nominacija za Oscara među kojima su i one za najbolji film, najboljeg glumca (Jeffrey Wright) i najboljeg sporednog glumca (Sterling K. Brown).

Hit redatelj i scenarist

A prije nego što je filmom American Fiction zaslužio niz nominacija za Oscara, Cord Jefferson nagrađen je Emmyjem kao scenarist za epizodu u seriji Čuvari (Watchmen, 2019.). Za American Fiction, on osobno, nominiran je (kao producent) u kategoriji najboljeg filma te (kao scenarist) za najbolji adaptirani scenarij, a osim već spomenutih glumačkih kategorija, film za pozlaćenog kipića konkurira i u kategoriji najbolje pjesme (“It Never Went Away”).

Kako stoji u kratkom opisu Prime Videa, nova ekranizacija Just Cause, prati novinarku Madison Cowart iz Miamija, koja prima pismo od zatvorenika osuđenog na smrt u kojem tvrdi da je nevin. Slijedi istraga koja ne samo da baca sumnju na zatvorenikovu krivnju, već otkriva i druge strašne tajne…

Uz Jeffersona, scenarist miniserije, ali i izvršni producent, bit će John Wells, poznat po tome što je radio na nizu popularnih serija među kojima su i Hitna služba (ER, 1994.-2009.), Zapadno krilo (The West Wing, 1999.-2006.), Besramnici (Shameless, 2011.-2021.), Mildred Pierce (2011.) i Maid (2021.). Produkcija miniserije povjerena je Johanssonovoj produkcijskoj kući These Pictures.

Druga adaptacija popularne knjige

Bit će ovo druga adaptacija Katzenbachog romana “Just Cause”. Naime, knjiga već ima filmsku adaptaciju Pravedan cilj (Just Cause, 1995.) koju je režirao Arne Glimcher, a u kojem su glavne uloge tumačili Sean Connery, Laurence Fishburne i Kate Capshaw.

U ulozi Black Widow, Scarlett Johansson prvi put se pojavila 2010. godine u nastavku filma ‘Iron Man’
(Foto: Walt Disney Studios)

U tom se filmu pojavila i tada mlada Scarlett Johansson, u ulozi kćeri lika kojeg je tumačio Sean Connery i bilo je to njezino tek drugo pojavljivanje u filmu. Naime, danas 39-godišnja glumica koja se posljednjih 15-ak godina pojavljuje u Marvelovim filmovima kao Black Widow, filmski debi imala je 1994. godine u dramediji Roba Reinera, Sjever (North, 1994.), a definitivno najznačajnije njezine uloge su iz filmova objavljenih 2019. godine za koje je nominirana za Oscara. Riječ je o drami Noaha Baumbacha, Marriage Story, u kojoj je glavnu ulogu tumačila uz Adama Drivera, te ratnoj komediji Taike Waititija, Jojo Rabbit, u kojoj je tumačila sporednu ulogu.

Ove godine trebali bismo ju gledati u romantičnoj komediji svemirske tematike, redatelja Grega Berlantija i scenaristice Rose Gilroy kojemu još uvijek nije otkriveno ime, iako se nalazi u fazi postprodukcije. O njemu se još uvijek govori kao Projektu Artemisu. Uz Johansson, u filmu glume i Channing Tatum, Jim Rash, Ray Romano te Woody Harrelson.

O autoru

O autoru