Oliver Stone oduševljen Nolanovim ‘Oppenheimerom’ kojeg je svojevremeno on sam odbio snimiti

Nastavlja se niz pohvala na račun filma o “ocu atomske bombe”. Najnovije dolaze iz usta (odnosno s Twittera) trostrukog oskarovca Olivera Stonea.

I nakon gotovo dva tjedna otkako je došao u kina, ne jenjava bura oduševljenja Oppenheimerom Christophera Nolana.  Novi “reful” dogodio se na društvenim mrežama i to zahvaljujući trostrukom dobitniku Oscara – Oliveru Stoneu. On je, naime, film nazvao klasikom kinematografije.

Redatelj Voda smrti (Platoon, 1986.), Wall Streeta (1987.) i J.F.K.-a (JFK/Project X, 1991.) na svom je Twitteru napisao da film sadrži suštinu tragedije Oppenheimera – čovjeka koji se nalazi usred izrazito teške situacije, koju je, kako pokazuje Nolan, djelomično sam stvorio.

Oppenheimer je, u tek drugom tjednu prikazivanja, već zaradio više od 405 milijuna dolara diljem svijeta. Zarada bi bila značajno veća da se premijera ovog filma nije podudarala s premijerom megahita Grete Gerwig Barbie, no novi značajan porast zarade očekuje se nakon 30. kolovoza kad Oppenheimer  dolazi i u kineska kina. Ta se predviđanja temelje na prethodnom Nolanovom filmu Tenet (2020.) koji je započeo sa zaradom od 29,8 milijuna dolara da bi na kraju zaradio ukupno 66,6 milijuna dolara u Kini.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Kvaliteta s pokrićem

     A o kvaliteti filma ne govore samo financijski pokazatelji, nego i niz odličnih ocjena među kojima je najviša, “A” ocjena CinemaScorea, visokih 93 posto na Tomatometeru te 92 posto po ocjeni publike.

     Osim Stonea, koji je Oscarom dva puta nagrađen kao najbolji redatelj (Vod smrti/Platoon, 1986. i Rođen 4. srpnja/Born on the Fourth of July, 1989.) te jedanput kao scenarist za najbolji adaptirani scenarij (Ponoćni ekspres/Midnight Express, 1979.), Nolanov film hvali i slavni scenarist i redatelj Paul Schrader koji je, između ostaloga, radio i na hitoviva Taksist (Taxi Driver, 1976.), Američki žigolo (American Gigolo, 1980.), Brojač karata (The Card Counter, 2021.)

     Nolan pronašao put do biti

     Ipak, zanimljivije od svih ovim podataka jest činjenica da je Nolanovim Oppenheimerom očaran Oliver Stone i sam svojevremeno razmišljao o tome da ovu zanimljivu priče prenese na veliko platno.  Naime, redatelj je na svom Twitteru objavio:

     “U subotu sam proveo 3 sata u kinu zaokupljen #Oppenheimer pričom Chrisa Nolana. Njegov scenarij je slojevit i fascinantan. Dobro sam upoznat s knjigom Kaija Birda i Martina J. Sherwina, jednom sam odbio projekt jer nisam mogao pronaći put do njegove biti. Nolan ga je pronašao.”

     Ovaj, kako kaže Stone, klasik, još uvijek igra u kinima.

     O autoru

     O autoru