Ridley Scott otkrio je da Joaquin Phoenix dva tjedna prije snimanja ‘Napoleona’ nije imao pojma što treba raditi

Iskusni redatelj znao je što treba učiniti. Deset je dana s Phoenixom prolazio svaku scenu i prilagođavao mu scenarij kako bi mu uloga bila što ugodnija.  

Iako su već surađivali, i to vrlo uspješno, britanski redatelj Ridley Scott i američki glumac Joaquin Phoenix uoči početka snimanja Napoleona naišli su na – zid. Naime, kako je za “Empire” rekao Scott, dva tjedna prije početka snimanja epske povijesne drame Phoenix je priznao redatelju da ne zna što mu  je činiti.

 Njih su dvojica prije dvadeset godina zajedno radili na povijesnom spektaklu Gladijator (Gladiator, 2000.) u kojem je tada 25-godišnji glumac tumačio ulogu glavnog negativca, prepredenog Komoda. Taj se film danas smatra jednim od najboljih filmova svih vremena, jednim od najboljih povijesnih epova do sad snimljenih te jednim od najboljih filmova 2000-ih, ali i 21. stoljeća. Film je prikupio čak 12 nominacija za Oscara od čeka je osvojio njih pet – za najbolji film, najbolje glumca (Russell Crowe), najbolju kostimografkinju (Janty Yates), najbolji zvuk (Bob Beemer, Scott Millan i Ken Weston) te najbolje vizualne efekte (Tim Burke, Neil Corbould, Rob Harvey i John Nelson). Među nominiranima bili su i Ridley Scott u kategoriji najboljeg redatelja, te Joaquin Phoenix u kategoriji najboljeg sporednog glumca. Phoenix je zlatnog kipića na kraju osvoji kao najbolji glumac i to zahvaljujući trileru Joker (2019.), Scott ga još uvijek čeka iako je bio nominiran već četiri puta – u kategoriji najboljeg redatelja zahvaljujući filmovima Thelma i Louise (Thelma & Louise, 1991.), Gladijator (2000.) i Pad crnog jastreba (Black Hawk Down, 2001.) te za najbolji film Marsovac (The Martian, 2015.) u kojem je bio i redatelj i producent.

Savršen izbor

Kako će s nominacijama proći njegov Napolen, ostaje nam tek vidjeti, no da su on i Phoenix dali sve od sebe jasno je iz onoga što je redatelj nedavno ispričao. Naime, Phoenix koji igra naslovnu ulogu, Scottu je došao prije snimanja s određenim sumnjama, no 85-godišnji redatelj preiskusan je da bi izgubio glavne konce iz svojih ruku te je pozvao Phoenixa i s njime tijekom 10 dana prošao svaku scenu u filmu.

“Da, vježbali smo, svaki detalj njegove uloge”, rekao je slavni redatelj koji je američkog glumca nazvao “najboljim igračem ‘oštećene robe'” zbog čega je upravo Phoenix, smatra Scott, bio savršen izbor za ulogu Napoleona.

Glumac je pak rekao da nije puno dvojio oko toga hoće li se prijaviti za još jedan Scottov filmski projekt.

“Istina, želio sam ponovnu suradnju s Ridleyjem. Bilo je to nevjerojatno iskustvo raditi s njim u Gladijatoru, a bio sam tako mlad!. Bila je to moja prva velika produkcija i nostalgičan sam uvijek kad se toga sjetim. Ridley mi se u međuvremenu obraćao s prijedlozima, no nije tu bilo ničega što bi bilo zahtjevno za obojicu. Sve to do ovog filma pa nisam puno razmišljao”, rekao je Phoenix koji u Napoeonu glumi uz Venessu Kirby koja glumi Napoleonovu suprugu Joséphine de Beauharnais.

Nekonvencionalan glumac

Scott je još prije rekao za “Empire” da je scenarij napisan tako da bi upravo Phoenix bio najbolji izbor za glavnu ulogu. Taj je zadatak povjeren scenaristu Davidu Scarpi koji je sa Scottom surađivao i u filmu Sav novac svijeta (All the Money in the World, 2017.).

“Joaquin je nekonvencionalan glumac koliko god je to moguće. Ne radi on to namjerno, nego intuitivno. To ga ‘pokreće’ i kao mu nešto smeta, to će jasno dati do znanja. Upravo je tim svojim neprestanim preispitivanje, Napoleona učinio posebnim!, smatra Scott.  

 “S Joaquinom ponekad možete iznova napisati cijeli vražji film! Upravo se to dogodilo s Napoleonom. Raščlanili smo ga kako bismo mu pomogli  da se usredotoči na to tko je bio Bonaparte. Morao sam to poštovati, jer sve su njegove primjedbe bile konstruktivne i i zbog njih film je postao bolji”, zaključio je Ridley Scott.

Napoleon u kina dolazi 22. studenoga.

O autoru

O autoru