Ridley Scott odgovorio francuskim  kritičarima: ‘ Francuzi ne vole čak ni sami sebe!’

Kako smo i navikli od slavnog redatelja, Scott je imao odgovor na negativne reakcije francuskih kritičara na njegov novi film Napoleon. Naime, kritičari mu najviše zamjeraju zbog povijesnih neistina te francuskih vojnika s američkim naglascima.  

Samo tjedan dana uoči 86. rođendana britanskog redatelja Ridleyja Scotta, u kina dolazi film Napoleon. No, slavni redatelj ne planira rođendansku zabavu, nego putuje kako bi  promovirao, ali i  branio svoj novi film. Naime, film u hrvatskim kinima možemo gledati od 23. studenoga, dan ranije se počinje prikazivati u britanskim i američkim kinima, a prije negoli šira publika dobije mogućnost sama procijeniti kvalitetu filma, kritičari to već naveliko čine. Povijesnoj drami najnaklonjeniji su britanski kritičari koji redom imaju pozitivne reakcije na film, dok najžešće (negativne) kritike dolaze iz zemlje Napoleona – Francuske.

Francuski kritičari ističu da u filmu ima dosta povijesnih neistina pa je tako, primjerice, francuski dnevni list “Le Figaro” napisao da bi filmu više odgovarao naslov “Barbie i Ken u vrijeme Carstva”, nego Napoleon.

“GQ France” piše pak da je neprirodno i groteskno vidjeti francuske vojnike 1793. kako viču ‘Vive La France’ s američkim naglascima, a Napoleonov biograf, Patrice Gueniffey, je za časopis “Le Point” rekao da je film izrazito “antifrancuski i vrlo probritanski”.

Pariškoj publici film se svidio

BBC je Scotta, dakako, pitao da prokomentira te negativne kritike, što je vremešni redatelj i učinio te jasno dao do znanja da ga te kritike ne uznemiruju.

“Francuzi ne vole čak ni sami sebe! Publici u Parizu film se svidio”, rekao je Ridley Scott.

U filmu u prikazane projne bitke, kritičari najviše zamjerki imaju na Bitku kod piramida (Foto: Sony Pictures)

No čini se da se film nije svidio ni kritičarima izvan Francuske. Primjerice, kritičar američkog filmskog portala MovieWeb smtra da “oskarovac Joaquin Phoenix portretira Napoleona Bonapartea kao mrzovoljnog narcisa čija žeđ za moći dovodi do milijuna smrti” te da “njegova ulizička fascinacija prvom ženom, Joséphine (Vanessa Kirby) nikada nije istražena dalje od jednostavnog seksualnog idolopoklonstva”. Zamjera mu i zataškavanje Napoleonovog rasizma te zaključuje da “film ostavljanja gledatelja krajnje nezadovoljnim”.

Podsjetimo, Napoleon je premijerno prikazan 14. studenoga 2023. u Parizu. Glavne uloge tumače Joaquin Phoenix i Vanessa Kirby, a film je, prema scenariju Davida Scarpe, režirao već spomenuti Ridley Scott. Redatelj je, baš kao i glavni glumac Phoenix, dio i producentskog tima koji još čine Kevin J. Walsh i Mark Huffam.

Nebitne sitnice

A Scott je odgovorio i onima koji ga prozivaju za povijesne neistine u filmu. Njima je poručio “da počnu živjeti”, odnosno da se ne zamaraju nevažnim stvarima iz života drugih, nego da se usmjere na postizanje osobnog zadovoljstva.

“Snimio sam puno povijesnih filmova, a prvi korak na tom putu je pročitati tuđa izvješća o nečijim izvješćima o događaju koji se dogodi prije stotinu godina.  Koliko je to točno? Koliko su akteri tih događaja razrađeni u izvješćima? Kako je izgledala ljubavna priča aktera? Uvijek iznova mi je smiječno kad mi kritičar kaže, primjerice: ‘Ovako kako si opisao u filmu, nije uistinu ono što se dogodilo u Jeruzalemu.’ Ono što mu tada kažem jest: ‘Jesi li ti bio u Jeruzalemu?’ To je jedini je*** odgovor koji mu mogu dati”, zaključio je Scott.

O autoru

O autoru