Majka priroda otkazala snimanje vesterna Ridleyja Scotta

Redatelj Gladijatora 2, Ridley Scott trebao se okušati i u žanru vesterna, no snimanje filma Freewalkers je otkazano jer – nema snijega. Otkazivanju je svakako doprinio i gusti raspored 86-godišnjeg redatelja koji u sljedećih nekoliko godina planira producirati gotovo 20 projekata.

Kevin Costner najavio je da će svojim vesternima iz filmske serije Horizont održati lekciju iz ovog žanra. Na tu je temu želio nešto reći i Ridley Scott, no njegov plan osujetila je – majka priroda. Naime, slavni redatelj trebao je ovog ljeta snimiti vestern Freewalkers te na taj način pokazati kako on vidi taj žanr, no snimanje je otkazano jer je okopnjela snježna kulisa.

Razlog je to koji se na prvi pogled i ne čini opravdanim za otkazivanje filma, no Scottov dugogodišnji suradnik, kostimograf Janty Yates, objasnio je zašto je nedostatak snijega produkciji predstavlja nepremostiv problem.

“Film je otkazan je se njegova radnja odvija u snježnom okruženju, no završetak priprema, odnosno početak snimanja pao je na sredinu ljeta, tako da nemamo snijeg. Ne znam što će se dogoditi dalje s filmom, vidjet ćemo, no volio bih da snimamo ovaj film jer je scenarij prekrasan!”, rekao je Yates.

Dodatni problem predstavlja gusti raspored 86-godišnjeg redatelja. Prošle godine objavljen je njegov biografski film Napoleon s Joaquinom Phoenixom u naslovnoj ulozi, a ove godine gledat ćemo nastavak Gladijatora. Osim toga, kao producent, uključen je dva filmska projekta Alien franšize – film Fedea Alvareza Alien: Romulus te, još uvijek nenaslovljenu, TV seriju Noaha Hawleyja. Njegove poslovne planove najbolje ilustrira podatak da u sljedećih nekoliko godina vremešni redatelj planira producirati gotovo 20 projekata.  

Dakle, otkazivanje filma djelomično je posljedica i njegovog prenatrpanog rasporeda, no snijeg je svakako glavni problem.

Jasno je da otkazivanje jednog filma neće značiti da će se Ridley Scott dosađivati kod kuće, no redatelj će svakako biti nezadovoljan što neće realizirati film za koji ima gotov scenarij. Međutim, istina je surova, a u njegovom slučaju ona glasi: dan ima samo 24 sata.

Budući da bi takav, gusti raspored, trebalo uskladiti s (promjenjivom) klimom te da bi film trebalo snimiti unutar jedne zimske sezone, dakle, bez ponovljenih snimanja, jasno je da je vrlo mala vjerojatnost da će Ridley Scott snimiti taj film.

Naravno, brojni su promjeri domišljatosti produkcije da doskoči problemu stvaranja ugođaja pojedinom godišnjeg doba, no Yates je dao do znanja da će Scott snimiti Freewalkers u prirodnom okruženju ili ga uopće neće snimiti. Upravo je autentičnost dio Scottovog redateljskog “potpisa” pa bi upravo to moglo presuditi da Ridley Scott ne snimi svoj prvi vestern.

Ono što je pak sigurno, jest da ćemo u studenom, nakon gotovo četvrt stoljeća, imati prilike u kinima pogledati nastavak njegovog hita iz 2000., Gladijator 2.

O autoru

O autoru