‘Ekskurzija’: Tinejdžerica u raljama glasina

“Nema onoga tko nije komentirao vijest o ekskurziji na kojoj je, navodno, sedam djevojčica ostalo trudno. I mene je zaintrigiralo”, opisala je redateljica Una Gunjak gdje je pronašla sjeme za priču filma Ekskurzija.

Na prošlogodišnjem Zagreb Film Festivalu, drama Ekskurzija redateljice Une Gunjak bila je jedan od filmova o kojima se najviše pričalo. Na hrvatskoj premijeri, održanoj u sklopu festivala, dvorana je bila puna, a gledatelji su film na kraju nagradili pljeskom. Oni koji su ga tada propustili od ovoga četvrtka mogu to ispraviti jer film dolazi u hrvatska kina.

Ekskurzija je dugoiščekivani cjelovečernji prvijenac bosanskohercegovačke redateljice i scenaristice Une Gunjak. Premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je primio posebno priznanje u programu Concorso Cineasti del presente. Unin kratki film Kokoška, u njemačko-hrvatskoj koprodukciji, 2014. ovjenčan je nagradom Europske filmske akademije (EFA).

Bezazlena laž pokrene lavinu

Naizgled bezopasna laž dovodi sarajevsku tinejdžericu Iman (Asja Zara Lagumdžija) u središte školskog skandala. Dok se njezin razred priprema za izlet, Iman privlači pažnju starijeg dečka. Kada za vrijeme igre istine ili izazova slaže da je s njim spavala, glasina se proširi školom i stvari izmiču kontroli.

“Prije nekoliko godina svi su se mediji u Bosni i Hercegovini raspisali o učeničkoj ekskurziji na kojoj je, navodno, sedam djevojčica ostalo trudno. Nema onoga tko taj slučaj nije komentirao. I mene je zaintrigirao. Međutim, nije mi bilo toliko zanimljivo što se doista dogodilo koliko reakcija okoline na cijeli skandal. Mislim da je izuzetno važno upravo o tome govoriti, kako društvo reagira na takve događaje”, otkrila je Una Gunjak u intervjuu.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Glumačku ekipu filma predvode mladi naturščici predvođeni debitanticom Asjom Zarom Lagumdžijom (Iman) i Nađom Spaho u ulozi njene prijateljice Hane. U ulozi Asjine majke je Maja Izetbegović (Hotel Pula), a djeda tumači cijenjeni bh. glumac Izudin Bajrović.

     Univerzalna filmska priča

     “Priča je filma univerzalna. Bez obzira na neke specifičnosti koje se tiču bosanskohercegovačkog društva, njegova se bit može prenijeti na svačije iskustvo adolescencije ili, ako ste roditelj, odgajanje tih adolescenata. Film je situiran na jednoj točnoj lokaciji, ali ima snagu govoriti za puno šire područje”, kazala je Una Gunjak.

     Sarajevska redateljica Una Gunjak studirala je film u Italiji i filmsku montažu na britanskom NFTS-u. Kratki film Kokoška (2014.) premijerno joj je prikazan u sekciji Tjedan kritike Filmskog festivala u Cannesu te je osvojio nagradu EFA-e za najbolji kratki film, a njezin kratki film Salamat (2017.) otvorio je sekciju Dvotjedan autora u Cannesu.

     Ekskurzija je koprodukcija Bosne i Hercegovine (SCCA/pro.ba) i Hrvatske (Nukleus Film), Srbije (Baš Čelik), Francuske, Norveške i Katra. Hrvatski distributer filma je Zagreb Film Festival.

     O autoru

     O autoru