‘Stric’: Hrvatski film gdje ništa nije onako kakvim se čini

Žanrovski orijentiran domaći film Stric redateljskog dua Andrija Mardešić i David Kapac djelo je kakvo još nismo imali prilike vidjeti u domaćoj produkciji. U kina stiže početkom prosinca.

Jugoslavija, kasne 1980. Obitelj dočekuje svog voljenog strica koji se iz Njemačke vraća kući za blagdane. Okupljena obitelj uživa u Božićnom ručku. Radosno druženje iznenada prekida neobična zvonjava. Ubrzo postaje jasno da nešto nije u redu. Osim svečane purice, nožem se može rezati i napetost.

Film Stric imao je svjetsku premijeru na filmskom festivalu u Karlovym Varyma. Prikazan je u sklopu natjecateljskog programa Proxima te je nagrađen posebnim priznanjem žirija. Nakon toga prikazan je na Pulskom filmskom festivalu gdje je osvojio Zlatne arene za scenarij i kostimografiju.

Goran Bogdan Ivana Roscic Roko Sikavica - Stric
Scena iz filma Stric © Kino Mediteran

Redatelji i scenaristi ovog misterijom prožetog trilera s elementima crne komedije i horora su Andrija Mardešić i David Kapac. Mladom filmskom dvojcu to je prvi dugometražni igrani film. Pošto su i sami ljubitelji žanrovskog filma, pretočili su tu strast u svoj redateljski prvijenac Stric. Film kakav sa svojom tematikom i narativom još nije snimljen u Hrvatskoj.

Naslovnu ulogu misterioznog Strica glumi srpski glumac Predrag Miki Manojlović (Underground, 1985., Južni vjetar, 2020.), u ulozi Majke je Ivana Roščić (Uspjeh, 2019., Pogrešan čovjek, 2018.), Otac je Goran Bogdan (Otac, 2020., All Inclusive, 2017.), a Sina glumi Roko Sikavica (Metropolitanci, 2022., Mrkomir Prvi, 2021.

Miki Manojlović - Stric
Scena iz filma Stric © Kino Mediteran

Manojlović je 1985. glumio u filmu Otac na službenom putu, no ovdje ne glumi oca već Strica koji isto tako dolazi s puta, no ipak malo mračnijeg i tajanstvenijeg. Goran Bogdan je pak 2020. imao naslovnu ulogu u filmu Otac, te i ovdje glumi oca, no ipak u malo drukčijem svjetlu.

Ako ste pobornik misterije i nepredvidljivih trilera, obavezno pogledajte ovaj film koji unosi pravi dašak originalnosti u hrvatsku kinematografiju. Pripremite se na iznenađenje.

U kinima od 01. 12.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Predrag Miki Manojlović, Ivana Roščić, Goran Bogdan, Roko Sikavica
     REŽIJA:
     Andrija Mardešić, David Kapac
     SCENARIJ: Andrija Mardešić, David Kapac
     PRODUCENTI: Ivan Kelava, Tomislav Vujić
     ŽANR: triler, misterija, drama

     O autoru

     O autoru