Čelnik Disneya, Bob Iger, zna zašto su ‘Marveli’ propali na kino blagajnama

Bob Iger, izvršni direktor Disneya, dao je svoje mišljenje o posljednjem Marvelovom filmu koji je potpuno podbacio u kinima diljem svijeta.

Na svačije, a možda čak i ničije iznenađenje, Marveli (The Marvels) su ove jeseni imali najgore otvaranje u kinima od svih filmova u MCU svijetu, a izvršni direktor Disneya u čijem je vlasništvu i Marvel Studios, Bob Iger, dao je svoje mišljenje o Marvelima.

Bob Iger smatra da je ‘Marveli’ imao premalo kontrole

Tijekom razgovora za New York Timesov DealBook Summit 2023, glavni čovjek Miki Mausove kuće imao je štošta za reći o smjeru u kojem se kreće Marvelov filmski svemir, tj. MCU. A zašto su Marveli podbacili na kino blagajnama? Izgleda da nije stvar u scenariju, nezainteresiranosti publike ili ogromnoj količini pogledanog materijala i predznanja kojeg gledatelji trebaju imati prije gledanja filma, već u kontroli na setu.

″’Marveli’ je snimljen za vrijeme Covida,” govori Iger. “Nije bilo toliko nadzora na setu, da tako kažem, gdje imamo rukovoditelje [koji] stvarno nadgledaju što se radi dan za danom.”

Disney je postao sam sebi najveći neprijatelj

Osim slabe kontrole na setu kako je Iger naveo, veliku ulogu u kino posjećenosti ima streaming koji je postao nevjerojatno popularan tijekom lockdowna prije nekoliko godina. Jer kako se nadovezao Bob Iger, jeftinija je pretplata na Disney+ nego odlazak u kino s cijelom obitelji, a ponuđeni sadržaj na streaming servisima je veoma kvalitetan.

Marveli
‘Marveli’ je u 20 dana u kinima zaradio 188 milijuna dolara (Foto: Marvel Studios)

Mislim da je sada ljestvica podignuta u smislu kvalitete onoga što ljude tjera iz njihovih domova u kina,” rekao je Iger. Prema tome bi se dalo zaključiti kako se ljudima Marveli nije činio dovoljno kvalitetan kako bi otišli u kino pogledati ga, za razliku od ovogodišnjih Čuvari galaksije Vol 3 (Guardians of the Galaxy Vol. 3) koji je zaradio 850 milijuna dolara ili Spider-Man: Put bez povratka (Spider-Man: No Way Home) koji je izašao 2021. u jeku pandemije i zaradio 1,9 milijardi.

Disney je imao doista problematičnu godinu po pitanju filmova, no prema njihovom izvršnom direktoru, postali su žrtva vlastitog uspjeha. “Nisam siguran da će neki drugi studio ikada postići neke od brojeva koje smo mi postigli. Mislim, došli smo do točke u kojoj smo bili razočarani ako film nije zaradio milijardu dolara na svjetskim kino blagajnama… To je nevjerojatno visok standard i mislim da moramo postati realističniji.”

Potrebno je predznanje za gledanje novih filmova

Samo u 2019. godini, 7 Disneyevih filmova zaradom su prešli milijardu dolara, a u posljednje 4 godine to je uspjelo samo James Cameronovom Avatar: Put vode (Avatar: The Way of Water, 2022.), dok su Spider-Man filmovi u vlasništvu Sonyja, a ne Disneya.

Kad je u pitanju isključivo MCU, čini se da je studio pretrpao publiku sa serijama koje izlaze na Disney+, što izgleda odbija ležerne kino gledatelje kojima se dodatna gledanja serija više čine kao zadaća nego užitak. Na taj način jako lako možeš izgubiti publiku koja će s vremenom prestati biti zainteresirana za nadolazeće projekte, čak i ako su oni dobra, jednostavna kino zabava poput filma Marveli.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru