‘Marveli’: Team-up Marvelovih junakinja u studenom stiže na velika platna

Pripremite se na avanturu diljem svemira, jer trio Marvelovih junakinja vas vodi u njegove najskrivenije i najopasnije dijelove. Ali i najzabavnije.

Carol Danvers, poznata kao Kapetanica Marvel, povratila je svoj identitet od tiranskog Kreeja i osvetila se Vrhovnoj Inteligenciji. No, neželjene posljedice prisiljavaju je da preuzme teret nestabilnog univerzuma. Kada je njezine obaveze pošalju kroz crvotočinu povezanu s rasom Kree, njezine moći se isprepliću s moćima Kamale Khan, poznate kao Ms. Marvel, obožavateljice iz Jersey Cityja, te s Carolinom udaljenom nećakinjom, astronautkinjom i kapetanicom S.A.B.E.R.-a, Monicom Rambeau. Ova neobična trojka mora se udružiti i naučiti surađivati kako bi spasila MCU svijet kao “Marveli.”

Marveli 2023
Marveli: Kapetanica Marvel, Photon i Ms. Marvel (Foto: Marvel)

Povratak triju junakinja za zajednički film

Carol Danvers/Kapetanica Marvel je 2019. imala svoj debi u Marvelovom filmskom svemiru (MCU) sa svojim samostalnim filmom Kapetanica Marvel (Captain Marvel) kojim je predstavljen jedan od omiljenih i najsnažnijih strip junaka. Kapetanica Marvel je po izlasku imao jedan od najuspješnijih vikenda okupirajući box office, te je i danas među financijski najuspješnijim filmovima o superjunacima.

Marveli (The Marvels) bi prema svemu trebao biti nastavak hita Kapetanica Marvel, no ovaj film neće biti samo nastavak priče o Carol Danvers, već i članicama njenog novog tima kojeg uz nju čine Monica Rambeau i Kamala Khan. Baš zbog toga Marveli ujedno služe i kao nastavak TV serija Ms. Marvel (2022.) i WandaVision (2021.), budući da je lik Ms. Marvel svoj debi imao u istoimenoj seriji, dok je Monica Rambeau svoje moći dobila u WandaVision.

Marveli 2023
Dar-Benn i Kree rasa su negativci s kojima će se Marveli morati suočiti (Foto: Marvel)

Nova prijetnja za ‘Marvele’

U novom filmu Kapetanicu Marvel, Ms. Marvel i Monicu Rambeau situacija navede da se (nevoljko) udruže protiv zajedničke prijetnje koja dolazi iz prošlosti Carol Danvers, te je nova zlikovka Dar-Benn odlučna uništiti sve i svakoga što je drago Marvelovoj junakinji. Dar-Benn je pripadnica tiranske Kree rase koja se već ranije sukobila s Kapetanicom Marvel u njenom prvom filmu, te osim što vitla oružjem koje mijenja samu materiju, olakšava joj što je junački trio Marvelica zamjenjuju mjesta kad god koriste svoje moći pritom se gubeći u procesu.

Možda Dar-Benn izgleda kao osrednji negativac, no Marveli se u globalu doimaju kao jedan od MCU naslova koji će više zakoračiti u svijet multiverzuma, što je samo načeta tema u prijašnjim filmovima dok se ovdje Carol Danvers mota oko crnih rupa, svemirskih crvotočina (koje to možda nisu) i ostalih nestabilnih anomalija. Uostalom, mačak tj. Flerken Goose se isto vraća u novom filmu a koliko se iz trailera dalo naslutiti, sa sobom donosi još malih Flerkena koji u sebi imaju male džepne stvarnosti, te mjehuriće prostora i vremena koji postoje u drugim svjetovima. Možda izlgeda kao kućna mačka, ali Flerkena se ne treba naljutiti jer lako može progutati svakoga i ubaciti ga u jedan od tih svjetova.

Marveli 2023
Jesu li ovo sve Flerkeni koji mogu progutati cijeli odred vojnika ili kućne mačke? (Foto: Marvel)

Stara i nova lica u MCU svijetu

Redateljica trilera Little Woods (2018.) i horora Candyman (2021.) Nia DaCosta preuzela je redateljsku palicu i scenarističko pero te se po prvi puta uputila u svijet superheroja. Ako je suditi prema njenim ranijim filmovima, gledatelje svakako očekuje nešto novo, i definitivno jedan vizualno inovativan film. Ono što je sigurno – Marveli će stisnuti gas i držati do kraja budući da se film nastavlja direktno nakon kraja serije Ms. Marvel gdje Carol Danvers zamjenjuje mjesto s Kamalom Khan što znači da gledatelje baca direktno u centar akcije, te je film najkraći od svih MCU filmova do sada – 1 sat i 45 minuta. Sve skupa znači da nema praznog hoda, što je uvijek dobrodošlo.

Oskarovka Brie Larson je ponovno u ulozi Carol Danvers/Kapetanica Marvel, Teyonah Parris se nakon WandaVision-a vraća u ulogu Monice Rambeau/Photon, dok je Iman Vellani posljednji dio trojke u ulozi Kamale Khan/Ms. Marvel. Samuel L. Jacksonu je ovo 15. put da je u ulozi Nicka Furyja, dok Zawe Ashton debitira u Marvelu kao zlikovka Dar-Benn. Saagar Shaikh, Zenobia Shroff, i Mohan Kapur se vraćaju kao roditelji i brat Kamale Khan, a Park Seo-joon je u ulozi Princa Yana, novog MCU lika koji živi na planetu gdje svi pričaju u rimama i plešu (barem u stripovskoj verziji).

Marveli 2023
Samuel L. Jackson kao Nick Fury stavlja povez na oko po 15. puta u MCU (Foto: Marvel)

Što bi ‘Marveli’ mogli učiniti za MCU

Marveli bi potencijalno mogli imati velik utjecaj na ostatak Marvelovog svemira jer na kraju serije Ms. Marvel otkriveno je da je Kamala Khan mutant što nagovještava dolazak X-Mena, a nije isključeno kako bi i Flerkeni mogli imati veze sa uspostavljanjem novog multiverzuma. Sa završenom trilogijom Čuvari galaksije (Guardians of the Galaxy) i bez najave nastavaka, Marvelov svemir treba novu ekipu galaktičkih superheroja. Ovaj novi trio bi se savršeno uklopio u taj svijet ispunjen zvijezdama i planetima, a kako se približavaju prijetnje iz multiverzuma i sigurna pojava ostalih mutanata možda čak i u ovom filmu, junaci će biti potrebni i van planeta Zemlje.

U kinima od 09.11.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Brie Larson, Teyonah Parris, Iman Vellani, Samuel L. Jackson, Zawe Ashton, Park Seo-joon, Zenobia Shroff, Saagar Shaikh, Mohan Kapur
     REŽIJA: Nia DaCosta
     SCENARIJ: Nia DaCosta, Megan McDonnell, Elissa Karasik
     PRODUCENT: Kevin Feige
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Louis D’Esposito, Victoria Alonso, Matthew Jenkins, Mary Livanos, Jonathan Schwartz
     ŽANR: akcija, avantura, sf, fantazija

     O autoru

     O autoru