Tvorac ‘Crnog zrcala’ se ne boji umjetne inteligencije jer nije dovoljno “neuredna” kako bi zamijenila kreativce

Charlie Booker objašnjava zašto ga umjetna inteligencija ne može zamijeniti i brani odluku o prelasku ‘Crnog zrcala’ na Netflix.

Priča o umjetnoj inteligenciji (AI) je stalno prisutna u medijima koji god kontekst teme bio, te je ujedno i jedan od većih razloga zašto su pokrenuti štrajkovi scenarista i glumaca u Hollywoodu. No Charlie Brooker, tvorac popularne serije Crno zrcalo (Black Mirror, 2011.), smatra kako se nema čega bojati jer AI nema onu neurednost u pisanju kojom se kreativni umovi mogu pohvaliti.

AI je dosadan scenarist

Kako prenosi The Guardian, tijekom panela na SXSW u Sydney Convention & Exhibition Centeru, Brooker je podijelio s publikom kako je bio užasnut s pomisli da bi ga AI mogao tek tako zamijeniti. To se promijenilo nakon što je upotrijebio ChatGPT za pisanje AI epizode Crnog zrcala.

Black Mirror - Fifteen Million Merits
Što ako ne možete apsolutno ništa bez da pogledate reklame koje traju i traju? (Foto: Netflix)

Rekao sam ChatGPT-u, ‘Daj mi skicu za priču ‘Crnog zrcala‘”, rekao je Brooker. “I dok to dolazi kroz prvih nekoliko rečenica, osjećaš hladan proboj straha, poput iskonskog užasa. Kao da sam jebeno zamijenjen. Neću ni pogledati što radi. Skočit ću kroz jebeni prozor. Zatim, kako ide sve dalje, rekao sam: ‘Oh, ovo je dosadno. Bio sam uplašen prije jedne sekunde, a sad mi je dosadno jer ovo je tako derivativno.

To samo oponaša nešto. Usisao je svaki opis svake epizode Crnog zrcala, vjerojatno s Wikipedije i drugih stvari koje su ljudi napisali, i to mi samo na neki način bljuje van. Pretvara se da je nešto što nije u stanju biti.”

Iako umjetna inteligencija može biti moćan alat, Brooker je rekao da “ne vidi da će ona zamijeniti neuredne ljude.”

Nekima je bila draža sumorna verzija serije prije prelaska na Netflix

Crno zrcalo je jedna od najpopularnijih Netflixovih serija koja je osvojila 6 Emmyja, no nakon prelaska znanstveno-fantastične serije s britanskog Channel 4 na Netflix počevši s trećom sezonom, neki od gledatelja su imali kritike na sadržaj. Charlie Brooker se oglasio i na njihovo nezadovoljstvo.

Blac Mirror - USS Callister
Razmislite dva puta želite li biti dio imaginarne priče vaših snova (Foto: Netflix)

Jedna od kritika koje ponekad dobijemo je: ‘Draža mi je serija dok je bila britanska i svi u njoj su bili bijedni i sve je pomalo smrdjelo na drek i sve su priče bile užasne‘”, rekao je Brooker. “A onda je otišla na Netflix i odjednom je sve sunčano i veselo i svi imaju divne zube, i puno je holivudskih zvijezda i izgubilo je tu čar.”

Prema Brookeru, promjena takvog “bijednog” tona u seriji nema veze s prelaskom na streaming servis već je to njegova vlastita odluka. “Bio sam svjestan da sad idemo na globalnu platformu, tako da ove priče moramo učiniti malo internacionalnijima. Htio sam to malo izmiješati, ne samo nastaviti raditi sumorne stvari.”

Crno zrcalo se sastoji od 6 sezona sa sveukupno 27 epizoda i jednog interaktivnog filma. Na pitanje kad bi trebala stići sedma sezona serije, Charlie Brooker nije želio odgovoriti.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru