5 najstrašnijih filmskih pauka

Još od 1954. godine i filma Oni! pa do današnjih dana, kukci nemilice plaše gledatelje i s velikog ekrana. Među njima visoko mjesto zauzimaju pauci, koji bilo sićušni bilo ogromni, izazivaju kod gledatelja pravu jezu. Njihove noge, veličina i sposobnost ranjavanja čine ih izrazito zastrašujućima.

Razni kukci dugo su vremena prisutni kao ‘junaci’ u filmovima. Mnogi drže da je film Oni! (Them!) iz 1954. godine najzaslužniji za tu ‘filmsku najezdu’. Pauci zauzimaju visoko mjestu među tim ‘junacima’. Njihove noge, veličina i sposobnost ranjavanja čine ih izrazito zastrašujućima. Zbog toga izazivaju pravu jezu kod gledatelja a ako im se doda još pokoja neprirodna karakteristika teško da će tko od gledatelja noću mirno spavati.

Posljednjih su godina horor filmovi o paucima, pa tako i ostalim kukcima, postali realističniji, što ih čini još strašnijima za običnu publiku. Jedan od takvih je i film Ubod (Sting, 2024.) koji odnedavno igra u našim kinima. To je odličan primjer filma koji je preuzeo najbolje iz klasičnih tzv. creature feature filmova i nadogradio ga novim, modernim idejama.

Neki od tih paukova postali su jednako ‘slavni’ kao i njihovi filmovi. Oni su prava ‘filmska zastrašujuća elita’ među kukcima. Ovom prilikom donosimo vam kratki pregled 5 najstrašnijih filmskih paukova.

Divovska tarantula u filmu Tarantula (1955.)

Kadar iz filma ‘Tarantula’ (Foto. Universal International Pictures)

Pauk tarantula pobjegne iz izoliranog pustinjskog laboratorija u Arizoni, koji eksperimentima s gigantizmom. Tarantula naraste do nevjerojatne veličine dok pustoši lokalno stanovništvo. S posterom s kojeg ponosno vrišti: “Divovski pauk napada! Puzeći užas na visini od 100 stopa”, nema sumnje da je “Tarantula” veliki, loš, senzacionalno zabavan film o čudovištima kakvim se predstavlja.

Redatelj Jack Arnold je samo majstor, a vizualni efekti korišteni za sugeriranje gigantizma i dalje su impresivni. Ovaj pauk možda i nije tako jezivo zastrašujući kao neki drugi pauci, no u njemu postoji jedna velika zastrašujuća doza. Ne zaboravite, ovdje je ipak riječ o divovskoj tarantuli koja divlja.

Sam film dobio pohvale kritičara i to zahvaljujući efektima i glumi. Zanimljivo je da je spomenut u uvodnoj pjesmi filma The Rocky Horror Picture Show(1975.).

Paučnjaci iz filma Svemirski marinci (Starship Troopers, 1997.)

Kadar iz filma ‘Svemirski marinci’ (Foto: TriStar Pictures)

U ovom SF filmu redatelja Paula Verhoevena, s radnjom u bliskoj budućnosti, čovječanstvo je u ratu za opstanak protiv opake rase ogromnih paučnjaka koji koloniziraju galaksiju šireći svoje spore. Čovječanstvo je stoga osnovalo Svemirske marince koji se protiv insekata bore strojnicama koje nisu osobito djelotvorne, jer treba mnogo metaka da se jedan kukac uništi.

Opaki paučnjaci nevjerojatno su dobro dizajnirana. Koliko god se redatelj Verhoeven vjerojatno dobro zabavljao radeći na ovom filmu, oni izazivaju jezu dok se bore protiv ljudske vrste.

Moderni kultni klasik, Svemirski marinci obiluje satirom i obiljem gnjecave akcije s paucima. Film je postao svojevrsna franšiza s nekoliko nastavaka i adaptacija.

Puk Shelob iz Gospodar prstenova: Povratak kralja (The Lord of the Rings: The Return of the King, 2002.)

Shelob – kadar iz filma ‘Gospodar prstenova: Povratak kralja’ (Foto: New Line Cinema)

U filmu Gospodar prstenova: Povratak kralja ne manjka zastrašujućih čudovišta i kreatura. Jedan od impresivnih je pauk Shelob. prema Tolkienovom izvornom romanu, prebiva u Cirith Ungolu, inače poznatom kao put pauka. Gollum (Andy Serkis), lukavi mali bivši Hobit, vodi Froda (Elijah Wood) i Sama (Sean Astin) u Shelobinu jazbinu na putu za Mordor. Niti drugi ne znajući, Gollum namjerava da Shelob ubije njih dvojicu, konačno mu dopustivši da jednom zauvijek zauzme titularni prsten.

Shelob je divovski, demonski pauk, koji gotovo uspješno sruši Frodov plan da uništi jedini prsten. Iako nije dobio preveliku minutažu u filmu, Shelob ostavlja itekako jak dojam. Neki znanstvenici identificirali su monstruozno biće kao rijedak primjer Tolkienovog istraživanja ženske seksualnosti i nasilja. Bilo simbolično ili doslovno, ovaj pauk definitivno izaziva jezu i noćne more na duge staze.

Posssum iz filma Possum (2018.)

Kadar iz filma ‘Possum’ (Foto: Evandine Productions)

Film Possum, scenarista i redatelja Matthewa Holnessa, jedan je od najstrašnijih filmova stoljeća. Više osjetilno iskustvo nego striktno narativno, gruba skica zapleta prati senzacionalnog Philipa Connella (Seana Harris) kao, bivšeg lutkara koji se vraća u dom svog ujaka Mauricea (Alun Armstrong) sa zastrašujućom marionetom pauka sa sobom. Lutka Oposum progoni Philipa u snovima i unatoč njegovim brojnim pokušajima da je se riješi, ona uvijek nađe put do njega. Sve to vrijeme Philipu prijeti Maurice, koji se ruga Philipovu mentalno nazadnom stanju.

Iako Oposum nije pauk u najstrožem smislu, on čini čuda kao simbolična inkarnacija Philipove psihe i najdubljih strahova. Film je duboko opresivan, agresivno mračan i dirljiv. Činjenica da se u središtu nalazi ogromna lutka-pauk čini ga još jezivijim i strašnijim.

Gigantski pauci iz filma Magla (The Mist, 2007.)

Kadar iz filma ‘Magla’ (Foto: Dimension Films)

Obožavatelj pisca Stephena Kinga, redatelj  Frank Darabont, adaptirao je Kingov (ne tako jednostavan) roman Magla, koji je prvi puta objavljen 1980. godine. U njemu se u jednom supermarketu nađu zatočena skupina ljudi, koja se uskoro nađe pod napadom raznih stvorova iz neke druge dimenzije. Među tim stvorovima su i pauci.

Izgledaju kao kakvi golemi prapovijesni pauci. Ti paučnjaci nisu samo opaki sa svojim očnjacima već mogu proizvesti korozivne mreže koje režu meso. Mora se reći da je ovo jedan od najjezivijih filmova koji u potpunosti iskorištava urođeni strah od prijetnji s osam nogu.

Također, ovaj Darbontov film pripada među one koji ima jedan od najpoznatijih mračnih završetaka.

O autoru

O autoru