Rene Bitorajac: ‘Odmah sam znao da je Gru drugačiji’

“Zahvaljujući njemu prilikom sinkronizacije vrlo često osjećam kao kaskader”, priznaje glumac Rene Bitorajac koji već 14 godina daje glas omiljenom crtanom junaku, pa tako i u novom hitu Gru i Malci: Nesutrašivi špijuni.

Zagrebački glumac Rene Bitorajac u svojoj filmografiji ima brojne sinkronizacije. No, uloga Grua možda je i najpoznatija. Nimalo čudno ako se zna da je prvi put glas neobičnom tajnom agentu posudio još 2010. u hitu Kako je Gru ukrao mjesec, a zatim je nastavio s tom praksom i u svim sljedećim nastavcima priče o Gruu i njegovim pomoćnicima Malcima.

Takav je slučaj i s najnovijim filmom Gru i Malci: Neustrašivi špijuni, koji je već u prvom vikendu prikazivanja zasjeo na listu najgledanijih.

Dovoljan razloga da Rene Bitorajac malo više objasni kakav je njegov suživot s Gruuom.

Kada ste 2010. prihvatili biti hrvatski glas Grua, jeste li uopće razmišljali da ćete istome liku posuđivati glas i za 14 godina?

Rene Bitorajac: Naravno da nisam, ali sam svakako primijetio da je Gru drugačiji, pa i maštovitiji crtani od drugih. Mene kao odraslog zabavljao je kao da sam dijete. Poznajem odraslu ekipu koji su ozbiljni fanovi Grua.

U tih 14 godina, koja vam je najdraža scena s Gruom?

Rene Bitorajac: Nemam najdraže scene, ali se zahvaljujući njemu prilikom sinkronizacije vrlo često osjećam kao kaskader. I meni samome je napeto prilikom davanja glasa vidjeti kako će se stvari rasplesti iz nemogućih i napetih situacija.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Kada dobijete priliku sinkronizirati neki lik u hollywdoodskom animiranom filmu, kako pristupate sinkronizaciji?

     Rene Bitorajac: Ustvari to dolazi spontano i u dogovoru s redateljem. Svakako ne idem u karikaturu glasa, jer sam vjerojatno i pozvan za sinkronizaciju zbog prepoznatljivog glasa.

     Kada radite sinkronizaciju, dobijete li priliku prvo pogledati cijeli film ili snimate samo svoje scene?

     Rene Bitorajac: Vrlo je strogo sve oko kopije koja stiže iz Amerike, nema slanja filma niti isječaka. Slika je čak dok radimo prekrivena vodenim žigom, a ugovori su na desetak strana. Obično dobijem uvid u svoje scene, a sa redateljem usmeno prođem ostatak filma sam osjećaj i općenitu atmosferu. Kako Grua ima u mnoštvu scena, mogu reći kao da sam ga pogledao.

     Po čemu se “Gru i malci: Neustrašivi špijuni” najviše razlikuje od prethodnih filmova?

     Rene Bitorajac: To bi za početak odmah bilo spojlanje. Dovoljno je da je napet maštovit i duhovit kao i prethodni dijelovi. Gru ima svoju publiku od 4 do 94 godine i siguran sam da će se publika dobro zabavljati u kinima.

     O autoru

     O autoru