Whoopi Goldberg glumi legendarnu poštaricu Mary

Poznata oskarovka u vesternu Maria Van Peeblesa tumači povijesni lik, prvu afroamerikanku poštaricu, neustrašivu Mary Fields.

Jedna od najuspješnijih afroameričkih glumica, Whoopi Goldberg, zamijenila je ugodni ABC-jev studio u kojem vodi popularni talk show “The View” prašnjavim Divljim zapadom. Dobro, ne baš doslovno Divljim zapadom, nego filmskim setom na kojem se snima novi vestern u kojem poznata glumica i komičarka, danas 67-godišnjakinja, glumi – poštaricu, odnosno ženu poznatu kao Diližansa Mary ili Black Mary.

Riječ je o filmu Outlaw Posse za koji scenarij i režiju potpisuje 66-godišnji Mario Van Peebles koji i tumači glavnu mušku ulogu u filmu.

Dakle, 1908. godina je i ljudi na vlasti koristi sve “blagodati” nepravednog svijeta u kojem su korupcija i pohlepa duboko ukorijenjene. Kauboj kojega glumi Van Peebles želi iznova  uspostaviti ravnotežu u gradu te okuplja odvažnu skupinu izopćenika i kreće na putovanje kako bi povratio ukradeno zlato na nesigurnom teritoriju. Kao da to nije dovoljno, njih proganja i osvetoljubivi policajac Angelo te je grupa kauboja uhvaćena u smrtonosnu igru ​​preživljavanja i iskupljenja, ploveći “nemirnim morem” punim pucnjave, obračuna i potjere na konjima. Ipak, oni nailaze na saveznike kao što je poštarica Mary. Kad se napokon približe skrivenom blagu, shvaćaju da je preživljavanje jedina pravda…

Žena ispred svog vremena

Lik koji tumači jedna od rijetkih glumica koja se, zahvaljujući osvajanju četiri najveće nagrade u industriji zabave (Emmy, Grammy, Oscar i Tony) nalazi u malobrojnom “EGOT društvu”, temelji se na stvarnoj osobi, Mary Fields, poznatoj kao prvoj afroamerikanki koja je prevozila poštu poštanskim kočijama (diližansama). Ona je rođena u ropstvu, u američkoj državi Tennessee, a oslobođena je nakon Američkog građanskog rata, u svojim tridesetim godinama. Do tada je život provela radeći na plantažama pamuka. Nakon oslobađanja, poput mnogih drugih, krenula je prema sjeveru. Putujući uz rijeku Mississippi, prema nekim izvorima, radila je na parobrodima kao pralja i služavka. Kasnije radila i u samostanu, a svojom  grubom naravi i izrazitim samopouzdanjem uvijek se isticala u okruženju u kojem je bila. Nije željela više biti sluškinjom te se okušala u različitim poslovnima, mahom (u tadašnje vrijeme) “muškim”, a zahvaljujući ljubavi prema oružju, ali pomoći časnih sestara u čijem je samostanu dugo radila, 1890. je počela raditi u poštanskoj službi.

EGOT glumica u najnovijem filmu utjelovljuje prvu afroamerikanku-poštaricu (Foto: Highland Film Group)

Sigurna pošta

Njezin se posao sastojao u prijevozu pošte koju je trebalo zaštiti od lopova. Poštu je prevozila tzv. Zvjezdanom rutom, dugom 30-ak kilometara. Niti jedan dan nije izostala s posla, a kada, zbog puno snijega, nije  mogla ići kočijom, pješice je raznosila poštu, iako je već bila u 60-im godinama života. Mary se protiv razbojnika i vukova borila se pištoljem Smith & Wesson koji je skrivala  ispod pregače, a još se i danas smatra jednom od najfascinantnijih figura Divljeg zapada.

Osim Goldberg i Van Peeblesa, u filmu glume i William Mapother, Edward James Olmos, Cedric the Entertainer, John Carroll Lynch, D.C. Young Fly, Jake Manley, Mandela Van Peebles, Amber Reign Smith, William McDonough te Neal McDonough.

Outlaw Posse snimila je Highland Film Grupa, film se trenutno prodaje distributerima, a Variety je objavio prvu fotografiju iz filma.

O autoru

O autoru