Zlatni lav za crnohumornu feminističku fantaziju

“Ona je ovaj film, ispred i iza kamere”, preuzimajući nagradu za najbolji film u Veneciji, istaknuo je grčki redatelj Yorgos Lanthimos svoju zvijezdu Emmu Stone.

Jubilarno 80. izdanje Filmskog festivala u Veneciji završilo je dodjelom nagrada najboljim ostvarenjima, a ona najprestižnija, Zlatni lav za najbolji film, otišla je u ruke grčkoga redatelja Yorgosa Lanthimosa. Zaslužio ju je s crnohumornom fantazijom Poor Things, ali preuzimajući nagradu Lanthimos je istaknuo da je za uspjeh filma ipak najzaslužnija njegova glavna glumica i producentica Emma Stone.

„Ona je ovaj film, ispred i iza kamere“, kazao je grčki redatelj. Hollywoodska glumica mu, pak, nije mogla odgovoriti, jer na Lido nije ni došla. Ne zato što nije htjela poduprijeti film, već zato što je poštivala smjernice glumačkog sindikata koji je posljednjih mjeseci u štrajku te ne dopušta svojim članovima da sudjeluju u promotivnim aktivnostima filma.

Za žensku ravnopravnost

Snimljen prema istoimenom romanu Alasdaira Graya, Poor Things je viktorijanska priča o Belli Baxter, ženi koju znanstvenik vrati iz mrtvih te, nakon što pobjegne s ljigavim odvjetnikom i upusti se u niz pustolovine, počne zahtijevati ravnopravnost i slobodu za žene.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Kao što i inače bude na velikim festivalima, žiri, predvođen redateljem Damienom Chazelleom, ostalim je nagradama pokušao zahvatiti što veći broj filmova. Tako je Srebrnog lava s posebnom nagradom žirija dobio japanski film Evil Doesn’t Exist redatelja Ryusukea Hamaguchija, dok je najboljim redateljem proglašen Matteo Garrone s filmom Io capitano.

     Foto: Andrea Avezz / La Biennale di Venezia

     Najbolji glumci

     Coppa Volpi, nagradu za najbolja glumačka ostvarenja, zaslužili su Cailee Spaeny za ulogu u filmu Priscilla te Peter Sarsgaard, glavni glumac iz filma Memory. Nagrada Marcello Mastroianni, koja se dodjeljuje najboljem mladom glumcu ili glumici, ove je godine pripala glumcu Seydouu Sarru, koji je zablistao u filmu Io capitano.

     Najbolji scenaristi su Guillermo Calderón i Pablo Larraín, što su zaslužili filmom El Conde, dok je posebnu nagradu žirija osvojila veteranka Agnieszka Holland, redateljica filma Zelena granica.

     “Ljudi se još uvijek skrivaju u šumama, lišeni dostojanstva, ljudskih prava, sigurnosti, a neki od njih će izgubiti živote ovdje u Europi”, rekla je Holland preuzimajući nagradu za film o migrantima u Europi. “Ne zato što nemamo sredstava da im pomognemo, već zato što to ne želimo.”

     O autoru

     O autoru