‘Tár’: Možete li se diviti moćnoj, ali nemoralnoj osobi?

U svojem trećem filmu, redatelj Todd Field istražuje odnos između moći i karaktera, a u tome mu pomaže sjajna australska glumica Cate Blanchett.

Nemoj tako nestrpljivo iščekivati da te uvrijede. Narcisoidnost malih razlika dovodi do najdosadnije vrste konformizma.

Lydia Tár

Nakon dva hvaljena i nagrađivana filma, redatelj Todd Field uzeo je podulju pauzu. Čak 16 godina tražio je novu inspiraciju i pronašao ju je u biografskom filmu Tár o imaginarnoj dirigentici Lydiji Tár. Kako nema puno uspješnih filmova o dirigentima koji su u stvarnosti radili veličanstvene stvari, na papiru je taj potez izgledao kao veliki rizik. No, Field je očito znao što radi. I, možda i važnije, s kime želi raditi.

Ulogu Lydije Tár, svjetski poznate dirigentice koja iza čelične discipline i zavodljivog talenta skriva mračnu tajnu, Field je i napisao za australsku oskarovku Cate Blanchett. Prema njegovim riječima, da Blanchett nije pristala, Tár vjerojatno nikada ne bi bio snimljen i njegova bi redateljska pauza bila još dulja. Srećom, kameleonska glumica, koja je jednako uvjerljiva kao autoritativna kraljica, neurotična kućanica i muška rock zvijezda, u portretu dirigentice ledenoga srca vidjela je novi izazov.

Lice i naličje uspjeha

Zašto je Blanchett bila toliko bitna za ulogu? Mali je broj glumica koji bi jednako uvjerljivo dočarale dirigenticu na vrhu slave i posrnulu zvijezdu u bijegu. Blanchett ima tu sposobnost da i u najčvršćim likovima pokaže dio ranjivosti, baš kao i što može kod likova na rubu raspadanja odati pritajenu snagu. Upravo ta sposobnost bila je potrebna Fieldu da tehnikom „guljenja luka“ pokaže lice i naličje uspjeha.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Ispočetka, Field pozicionira Lydiju Tár kao neprikosnovenu zvijezdu. Dirigenticu koja se svojim talentom, ali i snažnim karakterom, uspjela probiti u muškom svijetu. Nije impresionirana pomodnim trendovima. Britkim umom sasiječe svaku površnost i lakomislenost. No, ono zbog čega je uspješna u poslovnom životu, u privatnom svijetu je pretvara u nemilosrdno čudovište.

     Kako razdvojiti djelo od umjetnika

     Slojevito otvaranje teme – koliko veličina talenta može prekriti malenost osobe – od gledatelja traži veliku pažnju. Mogao je Field prebaciti priču u svijet pop ili rock glazbe, gdje bi snažnijim ritmom i blještavim nastupima više zabavio publiku. Vjerojatno i privukao više gledatelja. No, strogi i formalni svijet klasične glazbe, baš kao i korištenje Mahlerove Pete simfonije, bio je veći izazov. Takt po takt, kadar po kadar, raslojavanje moćne dirigentice nudi jednaki broj pitanja kao i odgovora.

     U svemu tome, psihološka drama Tár uopće nije jednoznačna. Što ćete sa sobom odnijeti iz kinodvorane dosta ovisi o vašim pogledima. Ljudi se uglavnom dive moćnima, a ne poniznima. No, možete li se diviti geniju ako znate da je ljudska ništica? I gdje povući tu crtu između djela i umjetnika? Odgovor nije jednostavan, ni Field ga ne nudi kao konačnu istinu, ali pruža mogućnost da dobro razmislite.

     O autoru

     O autoru