Kako je Todd Field sa samo tri filma postao jedan od najznačajnijih američkih autora

U Hollywood je ušao kao glumac, no slavu je stekao kao redatelj i scenarist. U dva desetljeća snimio je samo tri filma, ali svaki od njih ostavio je značajan trag. Dokazuje to i Tár, glazbena psihološka drama nominirana ove godine za šest Oscara.

Glumac, scenarist i redatelj Todd Field u film se zaljubio još kao srednjoškolac. U slobodno vrijeme pomagao je u kinu gdje su puštali starije filmove. Bila su to djela čija kvaliteta nije bila upitna, ali im je popularnost već jenjavala. Jedan od tih filmova koji mu se posebno svidio i potaknuo ga da i sam razmišlja o životu filmaša, bio je Steven Spielbergov Indiana Jones i otimači izgubljenog kovčega (Raiders of the Lost Ark, 1981.).

Od glumca do redatelja

Iako je danas poznatiji kao redatelj i scenarist, Todd Field je karijeru započeo kao glumac. Prvu ulogu dobio je u kanadsko-francuskoj seriji Baci i broji (Lance et compte, 1986.) koja govori o svijetu hokejaša. Možda bi i ostao “samo” glumac da na setu filma Dani radija (Radio Days, 1987.) nije vidio kako radi redatelj Woody Allen. Inspiriran onime što je vidio, mladi Field odlučio se okušati i kao redatelj.

Nije posve napustio glumu. Naprotiv, nastavio je snimati velike filmske hitove poput Twister (1996.), Progonjeni (The Haunting, 1999.) i Oči širom zatvorene (Eyes Wide Shut, 1999.) legendarnog redatelja Stanleya Kubricka.

Ipak, sve je češće razmišljao o režiji, pa je svoj prvi redateljski uradak Previše romantično (Too Romantic) snimio već 1992. Kratkometražni film snimio je kao student Američkog filmskog instituta (AFI), a za čije pohađanje su ga nagovorili redatelji Victor Nuñez i Carl Franklin. To mu je ujedno bio i prvi napisani scenarij.

Oscarovski filmovi sa snažnim ženskim ulogama

Studirajući na AFI-ju snimio je niz kratkih filmova koji su dobivali priznanja na festivalima. Bio je to ispravan put prema velikom uspjehu. Stekao ga je dugometražnim redateljskim debijem U zamci (In the Bedroom) iz 2001. Uslijedila je romantična drama Mala djeca (Little Children, 2006.) i psihološka glazbena drama Tár (2022.). Svi filmovi su višestruko nominirani za nagradu Oscar.

Fieldovi filmovi su uvijek psihološke prirode, te u svojoj srži imaju razrađene, inteligentne ženske likove koji nose većinu filma. Da je casting svaki puta za njih bio pun pogodak, to dokazuju i Oscar nominacije za svaki od njegovih filmova gdje su glavne glumice zaradile onu za glavnu žensku ulogu: Sissy Spacek u filmu U zamci, Kate Winslet u Mala djeca i Cate Blanchett u Tár.

Više o filmovima pročitajte u tekstu niže.

In the Bedroom 2001. Todd Field

U zamci

Glumci: Sissy Spacek, Tom Wilkinson, Marisa Tomei, Nick Stahl

Radnja filma: Student, sin para iz Nove Engleske izlazi sa starijom ženom koja ima dvoje male djece i agresivnog bivšeg muža, te se usred svega toga događa tragedija.

O filmu: Film je ekranizacija kratke priče Andre Dubusa Ubijanja (Killings) iz 1979., koji je uz redatelja Stanleya Kubricka Fieldu bio mentor na AFI-ju. Publika i kritika su hvalili film za njegovu režiju, pitki scenarij i izvedbe glumaca, te se sve zajedno posložilo u jedan od deset najboljih filmova te godine.
Film je bio nominiran za 5 Oscara, od kojih za najbolji adaptirani scenarij i najbolji film godine, a glumicu Sissy Spacek je Američki filmski institut proglasio najboljom glumicom godine za njenu ulogu u filmu.

Mala djeca

Glumci: Kate Winslet, Jennifer Connelly, Patrick Wilson, Jackie Earle Haley

Radnja filma: Životi dvoje zaljubljenih supružnika iz različitih brakova, registriranog seksualnog prijestupnika i osramoćenog bivšeg policajca ukrštavaju se dok se nastoje oduprijeti svojoj ranjivosti i iskušenjima u predgrađu Massachusettsa.

O filmu: Nakon kritičkog i financijskog uspjeha filma U zamci, Todd Field se vratio kao redatelj s još jednom uspješnom ekranizacijom pisanog djela. Ovaj puta to je bila istoimena novela Mala djeca (Little Children) pisca Toma Perrotte. Kritičari su Fieldovu Mala djeca nazvali djelom koje nadilazi književni predložak prema kojem je snimljen.
Poput Fieldovog prijašnjeg uratka, i Mala djeca je bio nominiran za nagradu Oscar, ovaj puta u 3 kategorije: najbolja glumica (Kate Winslet), najbolja muška epizodna uloga (Jackie Earle Haley) i najbolji adaptirani scenarij (Todd Field i Tom Perrotta).

Little Children 2006 Todd Field
Tar 222 Todd Field

Tár

Glumci: Cate Blanchett, Mark Strong, Noémie Merlant, Nina Hoss

Radnja filma: Drama Tár smještena je u međunarodni svijet klasične glazbe, usredotočen na Lydiu Tár, koju mnogi fiktivno smatraju jednom od najvećih živućih skladateljica/dirigenata i prvu ženu šefa dirigenta velikog njemačkog orkestra.

O filmu: Film je proglašen ‘Najboljim filmom godine’ nego bilo koji drugi film od strane kritičara, dok ga je Američki filmski institut uvrstio među 10 najboljih filmova godine. Kao i u Fieldovim ranijim redateljskim ostvarenjima, najveće pohvale je dobila glavna ženska uloga koju je u ovom filmu utjelovila neponovljiva Cate Blanchett.
Fieldov posljednji film Tár je nakon osvojenog Zlatnog Globusa za najbolju glumicu (Blanchett) i nominacija za najbolji film i originalni scenarij, dobio čak 6 nominacija za nagradu Oscar i to u kategorijama: najbolji film, najbolji redatelj, najbolja glumica, najbolja kamera, najbolja montaža i najbolji originalni scenarij. Film možete pogledati u kinima diljem Hrvatske od 26.01.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru