“Ovo je kino” – Scorsese oduševljeno komentira film ‘Tár’

Godina je prilično dobro počela za Todda Fieldsa i film Tár. Naime, ova psihološka drama već je osvojila priznanje za najbolji film na New York Film Critics Circleu, a Cate Blanchett odnijela je kući nagradu za najbolju glumicu.

Među najvećim obožavateljima filma Tár zasigurno je i redatelj Martin Scorsese.

Martin Scorsese je obznanio nagradu za najbolji film na New York Film Critics Circle-u. U svom uvodnom govoru objasnio je zašto je ovaj film toliko dobar.

“Navikli smo gledati filmove za koje zapravo znamo gdje nas vode. Mislim, doslovce nas vode za ruku, a iako nas ponekad čak i uznemire, svejedno nas cijelo vrijeme tješe i znamo da će sve biti okej na kraju.”

Oblaci su se podigli kad sam pogledao Toddov film, Tár

“Film je napravljen tako da mi postojimo u njezinoj glavi. Mi doživljavamo samo kroz njezinu percepciju. Svijet je ona. Vrijeme, kronologija i prostor postaju glazba od koje ona živi. I ne znamo kamo ide film. Samo pratimo lik na njezinom čudnom, uznemirujućem putu do još čudnijeg konačnog odredišta. To što si napravio, Todd, to je prava žestoka gluma, jer je sve to preneseno kroz majstorsku mizanscenu, kao kontrolirani, precizni, opasni, strmi kutovi nekako uklesani u prekrasan omjer slike 2:3:5 kadriranih kompozicija.”

Podsjetimo, film Tár prati Blanchett u ulozi svjetski poznate dirigentice čiji osobni život i profesionalna karijera krenu u drugi smjer zbog njenog otrovnog ponašanja.

Todd Field i Cate Blanchett nižu nagrade na filmskim festivalima, a za oboje se predviđaju i nominacije za Oscara

Od svoje premijere na Venecijanskom festivalu i nakon toga na ostalim festivalima, kritike i publika su jednoglasni – filmu ne gine jedna, već više nominacija za prestižnu nagradu Oscar. Između ostaloga, film je nominiran za Zlatni Globus u kategoriji najboljeg originalnog scenarija Todd Fielda.

Film Tár gledamo uskoro u kinima.

O autoru

O autoru