Hollywood je više cijenio žene u eri nijemog filma nego danas

Američki filmski institut je otkrio da su žene predstavljale veći postotak pisaca, redatelja i producenata u nijemoj eri nego u bilo kojem drugom razdoblju u prvom stoljeću američkog filmskog stvaralaštva.

Studija Američkog filmskog instituta, kako je objavio magazin Variety, dolazi nam u trenutku kada nedavni podaci pokazuju da je Hollywood u 2022. napravio korak unatrag. Naime, iza 100 filmova s najvećom zaradom stoji manje redateljica nego godinu dana ranije.

Studija AFI-ja pod nazivom “Žene o kojima pričaju” dokumentira nezabilježen doprinos redateljica u eri nijemog filma

Tijekom tri godine objavljeno je više od 6000 dugometražnih filmova u nijemoj eri. Mnoge od njih su napisale, režirale i producirale žene. Ovi podaci su prethodno bili malo ili nimalo zabilježeni. AFI je prikupio informacije o stotinama žena koje su tek trebale biti uključene u povijesni kanon i dodao njihove uspjehe u katalog. Tako im je napokon osigurao da ostanu i/ili postanu dio filmske povijesti.

Mary Pickford i Frances Marion, pionirke nijemog filma

AFI je otkrio da su žene predstavljale veći postotak pisaca, redatelja i producenata u nijemoj eri nego u bilo kojem drugom razdoblju u prvom stoljeću američkog filmskog stvaralaštva

Studija izvještava da je od 1910. do 1930. godine 10,9% dugometražnih filmova pripadalo scenaristicama, redateljicama i producenticama. Tijekom istog razdoblja, više od 27,5% žena bile su scenaristice ili koscenaristice. 19,6% igranih filmova temeljilo se na izvornom materijalu koji su napisale žene.

Prema tome, filmovi koje su režirale žene u tom vremenskom razdoblju imali su 31% veću šansu da će imati spisateljice.

Žene iz ere nijemog filma kao inspiracija budućim filmašicama

“Katalog Američkog filmskog instituta koristi se u cijelom svijetu kao dokument koji bilježi američku filmsku povijest.” Komentirala je Susan Ruskin, dekanica AFI konzervatorija.
“Nadamo se da će ova nova otkrića u projektu “Žene o kojima pričaju” biti inspiracija budućim generacijama filmskih djelatnica.”

O autoru

O autoru