‘Zvuk slobode’: Najneočekivaniji kino hit godine ovog kolovoza dolazi u domaća kina

Nezavisni film ‘Zvuk slobode’ je po izlasku u sjevernoamerička kina nadvladao filmove najvećih filmskih studija, a krajem kolovoza i domaća publika će moći vidjeti o čemu je riječ.

Zvuk slobode (Sound of Freedom), film čija se radnja temelji na istinitoj priči užasne trgovine djecom, po gledanosti je potukao rekorde u američkim kinima, ostavivši iza sebe druge blockbustere. Film govori o istinitoj životnoj priči Timothyja Ballarda, koji je dao otkaz u američkom Ministarstvu domovinske sigurnosti kako bi pomogao spasiti djecu koja su postala žrtve trgovine ljudima u Kolumbiji.

Neuobičajena tema filma

Zvuk slobode baca svjetlo na temu koja se uspijeva veoma teško prodati na tržištu filma, možda baš zato što je previše stvarna, mučna i rijetkima bliska, ali nažalost, prisutna je u našem svijetu. To je organizirana trgovina djecom kao seksualnim robljem i na samu pomisao nemoguće je ostati ravnodušan. Baš to se dogodilo scenaristu i redatelju Zvuka slobode, Alejandru Monteverdeu, koji nakon odgledane večernje dokumentarne emisije o trgovini djecom nije mogao zaspati razmišljajući o tim užasima. Stoga je s Rodom Barrom odlučio napisati potpuno fiktivni scenarij o osobi koja spašava djecu iz ralja trgovaca robljem kako bi tako ljudima ukazao na njihovo postojanje i natjerao ljude da razmišljaju o pogledanom.

Zvuk slobode
Jim Caviezel kao Tim Ballard u filmu Zvuk slobode (Foto: Angel Studios)

‘Zvuk slobode’ je čekao 5 godina na izlazak u kina

Producent Moneverdeovog filma u nastajanju ga je uputio na Tima Ballarda, bivšeg specijalca Domovinske sigurnosti koji je prema novinskim napisima uz pomoć svoje neprofitne organizacije i kolumbijske vlade tijekom jedne operacije spašavanja od trgovaca robljem izbavio preko 100 ljudi od kojih je pola njih bilo djece. Nakon što su se redatelj i Ballard upoznali, napisani scenarij je poprimio potpuno novi oblik i zbog stvarnog Ballardovog pothvata spašavanja imao je pravu dozu realnosti koju je Monteverde želio stvoriti. Naravno, film je uzeo umjetničku slobodu te kao i svako biografsko djelo na velikom ekranu, unio dramatičan prikaz onoga što se događalo kako bi gledatelji bili uključeniji.

Kao osobu koja će glumiti Ballarda u Zvuku slobode, Jim Caviezel (Pasija, 2014., Grof Monte Christo, 2002.) je izabran zbog svojih izvrsnih glumačkih sposobnosti te suosjećanju i svjetonazoru na temu trgovine djecom. Film je snimljen još 2018. godine te je pronašao distributera, 20th Century Fox, no Disney je 2019. kupio Fox studio i Zvuk slobode je skupljao prašinu na Miki Mausovoj polici sve dok prava na film nije otkupio nezavisni Angel Studios koji ga je ovog srpnja distribuirao u sjevernoamerička kina.

Zvuk slobode
Jim Caviezel i Javier Godino u filmu Zvuk slobode (Foto: Angel Studios)

Neočekivani kino hit u sjeni kontroverze

Zvuk slobode je prema svemu sudeći sleeper hit godine, a na sjevernoameričkom box officeu zaradom je premašio i studijske gigante poput Indiana Jones i artefakt sudbine (Indiana Jones and the Dial of Destiny) i Nemoguća misija: Odmazda – Prvi dio (Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One). Nitko nije očekivao da će akcijska drama nezavisnog studija uspjeti nadvladati visokobudžetne blockbustere, i zbog toga je ovaj film doista neočekivani filmski fenomen ljeta pored Barbenheimera, no iz potpuno drugih razloga.

Čak i prije samog izlaska u kino dvorane, Zvuk slobode je bio poznatiji po kontroverzama koje ga obavijaju nego samoj temi filma. Da je Monteverdeovo djelo izašlo iste godine kad je snimljeno, tako nešto se ne bi dogodilo, ali kroz pet godina koliko je čekao izlazak u kina Zvuk slobode dobio je neželjenu političku pozadinu zahvaljujući javnim istupima glavnog glumca i Ballarda kojeg utjelovljuje u filmu. Obojica su pristaše QAnona, političke desnice koja tvrdi da ‘elitna skupina obožavatelja Sotone vodi lanac seksualnog zlostavljanja djece te pokušavaju kontrolirati politiku i medije’.

Zvuk slobode
Jim Caviezel kao Tim Ballard u filmu Zvuk slobode (Foto: Angel Studios)

Istinita, emotivna priča gdje dobro nadvladava zlo

Da je negativan publicitet dobar poput pozitivnog, nikako se ne slaže sam redatelj koji je od prvog dana tužan i više nego razočaran da se njega samog i njegov film povezuje s takvim stvarima, jer on je samo želio snimiti film koji bi ukazao na gorući problem ljudskog roblja, poglavito djece. U Zvuku slobode nema insinuacija na QAnon, nikakvih političkih poruka, nema ničega ekstremističkog. Ali ima istinite i emotivne priče o ljudima, izvrsne glume od strane djece do odraslih glumaca, napete radnje, i u konačnici postoji poruka gdje dobro nadvladava zlo. I to je ono što je Monteverde stvorio.

Zvuk slobode je film kojeg svatko treba pogledati jer je jednostavno dobar film koji ukazuje na mračnu temu o kojoj se malo priča. Ovo je jedan od onih koji gledatelju može preokrenuti cijeli pogled na svijet uvidom u živote onih koji pate i one koji se bore za njih, a sve kroz savršeno upakiran akcijski triler na ulicama i u džunglama Kolumbije.

U kinima od 31.08.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Jim Caviezel, Bill Camp, Mira Sorvino, Cristal Aparicio, Javier Godino, Lucás Ávila, Yessica Borroto Perryman, Manny Perez
     REŽIJA: Alejandro Monteverde
     SCENARIJ: Alejandro Monteverde, Rod Barr
     PRODUCENTI: Eduardo Verástegui, Lukas Behnken
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Camilo Buendia, John Paul DeJoria, Patricio Slim Domit, Jaime Hernandez, Paul Sidney Hutchinson, Carlos Martinez, Andrew McCubbins, Sean Wolfington, Leo Severino, Renee Tab, Christopher Tuffin
     ŽANR: akcija, biografski, drama

     O autoru

     O autoru