‘Zvuk slobode’: Studio vraća crowdfunding ulagačima novce nakon što je film postao hit

Nakon što je ‘Zvuk slobode’ postao neočekivani financijski i kino hit u SAD-u, studio vraća uložene novce donatorima.

Praktički nitko nije očekivao da će Zvuk slobode (Sound of Freedom) biti toliko velik hit kao što je to postao, osim sedam tisuća crowdfunding investitora.

Nezavisni film koji je porazio velike filmove na box officeu

Film je dovršen još 2018. godine i sve do ovog ljeta nije uspio dobiti svoju priliku da se pokaže na velikom platnu kako ga je redatelj Alejandro Monteverde to namjeravao još od prvotne ideje 2015. godine. Zvuk slobode nezavisnog studija je prema svemu sudeći sleeper hit godine, a na američkom box officeu zaradom je premašio i gigante poput Indiana Jones i artefakt sudbine (Indiana Jones and the Dial of Destiny) i Nemoguća misija: Odmazda – Prvi dio (Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One). Film je pronašao svoj put u kino dvorane zahvaljujući svom novom distributeru, Angel Studiosu, i njegovoj kampanji crowdfundinga putem Angel Guilda koja je grupa investitora za ranije filmove studija.

Zvuk slobode
Jim Caviezel i Javier Godino u filmu Zvuk slobode (Foto: Angel Studios)

Uloženi novac se vraća, ali u većem iznosu

Kako navodi Deadline, putem crowdfundinga studio je prikupio 5 milijuna dolara za marketing, a zahvaljujući 174 milijuna dolara domaće bruto zarade koju je film uspio zaraditi, Angel Studios je svojim investitorima uspio vratiti uloženo s blagim povećanjem. Izvršni direktor Angel Studiosa, Neal Harmon, izjavio je:
6,678 članova Angel Guilda sada je primilo 1,20 dolara za svaki 1 dolar koji su uložili u budžet za izlazak’Zvuka slobode’, i oduševljeni smo što im možemo vratiti sredstva kroz tri mjeseca. Angel Guild ključ je naše kino strategije i što ranija isplata je uvijek naš prvi prioritet.”

Zvuk slobode nije prvi takav crowdfunding projekt Angel Studiosa, budući da su već na isti način financirali snimanja TV serija i filmova, a i nadolazeći projekti će gotovo sigurno biti podržani tako da bi svi mogli profitirati.

Zvuk slobode
Jim Caviezel i José Zúñiga u filmu Zvuk slobode (Foto: Angel Studios)

QAnon kontroverza

Od izlaska filma pratile su ga kontroverze vezane za QAnon pokret, budući da su glavni glumac Jim Caviezel i Tim Ballard, osoba koju Caviezel glumi, veliki zagovornici istoga, a čiji je temelj da su “središnje osobe u eliti kanibalistički zlostavljači djece, štuju đavola, upravljaju svijetom i urotili su se protiv Donalda Trumpa“. Redatelj filma Alejandro Monteverde podijelio je svoje razočaranje što ga putem njegovog filma povezuju s tim pokretom.

Osjećao sam se kao bolestan. Rekao sam: ‘Sve je ovo pogrešno. To nije istina.’ Slomilo mi je srce kad sam vidio svu tu polemiku i kontroverzu koja se odvija. Moj instinkt je bio da pobjegnem. Želim se sakriti. Ne želim više davati intervjue.”

Razdvajanje umjetnosti od umjetnika je mnogima teško, no tema kojom se akcijska biografska drama Zvuk slobode bavi – trgovina ljudima, prvenstveno djecom je ozbiljna stvar o kojoj se malo priča. Monteverdov film je napravio neviđen interes kod publike diljem svijeta, i ne sumnja se da će biti hit i van SAD-a. U hrvatskim kinima ga možete pogledati od 31.08.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru