Od Ripley do Augustine: 10 filmova Sigourney Weaver koje morate pogledati

Sa filmom ‘Avatar: Put vode’ u kinima diljem svijeta, prisjetili smo se karijere glumice koja traje već gotovo pola stoljeća

Nagrađivana glumica Sigourney Weaver je nakon druge polovice 1980-ih i izlaska filma Alien 2 (1986.) postala prepoznatljivo lice filma i tražena glumica. Tako da su joj kraj 1980-ih i 1990-e zasigurno bile najplodonosnije u pogledu broja velikih filmova gdje studiji nisu štedjeli na marketingu.

Avatar (2009.) ju je na neki način vratio u sfere blockbustera i znanstvene fantastike, a isto tako i na filmski radar nove publike koja do tada nije bila upoznata s njenim ranijim radovima. Bila ona u glavnoj ulozi ili ne, zajamčeno je da će glumica ukrasti gotovo sve scene gdje se nalazi i učiniti film svojim.

Iz tog razloga, kao i toga da se prisjetite njenih najboljih filmova, sastavili smo popis s kojeg trebate pogledati – sve, a onda istražiti i ostatak filmografije.

Alien Osmi putnik

Alien: Osmi putnik (1979)

Originalni naslov: Alien
Režija: Ridley Scott
Žanr: sf, horor, triler
Sinopsis: Posada komercijalne svemirske letjelice nailazi na smrtonosni oblik vanzemaljskog života nakon istraživanja nepoznatog signala.
O filmu: Nakon uloge Ripley u filmu Alien, Sigourney je pokazala svoje glumačko umijeće i postala prava zvijezda. Film koji je stvorio cijelu franšizu filmova, video igara i dio je pop-kulture, a Sigourney je kao Ripley ušla u povijest kao nezaobilazna heroina i pojavila se u još tri nastavka.

Istjerivači duhova (1984)

Originalni naslov: Ghostbusters

Režija: Ivan Reitman
Žanr: akcija, komedija, fantazija
Sinopsis: Trojica parapsihologa koji su bili prisiljeni prekinuti financiranje svog sveučilišta otvorili su radnju koja nudi jedinstvenu uslugu uklanjanja duhova u New Yorku, privlačeći uplašene, ali skeptične kupce.
O filmu: Weaver je do ovog filma uvijek glumila u filmovima ozbiljnije tematike, pretežno u dramama, no ovom ulogom je željela ukazati publici na svoju drukčiju stranu. Čak i na audiciji za ulogu skočila je na kauč i počela oponašati psa tokom čitave audicije, a nakon toga redatelj je znao da ima pravu osobu, bez obzira na njene dosadašnje filmove.

Istjerivači duhova
Gorile u magli

Gorile u magli (1988)

Originalni naslov: Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey
Režija: Michael Apted
Žanr: biografska drama
Sinopsis: Priča o Dian Fossey, znanstvenici koja je došla u Afriku proučavati planinske gorile koje su pred istrebljenjem, a kasnije se borila za njihovu zaštitu.
O filmu: Za ovu biografsku priču koja ima i više nego misteriozan kraj njenog glavnog lika, Sigourney Weaver je dobila svoju prvu nominaciju za Oscara. Njena izvedba lika Dian Fossey je doista izvrsna, a sama priča je veoma inspirativna te je ovo savršen način za upoznati se s njom i doživjeti jedno sjajno filmsko iskustvo.

Zaposlena djevojka (1988)

Originalni naslov: Working Girl
Režija: Mike Nichols
Žanr: komedija, romansa, drama
Sinopsis: Kad tajnici njen šef ukrade ideju, ona iskoristi priliku da je ukrade natrag pretvarajući se da ima posao svog šefa.
O filmu: Iako je film u cijelosti dobar, ipak je ovo jedan od onih gdje se najviše od svega pamti glavni negativac ili negativka, u ovom slučaju to je Sigourney Weaver – samouvjerena, sposobna i veoma opaka poslovna žena. Za svoju ulogu zaradila je nominaciju za Oscara.

Zaposlena djevojka
Imitator

Imitator (1995)

Originalni naslov: Copycat
Režija: Jon Amiel
Žanr: misterija, triler
Sinopsis: Agorafobična psihologinja i detektivka moraju raditi zajedno kako bi uhvatili serijskog ubojicu koji kopira serijske ubojice iz prošlosti.
O filmu: Prema njenim riječima, Sigourney Weaver je najponosnija na svoja rad na ovom filmu jer je uloga agorafobične osobe bila veoma zahtjevna. Šteta što se ovakav film ‘izgubio’ među ostalim trilerima te godine (Sedam, Privedite osumljičene, Hakeri, Čudni dani…).

Ledena oluja (1997)

Originalni naslov: The Ice Storm
Režija: Ang Lee
Žanr: drama
Sinopsis: U predgrađu New Canaana, Connecticut, 1973., obitelji srednje klase koje eksperimentiraju s povremenim seksom i zlouporabom opojnih droga nalaze svoje živote izvan svoje kontrole.
O filmu: Kao što je to uvijek slučaj kod filmova Anga Leeja, i ovaj je malo teže, dramatične tematike. Mračna drama koja je Sigourney Weaver donijela BAFTA nagradu za najbolj usporednu glumicu, kao i nominaciju za Zlatni Globus.

Ledena oluja
Galaktička pustolovina

Galaktička pustolovina (1999)

Originalni naslov: Galaxy Quest
Režija: Dean Parisot
Žanr: avantura, komedija, sf
Sinopsis: Bivši glumci televizijske sf serije moraju odigrati svoje uloge kao da su njihovi likovi stvarni, kada vanzemaljskoj rasi zatreba njihova pomoć. Međutim, oni također moraju braniti i Zemlju i izvanzemaljsku rasu od gmazovskog gospodara rata.
O filmu: Očito je da film radi parodiju na Zvjezdane staze, no nikada ne prelazi  potpuno u taj dio već ostaje originalan sebi. Jedna od najboljih sf komedija uopće sa vojskom obožavatelja koji i danas čekaju nastavak. Iako je Alan Rickman, jedan od glavnih likova preminuo prije par godina, Sigourney Weaver i Tim Allen su spremi za snimanje nastavka.

Prevarantice (2001)

Originalni naslov: Heartbreakers
Režija: David Mirkin
Žanr: komedija, romantika
Sinopsis: Majka i kćer prevarantski tim zavode i varaju bogate muškarce.
O filmu: Možda malčice neobična uloga za Weaver, no njoj se scenarij jako svidio, kao i lik prevarantice koju glumi. Osim Weaver, sve pršti glumačkim talento; Jennifer Love Hewitt, Ray Liotta, Gene Hackman, Sarah Silverman

Prevarantice
Avatar

Avatar (2009)

Originalni naslov: Avatar
Režija: James Cameron
Žanr: akcija, avantura, sf
Sinopsis: Marinac paraplegičar koji je poslan na mjesec Pandoru na jedinstvenu misiju biva rastrzan između izvršavanja njegovih naredbi i zaštite svijeta za koji osjeća da je njegov dom.
O filmu: Lik dr. Grace Augustine je nezamisliv bez Sigourney Weaver u ovom filmu kojeg ne treba previše predstavljati. Prema riječima glumice, ona ovdje zapravo glumi samog redatelja Jamesa Camerona koji je idealist posvećen poslu, no sa zlatnim srcem. To im je ujedno i druga suradnja od filma Alien 2 (1986.).

Dobra kuća (2021)

Originalni naslov: The Good House
Režija: Maya Forbes, Wallace Wolodarsky
Žanr: drama, komedija, romansa
Sinopsis: Život trgovkinje nekretninama iz Nove Engleske, Hildy Good, počinje se rasplitati kad se spoji sa svojim starim ljubavnikom iz New Yorka.
O filmu: Treći puta na filmu kao ljubavni par su ovdje Sigourney Weaver i Kevin Kline, u ekranizaciji istoimene novele spisateljice Ann Leary. Iako film nosi dramatična tematika, humor i emocije ovdje dolaze baš od Weaver koja nosi cijeli film sa Kevinom Klineom i još jednom pokazuje kolika je glumačka veličina.

Dobra kuća

O autoru

O autoru