Serija ‘Reacher’:  Dinamična serija kakva se rijetko viđa

Serija Reacher, temeljena na romanima pisca Lee Childa, odradila je i svoju drugu sezonu i ponovno oduševila. ‘Gromada od čovjeka’ Alan Ritchson u potpunosti odgovara svom književnom kolegi u svim segmentima. Ovo je serija brzog ritma i nenametljive zabave kakvu već dugo nismo vidjeli.

Jacka Reachera osmislio je, davne 1997. godine, britanski pisac Lee Child, odnosno, pravim imenom James Dover Grant. Njegov junak bivši je bivši je bojnik vojne policije američke vojske s velikim istražnim i borbenim iskustvom. Nakon odlaska iz službe živi kao lutalica, putujući od grada do grada diljem Sjedinjenih Država. I, dakako, na tom putu često se nađe u raznim situacijama u kojima svi njegovi talenti dolaze do izražaja. Dodatno treba naglasiti da je on fizički impozantan lik, opisan u jednoj knjizi kao “ekstremno visok, ekstremno širok, dugih ruku i dugih nogu” s “rukama veličine tanjura”.

Mali ‘Tomica’

Na filmskom platnu gledali smo ga dva puta –  Jack Reacher (2012.) i Jack reacher – Nema Povratka (Jack Reacher – Never Go Back, 2016.) a portretirao ga je Tom Cruise. iako su filmovi su solidno prošli, obožavatelji Reachera nisu se nikako mogli pomiriti s činjenicom da upravo ‘omanji’ Cruise glumi Reachera.

I, doista, za njega nismo čuli sve do 2022. godine kada se na platformi Prime pojavila istoimena serija i odmah sve oborila s nogu. Prije svega, ispravljena je ‘filmska nepravda’ u liku ‘malog Tomice’. Umjesto njega sada je tu ‘gromada od čovjeka’, baš kao da je izašao iz Childovih romana, glumac Alan Ritchson za kojeg odmah treba reći da se fantastično uklopio u sve zamišljene postavke serijala.

Kako Lee kaže

Kreator serije je Nick Santora, koji je u svojoj karijeri naredao niz uspješnih serijala među kojima su Zakon braće (The Prison Break, 2005-2009), Vegas (2012-2013) te FUBAR (2023.) u kojoj glavnu ulogu tumači Arnold Schwarzenegger (kojeg ne treba posebno predstavljati).

Po njegovim riječima, Lee Child želio je napraviti seriju o Reacheru i bio je već debelo uključen u sam rad prije nego što se on uključio. Child i studio tražili su pisca, kreatora serije koji bi se uključio i čvrsto primio uzde tog posla kako bi se odradio kako spada.

Naravno, kao kreatora mučilo ga je ono što se zove ‘njegova verzija’ i kako će to biti prihvaćeno. No, njegova namjera nije bila da odmah promijeni sve što Reacher predstavlja i znači te je uvijek naglašavao: “Moja verzija onoga što želim učiniti je ono što Lee Child kaže da funkcionira.”

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     S obzirom na broj knjiga koje Child ima o Reacheru iza sebe, ali i na već dva snimljena filma, možda se čini da je problem bio ‘od kuda početi sa serijom’. Za Santora to, međutim, nije bio problem: “A kada imate toliko knjiga u knjižnici, možete odabrati bilo koju i vjerojatno ju pretvoriti u sjajnu televizijsku sezonu. Stoga smo smatrali da ima smisla početi od početka jer je to ponovno rođenje Reachera na televiziji. Pa zašto ne započeti od početka?

     Tako se prva sezona serije temelji se na prvom Childovom romanu iz ‘Reacher serijala’ Kat ubojica (The Killing Floor) i pričom se bavi Reacherovim dolaskom u gradić Margrave u Georgiji, koji se bori sa svojim prvim ubojstvom u 20 godina. Policajci ga odmah uhite, a očevici tvrde da je bio na mjesto zločina. Dok on pokušava dokazati svoju nevinost, duboko ukorijenjena zavjera počinje izlaziti na vidjelo.

     Trebat će mu oštar um i ubojite šake da se s tim uhvati u koštac. No, jedno je sigurno – on ne odustaje i vrlo brzo će dokazati da su se svi namjerili na pogrešnog čovjeka. Pošteni šerif  Oscar Finlay (Malcolm Goodwin) i policajka Roscoe Conklin (Willa Fitzgerald).

     Izvrstan odabir glumaca

     Druga sezona temelji se na romanu Zlo i naopako (Bad Luck and Trouble, 2007.), koji je 11. knjiga u Childovom serijalu. Kroz nju saznajemo i dio Reacherove vojničke povijesti.

     Naime, Reacher prima šifriranu poruku da se pripadnici njegove bivše postrojbe američke vojske (110. Specijalna istražna jedinica vojne policije), misteriozno i ​​brutalno ubijaju jedan po jedan. Ponovno ujedinjuje s troje svojih bivših pripadnika jedinice – Frances Neagley (Maria Sten),  Karlom Dixonom (Serinda Swan), forenzičkom računovođom prema kojoj je Reacher dugo bio slab te (danas) obiteljskim čovjekom Davidom O’Donnellom (Shaun Sipos). Također, saveznik im postaje pošteni i principijelni policajac Russo (Domenick Lombardozzi). Naravno, odgovorni za smrt njihovih kolega tek trebaju otkriti zlatno pravilo koje glasi: ‘ne petljate s posebnim istražiteljima’.

     Domenic Lombardozzi, Shaun Sipos i Alan Ritchson u seriji ‘Reacher’ (Foto: Amazon Studios)

     Odmah treba reći da je odabir glumaca koji se pojavljuju uz Alan Ritchson, za kojeg možemo izreći samo pohvale, dosita za svaku pohvalu. U prvoj je tako tu Malcolm Goodwin, glumac s mnogobrojnim nastupima u TV serijama ali i u filmu Američki gangster (American Gangster, 2007.) redatelja Ridleya Scotta. Kao jedan od glavnih likova prve sezone, dobio je čast da se nakratko vrati u drugoj sezoni. Spomenimo i Willu Fitzgerald koja, također, iza sebe ima niz nastupa u TV serijama pa smo je tako mogli vidjeti u hit serijama Kuća od karata (House of  Cards, 2018.) i Milijarde (Billions, 2020).

     U drugoj sezoni hvalospjeve prima mlada tamnoputa danska glumica Maria Sten. Iza sebe ima mnoštvo nastupa u TV serijama a zanimljivost je da je bila Miss Universe Danske 2008. godine. Poebne pohvale zaslužuje iskusni Domenick Lombardozzi (serije Milijarde/Billions, 2020-2021, Tulsa King, 2022-2023., Ray Donovan, 2018-2019., filmovi Između ljubavi i igre/For Love of the Game, 1999., Irac/The Irishman, 2019.) koji naprosto briljira.

     Dodajmo da je Robert Patric (Terminator 2: The Judgment Day/Terminator 2: Sudnji dan, 1991.) glavnog negativca 2. sezone, što je još jedan njezin adut.

     Dinamičnost kao odlika

     Mnogi će reći da je serija Reacher prilično plitak uradak. Istina, tu nema neke dubokoumnosti ali to nije mana već prednost. Namjera ove serije je da zabavi i da Reacher ‘uskrsne’ u punoj formi nakon godina i godina čekanja.

     Scenaristički izvanredno napisane i redateljski odrađene epizode naprosto se lijepe jedna na drugi tjerajući vas da ne prekidate gledanje (npr. posljednje tri epizode druge sezone su doslovno fenomenalne, to je doslovno Reacher iz romana Lee Childa.

     Takav ‘plitak’ pristup rezultirao je izvanrednom dinamičnošću serije koja ne dopušta da predahnete. I, baš zbog toga ju morate pogledati jer se takva dinamičnost rijetko viđa!

     O autoru

     O autoru