‘Poroci Tokija’: Carstvo yakuza pod neonskim svjetlima Tokija

Serijal Poroci Tokija, iza kojeg stoji glasoviti Michael Mann, krenuo je u svoju drugu sezonu. Po do sada viđenom, ovo je jedna od najboljih serija posljednjih godina. Neonski vizualni prikaz glavnog grada Japana i njegovog kriminalnog podzemlja naprosto oduševljavaju.

Prva sezona serije Poroci Tokija (Tokyo Vice) prikazana je prije dvije godine i na prvu je oduševio kritiku ali i gledatelje (na IMDb visoka ocjena 8/10). Serija se temelji na memoarima američkog novinara Jakea Adelsteina iz 2009. godine ‘Tokyo Vice: An American Reporter On The Police Beat in Japan’. On je bio prvi stranac novinar u najpoznatijim japanskim novinama Yomiuri Shinbun.

Kreator serije je J. T. Rogers ali njezin zaštitni znak je zapravo glasoviti Michael Mann. On se pojavljuje u ulozi izvršnog producenta a režirao je pilot epizodu (prvu epizodu) prve sezone. Njegov rukopis itekako je ovdje prisutan a svijet kojim se serija bavi je upravo ono na čemu je (zapravo) i izgradio svoj redateljski renome. Sjetimo se samo filmova Vrućina (Heat, 1995.), Collateral (2004.), Gangsteri (Public Enemies, 2009.), Blackhat (2015.). Dakako, tom nizu treba pribrojiti i film Poroci Miamija (Miami Vice, 2006.) čiji naslov je (s punim pravom) malo modificiran za ime ovog serijala ali milje njegove radnje, carstvo gangstera, je isti. 

Uvjerljivost prije svega

Priča započeta u prvoj sezoni u drugoj se još jače i žešće odmotava. A sve je počelo kada se mladi novinar vratio s terena gdje je vidio ubijenu osobu kojoj je iz trbuha virio mač. U redakciji je primio pravu šamarčinu kada su mu rekli: U Japanu nema ubojstava. No, Jake se nije zaustavio i polako je kopao i sve dublje ulazio u podzemlje yakuza.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Na tom putu sprijatelji se s policijskim inspektorom Hirotom Katagiriem koji mu postaje svojevrsni mentor koji ga vodi kroz japanski svijet podzemlja ali i kulture. Njih dvoje uskoro se nađu usred bitke za prevlast dva suparnička klana.

     Vrijednost serije je upravo uvjerljivost prikaza događanja. Ne odnosi se to samo na prikaz kriminalnog podzemlja i njihovog načina života (npr. izvrsno objašnjavanje tradicije da se ne koristi vatreno oružje, odnosno, da se za njim poseže tek kad je to doista nužno, detalji o čestim stradavanjima jetre kod pripadnika yakuza uslijed mnogobrojnog tetoviranja i ispijanja alkohola) već i općenito prikaz kulture življenja Japanaca. Tu svakako treba izdvojiti detalj koji se odnosi na njihov odnos prema strancima. Tako je, primjerice, mladi Jake često meta njihovog podcjenjivanja, on je za njih gaijin.

     Glumačka ekipa za pohvalu

     Također, likovi su prilično slojevito prezentirani, otkriva se podosta o njihovim  karakteristikama i životima, što dodatno pridonosi sveukupnoj kvaliteti čitavog serijala.

     Glumačka ekipa serije je vrlo dojmljiva. Lik Jakea Adelsteina glumi mladi Ansel Elgort (Vozač/Baby Driver, 2017., Priča sa zapadne strane/West Side Story, 2021.). U svom nastupu je vrlo korektan i uvjerljiv. Kate Watanbe (Kreator/The Creator, 2023., Fukushima/Fukushima 50, 2020., Posljednji samuraj/The Last Samurai, 2003.) u ulozi inspektora Hirota je i više nego odličan. Ono što treba pohvaliti je da Elgort i on izvrsno zajedno funkcioniraju.

     Ansel Elgort i Kate Watanbe u seriji ‘Poroci Tokija’ (Foto: HBO)

     Od ostale glumačke ekipe treba spomenuti Rachel Keller (serija Fargo, 2015, Čovjek zvan Otto/A Man Called Otto, 2022.) u ulozi pomalo emotivno rastrgane voditeljice (opet strankinje u Tokiju) noćnog kluba koja stalno balansira na rubu zakona i kriminala ne bi li tako usmjerila svoj život u neke mirnije vode.

     Posebno treba izdvojiti japanske glumce u ulogama vođa dviju suprotstavljenih klanova – veterana Shuna Sagata (koji je briljantan, japanska verzija Marlona Branda/Al Pacina u filmovima Kum/The Godfather, 1972., 1974., 1990.) te mlađeg Ayumi Tanida (iz samog pogleda mu izbija opakost).

     Serijal je dostupan na platformi HBO Max a prva sezona sadrži osam epizoda a druga deset (trenutno je prikazano njih osam). Poroci Tokija je serijal za svaku pohvalu i jedan od najboljih koji se pojavio zadnjih godina.

     O autoru

     O autoru