Od Kick-Assa do 007: 6 filmova Aarona Taylor-Johnsona koji su mu utrli put do Jamesa Bonda

Vjerujemo da je pitanje hoće li Aaron Taylor-Johnson prihvatiti ulogu Jamesa Bonda tek retoričko pa podsjećamo na nekoliko njegovih filmova koji jasno pokazuju da je zaslužio ponudu za najpoznatiju ulogu na svijetu.

Budući da se uloga Jamesa Bonda smatra krunom svakog glumačkog uspjeha, pitanje hoće li 33-godišnji britanski glumac Aaron Taylor-Johnson prihvatiti ponuđenu mu ulogu trebalo bi biti – retoričko. Njegovo se ime već duže vrijeme spominje u kontekstu nasljednika Daniela Craiga, a otkako je objavljeno da su mu producenti franšize ponudili ulogu, samo se čeka njegova potvrda.

Osnovne uvjete za ulogu – da je Britanac u dobi od oko 30 godina – zadovoljava, baš kao i one koje se tiču glumačke kompetencije. Naime, glumiti je počeo još kao dječak, a njegova filmografija sadrži niz uspješnih uloga u žanrovski različitim filmovima. I to ne samo glavnih. Pokazalo se, naime, da i kad ima sporednu ulogu, u film unese svoga šarma, karizme i humora koji publika cijeni i pamti.

A dok čekamo njegov odgovor, mnogi su uvjereni da je upravo on najbolji izbor za ulogu najpoznatijeg tajnog agenta na svijetu. Među njima je i danas 70-godišnji Pierce Brosnan koji dobro zna kako je to nositi odijelo šivano po mjeru “upareno” s pištoljem s prigušivačem.  

Teško je ne složiti s njim pa stoga podsjećamo na najznačajnije, mahom akcijske filmove u kojima smo ga imali prilike gledati.

John Lennon: Dečko koji ne obećava (Nowhere Boy, 2009.)

Iako je riječ o biografskoj drami, a ne akciji, ovaj je film značio veliku prekretnicu u životu Aarona Taylor-Johnsona – i profesionalno i privatno – te upravo s njim započinjemo ovu “filmsku vizitku”.  

Naime, osim što je kao 18-godišnjak zaigrao glavnu ulogu u filmu i to onu legendarnog Johna Lennona, glumac je na setu upoznao i svoju sadašnju suprugu, Sam Taylor-Johnson. Tada je ona bila tek 24 godine starija redateljica, no već na premijeri filma pojavili su se kao par, a 2012. i vjenčali. Redateljica se tim filmom upustila u zahtjevan projekt snimanja prvog filma o legendarnom glazbeniku i osnivaču Beatlesa, a uskoro se očekuje i drugi njezin biografsko-glazbeni film, Back in Black, koji će ponuditi filmsku priču o Amy Winehouse.

aaron tylor-johnson

aaron tylor-johnson

Kick-Ass i Kick-Ass 2 (2010. i 2013.)

Naslovna uloga u oba filma donijela je ovom britanskom glumcu širu popularnost. Riječ je adaptaciji istoimenog stripa nagrađivanog škotskog strip pisca Marka Millara, u režiji Matthewa Vaughna, odnosno pomalo uvrnutoj akcijskoj komediji. Kick-Ass je srednjoškolac kojeg nitko ne primjećuje. “Ohrabren” ogromnom količinom stripova koje obožava čitati, on postati superjunak koji se bori se protiv opakih zločinaca. Naravno, nabavlja odijelo, naočale i masku, ime mijenja u Kick-Ass, a jedino što mu nedostaje su – supermoći.  

Film je osvojio nagradu za najbolji britanski film na Empire Awardsu 2011., a 2013. dobio je i nastavak.

Godzilla (2014.)

Film predstavlja reboot japanskog filmskog klasika iz 1954. U vrijeme objavljivanja filma, moderna tehnologija i odlična glumačka ekipa približili su ovo legendarno čudovište današnjoj filmskoj publici. Godzilla, naime, donosi priču o ljudskoj hrabrosti koja dolazi do izražaja u suprotstavljanju iznimno snažnim silama prirode. Naime, zastrašujuće biće podiže se iz mora kako bi vratilo ravnotežu u prirodi… Film je režirao Gareth Edwards koji je Aaronu Taylor-Johnsonu povjerio glavnu ulogu, a osim japanskog glumca Kena Watanabea, glumačku ekipu čine i Elizabeth Olsen, Juliette Binoche, Sally Hawkins, David Strathairn te Bryan Cranston.

aaron tylor-johnson

aaron tylor johnson

Osvetnici 2: Vladavina Ultrona (Avengers: Age of Ultron, 2015.)

Ovim filmom, redatelja Jossa Whedona, Aaron Taylor-Johnson dobio je priliku da se pokaže i u blockbuster akcijskom filmu. Njegova uloga Pietra Maximoffa, poznatijeg kao Quicksilver, doprinijela njegovoj sve većoj popularnosti u Hollywoodu te je, iako nije riječ o glavnom junaku, ostavio utisak na publiku, posebno zbog herojske žrtve koju Quicksilver čini kako bi spasio građane Sokovije, čime je film dobio i emocionalnu dimenziju. Dakle, Aaron Taylor-Johnson uspio je izgraditi lik koji je istovremeno ranjiv i moćan, te je u svijet superjunaka unio dozu humanosti. No, osim emocijom, oduševio je i fizičkom spremom, odnosno brzinom i preciznošću kretanja.

Tenet (2020.)

Ovaj film redatelja Christophera Nolana zagonetna je priča u kojoj tajanstvena tehnologija omogućuje putovanje unatrag kroz vrijeme, stvarajući složene paradokse. Glavne uloge tumače John David Washington i Robert Pattinson, dok je Aaron Taylor-Johnson ostvario manju, ali opet zapaženu ulogu tajnog agenta Ivesa.

Ivesovo poznavanje temporalne mehanike i borbenih vještina čini ga neophodnim saveznikom u složenoj misiji koja uključuje sprječavanje globalne katastrofe, a Tylor-Johnson je u lik unio suptilan smisao za humor, jasnoću, odlučnost… Ovom ulogom potvrdio se kao svestrani glumac koji je dorastao svakom zadatku. 

Aaron-Taylor-Johnson

Aaron Taylor-Johnson

Brzina metka (Bullet Train, 2022.)

Prije Kaskadera, Aaron Taylor-Johnson glumio je u još jednom filmu s dobro poznatim holivudskim imenima – Bradom Pittom, Sandrom Bullock, a cameo ulogu ima i Ryan Reynolds – i istim redateljem, Davidom Leitchom. U njemu tumači lik plaćenog ubojice koji u superbrzim japanskim vlakovima treba ukrasti aktovku drugom plaćenom ubojici pod (Brad Pitt). I naravno, nije jedini koji to pokušava napraviti, ali je, slažu se mnogi, najzabavniji lik s tim zadatkom.

Iako se (još) ne ubraja u skupinu najtraženijih i najplaćenijih imena filmske industrije, 33-godišnji britanski glumac pokazao se kao uistinu dostojan kandidat za ulogu najpoznatijeg svjetskog špijuna.

O autoru

O autoru