Preminula je Angela Lansbury: Pogledajte 5 uloga koje su obilježile njezinu karijeru

Većina gledatelja pamtit će je po ulozi u dugovječnoj TV seriji Ubojstvo, napisala je. Irsko-britanska-američka glumica Angela Lansbury imala je ipak puno bogatiju karijeru u kojoj je osvojila Oscara, Grammy i Tonyja.

Legendarna glumica Angela Lansbury preminula je samo tjedan dana prije svojeg 97. rođendana. Kako je objavila njezina obitelj, smrt je dočekala u mirnom snu u svojem domu u Los Angelesu.

Rođena 1925. u Londonu, Lansbury je bila jedna od posljednjih živućih zvijezda iz zlatnog doba Hollywooda. Jednako uspješna u kazalištu, na filmu i televiziji, iza sebe je ostavila niz nezaboravnih uloga. U karijeri je, između ostaloga, osvojila počasnog Oscara, Grammy, šest Zlatnih globusa, pet nagrada Tony, a ove je godine zaslužila i počasnu nagradu Tony za životno djelo. Unatoč čak 18 nominacija nijednom nije osvojila televizijsku nagradu Emmy.

Nezaboravne uloge

Pa, ipak, većina gledatelja najviše će je se sjećati po ulozi u televizijskoj seriji Ubojstvo, napisala je. Jessicu Fletcher, umirovljenu učiteljicu koja postane uspješna spisateljica kriminalističkih romana te usput otkriva zločince, tumačila je dugačkih 19 godina, od 1984. do 2003.

TV serija Ubojstvo, napisala je važan je, ali ipak samo mali dio njezine bogate karijere. U sjećanje na legendarnu glumicu, donosimo vam pet uloga u kojima je zablistala Angela Lansbury.

Gaslight (1944.)

Angela Lansbury debitirala je ispred kamera u sjajnom trileru Georgea Cukora. Za ulogu sluškinje koja pomaže vlasniku kuće da prevarom uvjeri suprugu (Ingrid Bergman) kako počinje luditi, zaslužila je nominaciju za najbolju epizodnu glumicu.

Slika Doriana Graya (1945.)

Redatelj Albert Lewin odgovoran je za ovu adaptaciju poznate priče Oscara Wildea. Sa samo 19 godina Lansbury je sjajno utjelovila pjevačicu koja privuče pažnju naslovnog hedonista (tumači ga Hurt Hatfield). Za ulogu je nominirana za Oscara u kategoriji najbolje epizodne glumice.

Mandžurijski kandidat (1962.)

Odlična adaptacija knjige Richarda Condona vjerojatno je najbolje djelo redatelja Johna Frankenheimera. U glavnim su ulogama Frank Sinatra i Laurence Harvey, ali Angela Lansbury nezaboravna je u ulozi majke zatočenog vojnika. I s ovom ulogom bila je nominirana za Oscara.

Smrt na Nilu (1978.)

Adaptacija romana Agathe Christe može se pohvaliti s all-star glumačkom postavom. Maggie Smith, Bette Davis, Mia Farrow, Jane Birkin, David Niven, Peter Ustinov, George Kennedy i Jack Warden su se našli na “poprištu zločina”, no Angela Lansbury, u ulozi spisateljice Salome Otterbourne, zaslužila je nagradu organizacije National Board of Review za najbolju epizodnu glumicu.

Ljepotica i zvijer (1992.)

Možda nije najznačajnija, ali sigurno je najsimpatičnija uloga koju je ostvarila Angela Lansbury. Kao gospođa Potts, simpatični čajnik, u crtiću je osvojila srca brojnih novih gledatelja. Ujedno je i otpjevala naslovnu pjesmu, koja je kasnije osvojila nagradu Oscar.

O autoru

O autoru