Glumica i aktivistica: America Ferrera slavi 40. rođendan

America Ferrera poklon za “okrugli” rođendan dobila je u siječnju kad je nominirana za Oscara. Nagradu nije osvojila, no iz dana u dan osvaja ljude diljem svijeta nizom aktivnosti kojima staje na stranu slabijih i potlačenih.

Najbolji poklon za svoj 40. rođendan koji slavi 18. travnja, America Ferrera dobila je još krajem siječnja kad su objavljene nominacije za ovogodišnjeg Oscara. Naime, tada je američka glumica honduraškog porijekla prvi put nominirana za ovu prestižnu filmsku nagradu (u kategoriji sporedne glumice) i to zahvaljujući ulozi Glorije u filmu Grete Gerwig, Barbie (2023.). Nagradu je na kraju osvojila Da’Vine Joy Randolph, za ulogu u filmu The Holdovers, no i u filmskoj industriji vrijedi olimpijsko geslo – važno je konkurirati (sudjelovati).

Ono po čemu će njezina Glorija u Barbie ostati upamćena, svakako je monolog koji započinje s: “Doslovno je nemoguće biti žena”. U njemu America Ferrera objašnjava Margot Robbie da se od žena uvijek traži da budu izvanredne, “ali na neki način uvijek to radimo pogrešno”. Kaže Gloria još štošta pametno u tom svom monologu kojim se izvrsno nadovezuje na prijašnje svoje uloge, ali i osobna uvjerenja.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Što se uloga tiče, u tom smislu svakako treba podsjetiti da je pažnju privukla već svojom debitantskom ulogom u filmu Prave žene imaju obline (Real Women Have Curves, 2002.) koji je hvaljen zbog realističnog prikaza tjelesnih obilježja i izazova s kojima se suočavaju mlade Latinoamerikanke. Film je Kongresna knjižnica odabrala za Nacionalni filmski registar koji čuva “kulturno, povijesno ili estetski značajne filmove”.

     Ulogom Betty utabala profesionalni put

     Upravo joj je uloga modernog “ružnog pačeta” postavila temelje za njezinu buduću karijeru tijekom koje smo ju često imali prilike gledati u ulogama koje promiču raznolikost i daju glas marginaliziranim skupinama.

     Nedugo nakon filmskog debija, uslijedila je njezina možda i najpoznatija uloga, ona Betty Suarez u seriji Ružna Betty (Ugly Betty, 2006. – 2010.), koja joj je pružila priliku da pokaže svoj talent u punom svjetlu, transformirajući lik Betty iz nesigurne mlade žene u samopouzdanu i uspješnu profesionalku. Za ovu ulogu America Ferrera je osvojila Zlatni globus 2007. godine.

     Glumica se proslavila naslovnom ulogom u seriji ‘Ružna Betty’ (Foto: ABC)

     America Ferrera nije aktivna samo na filmskim setovima, nego i u  društveno-političkim inicijativama. Poznata je zagovarateljica prava imigranata i žena te često koristi svoju popularnost kao glumice da bi ukazala na njihove probleme. Njezini napori u tom smjeru danas imaju posebnu težinu s obzirom na to da su pitanja imigracije i rodne ravnopravnosti itekako aktualna.

     Borkinja za prava žena i potlačenih

     Glumica je i suosnivačica pokreta Time’s Up, koji se bavi borbom protiv seksualnog zlostavljanja, zlostavljanja i neravnopravnosti u radnom okruženju, a tijekom svoje glumačke karijere imala je prilike raditi na projektima koji se fokusiraju na obrazovanje i podizanje svijesti o važnim društvenim pitanjima. Jedan od takvih projekata je dokumentarni film Half the Sky (2012.), koji se bavi izazovima s kojima se suočavaju žene širom svijeta, uključujući trgovinu ljudima, nasilje i nejednakost u obrazovanju.

     Aktivizam nije rezerviran samo za njezino slobodno vrijeme. Naime, kao jedna od izvršnih producentica Netflixove serije Gentefied (2020.-2021.), Ferrera je imala važnu ulogu u stvaranju serije koja  istražuje teme identiteta, kulture i preživljavanja u modernoj Americi kroz oči latino obitelji u Los Angelesu.

     Suprug i suradnik

     Privatno, Amerfica Ferrera je u braku s glumcem, producentom, redateljem i scenaristom Ryanom Piersom Williamsom, s kojim ima dvoje djece, ali i zajednički filmski projekt. Naime, njih su dvoje tumačili glavne uloge u drami X/Y (2014.) koju je napisao i režirao Williams, a on i Ferrera bili su i dio producentskog tima.

     Up Next
     You can skip ad in
     SKIP AD >
     Ad will start in..
     Advertisement
     Uključi zvuk
     LIVE
      / 
     • Speed1
     • Subtitles
     • Quality
     • Audio
     Quality
      Speed
      • 2x
      • 1.5x
      • 1.25x
      • 1x (Normal)
      • 0.5x
      Subtitles
       Audio
        Embed this video:
        Copy
        Copy video link:
        Copy
        Chapters
         • Copy video url at current time
         • Fullscreen Exit Fullscreen
         This content is private
         Submit
         Please enter valid password!
         Age Verification
         By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
         ENTER
         or
         EXIT
         Coming Next
         CANCEL

         No, Ferrera je željna daljnjeg razvijanja kao filmašice pa je tako u tijeku realizacija njezinog redateljskog debija u dugometražnom filmu. Riječ je o istoimenoj adaptaciji knjige Erike Sánchez, “I Am Not Your Perfect Mexican Daughter”.

         A među brojnim zanimljivostima iz života Americe Ferrera stoji i podatak da je ona najmlađa osoba koja je osvojila Emmy za glavnu glumicu u humorističnoj seriji (osvojila ju je s 23 godine), ali i da je londonska osiguravateljska kuća Lloyd’s njezin osmijeh osigurala na iznos od 10 milijuna dolara.

         Dakle, možemo zaključiti za 40-godišnja glumica svakim svojim projektom – bez obzira je li riječ o filmu, seriji ili dokumentarcu – šalje važne poruke s ciljem izgradnje boljeg svijeta i pritom primjerom pokazuje da kroz život treba kročiti sa smiješkom na licu.

         O autoru

         O autoru