Natalie Portman dokumentarcem ruši predrasude o nogometu kao ‘muškom’ sportu

Glumica, producentica i aktivistica Natalie Portman predvodi “zvjezdanu” ekipu koja stoji iza dokumentarne serije Angel City, ali i istoimenog ženskog nogometnog kluba iz Los Angelesa. Serija otkriva kako je izgledao put ovog kluba od ideje o osnivanju do svjetskog fenomena.

HBO sljedećeg tjedna na male ekrane donosi zanimljivu žensku nogometnu priču. Naime, dokumentarna serija Angel City otkriva sve detalje o istoimenoj američkoj nogometnoj ženskoj ekipi iz Los Angelesa koja nije “ženska” samo na terenu. Naime, klub su 2020. osnovale poduzetnice Kara Nortman i Julie Uhrman te oskarovka Natalie Portman koja je, između ostalih, i izvršna producentica serije.

Klub se počeo natjecati prošle godine, u ovoj sezoni trenutačno, na šestoj poziciji, drži sredinu tablice, a dokumentarna serija će u tri epizode otkriti sve detalje oko osnivanja kluba koji je već postao svjetski fenomen. Naime, sportski je to klub s većinski ženskom vlasničkom strukturom, a i ulagači su uglavnom žene – od niza bivših nogometašica, najuspješnije alpske skijašice svih vremena Lindsey Vonn i zlatne olimpijke, gimnastičarke Shawn Johnson East preko pjevačica Christine Aguilera i Backy G te youtuberice Lilly Singh do poznatih glumica među kojima su i Uzo Aduba (Suzanne Warren u Netflixovoj seriji Orange Is The New Black, 2013.-2019.), Sophia Bush (Mračna istina/False positive, 2021.), Jessica Chastain (Oscarom nagrađena za najbolju glumicu u filmu Oči Tammy Faye/ The Eyes of Tammy Faye, 2021.), America Ferrera (Ružna Betty/Ugly Betty, 2006-2010.), Jennifer Garner (agentica CIA-e Sydney Bristow u seriji Alias, 2001.-2006.), Eva Longoria (Kućanice/Desperate Housewives, 2004.-2012.)…

Tri epizode

Dokumentarna serija prikazuje sportaše i trenere kako se nose sa svakodnevnim izazovima koji podrazumijevaju, primjerice, neočekivane ozljede ili uvjete treniranja, ali napore vodstva koje ulažu kako bi napunili stadion i pokazali da se klub može voditi sa strašću i istovremeno ostvarivati profit. U seriji ćemo moći čuti razmišljanja o poslovnim potezima, očekivanjima i neostvarenim ciljevima te propituje održivost ovog modela funkcioniranja ovog kluba.

Prva epizoda naslovljena je “Brick by Brick” i donosi priču o tome kako se žene različitih interesa okupljaju s ciljem osnivanja kluba i nastavka razvoja ženskog sporta. “Running with the Angels” naziv je druge epizode koja prikazuje prve utakmice ove ekipe i težak put pronalaženja svog mjesta u nogometnom svijetu, dok treća epizoda naslovljena “It’s Who We Are” otkriva poteškoće na koje klub nailazi u svom razvoju.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Ženski nogomet sve popularniji

     Osim suosnivačica kluba – Natalie Portman, Kare Nortman i Julie Uhrman – u seriji se pojavljuju i zvijezde Angel Cityja Christen Press, Jasmyne Spencer, Paige Nielsen, Vanessa Gilles i Jun Endo, te trenerice Freya Coombe i Eniola Aluko, ali i holivudske zvijezde Jennifer Garner, Eva Longoria i America Ferrera.

     Redateljica serije je Arlene Nelson, a izvršni producenti troje oskarovaca –  Natalie Portman, Elizabeth Chai Vasarhelyi i Jimmy Chin – zajedno sa Sophie Mas, Annom Barnes i Christine O’Malley. Oskarom nagrađena za najbolju glumicu u filmu Crni labud (Black Swan, 2010.), Natalie Portman već je sudjelovala u realizaciji nekoliko dokumentaraca – Eating Animals (2017.) te Dolphin Reef (2018.).

     Od 1991. godine organiziraju se Svjetska nogometna prvenstva za žene što je uvelike utjecalo na porast popularnost ovog sporta, a onda značaj osnivanja novog ženskog nogometnog kluba kakav je Angel City. Prvenstvo se održava svake četiri godine, a ove godine će biti održano u Australiji i Novom Zelandu. Sjedinjene Američke Države već imaju čestiti naslova prvaka na ovom natjecanju (1991., 1999., 2015. i 2019.) te se nadaju nastavku pozitivnog niza rezultata.

     Prva epizoda serije bit će prikazana 16. svibnja, a ostale dvije 17. i 18. svibnja na HBO-u i HBO-u Maxu.

     O autoru

     O autoru