‘Black Barbie’ ili kako je jedna lutka promijenila percepciju ljepote i identiteta

Novi Netflixov dokumentarni film, Black Barbie, donosi priču o lutki koja je inspirirala generacije i postavila nove standarde ljepote i predstavljanja tamnoputih djevojčica.

Kada je 1959. lansirana, originalna lutka Barbie predstavljala je standard zapadnjačke ljepote koji nije uključivao raznolikost. Tek 1980., nakon dugogodišnjeg pritiska zajednice i potrebe za inkluzivnijim pristupom, tvrtka Mattel je lansirala prvu tamnoputu Barbie koja je  postala simbol nade i promjene. Jer mnoge su djevojčice tamnije puti konačno mogle vidjeti lutku koja izgleda poput njih. Upravo o tome je riječ u Netflixovom dokumentarcu Black Barbie koji se na toj streaming platformi očekuje 19. lipnja.

Režiju i scenarij potpisuje Langueria Davis za koju je stvaranje ovog dokumentarnog filma značilo “osobno putovanje”. Naime, Davis je pranećakinja Beulah Mae Mitchell, jedne od prvih tamnoputih zaposlenica u Mattelu koja je još ’60-ih godina prošloga stoljeća počela tražiti bolju zastupljenost crnkinja. Važnu ulogu imale su i dizajnerica “crne Barbie”, Kitty Black Perkins, te Stacey McBride Irby, a sam film otkriva što se događalo u Mattelu uoči lansiranja popularne lutke tamne boje kože. Osim toga, film pokazuje i da lutke nisu “samo lutke”, nego važni “kotačići” u djetinjstvu koji mogu biti ključni za formiranje identiteta i mašte.

(R)evolucija popularne lutke

Kako stoji u službenom sinopsisu filma, Black Barbie govori o “velikom utjecaju triju crnkinja u Mattelu koje su potakle evoluciju popularne lutke”.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Redateljica i scenaristica Langueria Davis važan je član i producentskog tima filma u kojem je ipak “najzvučnije” ime Shonde Rhimes. Riječ je o 54-godišnjoj televizijskoj producentici i scenaristici te osnivačici produkcijske kuće Shondaland koja stoji iza niza popularnih serija među kojima su i liječnička serija Uvod u anatomiju (Grey’s Anatomy, 2005. – danas), njezin spin-off Privatna praksa (Private Practice, 2007. – 2013.), te politička triler serija Skandal (Scandal, 2012. – 2018.). Upravo je zahvaljujući tim trima serijama postala prva autorica serija koje broje više od stotinu epizoda.

     Rhimes je ovo prvi “izlet” u dokumentarističke vode kojim nastavlja uspješnu suradnju s Netflixom, u sklopu koje su nastale i popularne Netflixove originalne serije Bridgerton (2020. – danas) te Projekt Anna (Inventing Anna, 2022.).

     Ključno, a sasvim logično, pitanje

     “Mislim da je ideja o stvaranju Barbie druge boje kože bila iznimno važna i zanimljiva. Lutka je, u vrijeme stvaranja te ideje, već bila izuzetno popularna i bila je samo jedne boje kože, a sve ostale lutke morale su se drukčije zvati. No, pitanje jedne zaposlenice Mattela to je promijenilo, a ono je glasilo: ‘Zašto ne biste napravili lutke koje izgledaju poput nas?'”, istaknula je Shonda Rhimes.

     Dakle, ovaj dokumentarac nije samo priča o igrački. To je priča o društvenim promjenama i inkluzivnosti. Kroz priče ljudi koji su radili na projektu tamnopute Barbie, ali i onih koji su bili inspirirani takvom lutkom, dokumentarac govori o uvijek aktualnoj temi borbe za ravnopravnost i prihvaćanje u društvu.

     Dakle, Black Barbie nas upoznaje s poviješću ove kultne lutke, ali i potiče na razmišljanje.  

     O autoru

     O autoru