‘Vincent mora umrijeti’: Što ako vas sve osobe koje sretnete žele istog trenutka ubiti?

‘Vincent mora umrijeti’ originalna je crnohumorna priča o nesretnom Vincentu kojem se svaki kontakt s ljudima pretvara u borbu za goli život.

Vincenta jednog dana skupina nasumičnih stranaca počne napadati s ubojitim namjerama. Budući da mu se život nađe u opasnosti, a kako stvari sve više i više izmiču kontroli, on biva prisiljen pobjeći i u potpunosti promijeniti svoj život…

Paranoja na najzabavniji mogući način

Da je Vincent mora umrijeti (Vincent doit mourir) izašao prije 2020. godine, možda ne bi bio toliko privlačan kao danas. Točnije, ne bi se moglo u tolikoj mjeri poistovjetiti s glavnim likom kojeg svi ljudi na ulici, na poslu, čak i u vlastitoj kući – napadaju. Razlog tome je paranoja koju su svi proživjeli u većoj ili manjoj mjeri tijekom godina pandemije koja je srećom iza nas.

Vincent mora umrijeti
Kadar iz filma ‘Vincent mora umrijeti’ (Foto: Capricci Films)

U to vrijeme većina osoba je izbjegavala druge ljude jer su se činili kao potencijalna opasnost, što se može podvući kao jedna velika sličnost s filmom Vincent mora umrijeti. Nakon što Vincent s drugom osobom ostvari kontakt očima, ta osoba ga napadne s namjerom da ga ubije što znači da mu je svaki susret s ljudima prožet strahom i paranojom.

Vincent se ni po čemu ne izdvaja od ostalih jer običan je grafički dizajner koji vodi samotan život, biciklom putuje na posao, i pokušava pronaći malo sreće u životu. Iz tih razloga on i publika nastoje odgonetnuti misteriju luđačkog ponašanja svih oko njega tijekom njegovog bijega u potrazi za sigurnim životom. Naravno, tako nešto se za Vincenta pokaže jako izazovno i ono što slijedi je mješavina crne komedije, napetog trilera, neobične romanse, i dašak horora.

Svakodnevni čovjek u nevjerojatnoj situaciji

Pravo pitanje Vincentu postavi njegova neočekivana suputnica u bijegu, konobarica Margaux; “Imaš li ponekad osjećaj da je cijeli svijet protiv tebe?” U njegovom slučaju to je prilično apsurdno koliko je istinito, ali za gledatelje je strašno zabavno. Još jedan neočekivan susret je s jednim beskućnikom kojem se događa ista stvar, a koji Vincentu savjetuje da si nabavi psa budući da on laje kad je prijetnja u blizini.

Vincent mora umrijeti
Kadar iz filma ‘Vincent mora umrijeti’ (Foto: Capricci Films)

Osuđen na vječiti bijeg od svijeta,Vincentova muka svakodnevnog čovjeka u najnevjerojatnijoj situaciji izgleda kao svačija noćna mora. Unatoč ludosti u kojoj se našao, on je lik s kojim se svatko može poistovjetiti. A to je znao i Stéphan Castang koji je režirao film.

Redatelj je znao da želi glumca koji može nositi film pun raznih žanrova

Za redatelja Stéphana Castanga Karim Leklou u ulozi Vincenta bio je očiti i jedini ispravan izbor. Budući da je sam film spoj mnogo žanrova, redatelj je želio da ga predvodi netko tko može balansirati glumu i vlastitu pojavu u jednakoj mjeri. Prema Costangu, on je glumac sa širokim rasponom glumačkih mogućnosti koji bez problema može biti običan čovjek iz susjedstva, snažna ili nježna osoba, a s druge strane i potpuno nemilosrdan. Karim Leklou poznati je francuski glumac koji se proslavio ulogama u raznim žanrovima poput akcijskog trilera The Stronghold (2020.), povijesnoj romantičnoj drami To je moj suprug (C’est mon homme, 2022.), i krimi komediji Svijet je tvoj (Le monde est à toi, 2018.).

Za razliku od glumca Karima Lekloua, redatelju Stéphanu Castangu ovo je bio prvi dugometražni film. Možda mu je bio prvi, ali nipošto amaterski jer iza sebe ima mnoštvo kratkih filmova dok je Vincent mora umrijeti nominiran za francusku nagradu Cesar u kategoriji najboljeg redateljskog debija, kao i nagradu Europske filmske Akademije u kategoriji europskog otkrića.

Vincent mora umrijeti
Kadar iz filma ‘Vincent mora umrijeti’ (Foto: Capricci Films)

Glumci u filmu

Uz protagonista Vincenta kojeg glumi Karim Leklou, glavnu žensku ulogu konobarice Margaux tumači Vimala Pons najpoznatija po ulogama u znanstveno-fantastičnom hororu Zapisi iz Rajskog vrta (Eden Log, 2007.), fantastičnoj avanturi Divlji dječaci (Les garçons sauvages, 2017.) i krimi trileru Elle (2016.).

U ostalim ulogama su François Chattot, Jean-Rémi Chaize, Ulysse Genevrey, Karoline Rose Sun, Emmanuel Vérité, Sébastien Chabane, Jean-Christophe Folly, i Thierry Rousset.

U kinima od 13.06.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Karim Leklou, Vimala Pons, François Chattot, Jean-Rémi Chaize, Ulysse Genevrey, Karoline Rose Sun, Emmanuel Vérité, Sébastien Chabane, Jean-Christophe Folly, Thierry Rousset
     REŽIJA: Stéphan Castang
     SCENARIJ: Mathieu Naert, Dominique Baumard, Stéphan Castang
     PRODUCENTI: Claire Bonnefoy, Thierry Lounas
     ŽANR: komedija, drama, fantazija, horor

     O autoru

     O autoru