Natalie Portman: “Film više nije najpopularnija zabava. I to nije loše”

“Postoji nešto oslobađajuće u tome da vaša umjetnost ne mora biti popularna umjetnost”, kazala je hollywoodska glumica Natalie Portman, istaknuvši da su njezinoj djeci važnije YouTube od filmskih zvijezda.

Hoće li se filmu dogoditi sudbina jazza, radija i tiska? Da nekoć najpopularniji proizvod pop kulture postane samo jedan od (nedominantnih) načina zabave? Ako pitate hollywoodsku glumicu Natalie Portman – to se već dogodilo.

“Zapanjujuće je opadanje popularnosti filma kao primarnog oblika zabave”, izjavila je Portman u intervjuu za Vanity Fair. “Sve se više čini da film postaje nišni proizvod. Ako pitate nekoga tko je star poput moje djece o filmskim zvijezdama, ne znaju nikoga u usporedbi s YouTube zvijezdama ili slično.”

Početak karijere s 12 godina

Iako ima samo 42 godine i teško bi je se moglo svrstati u kategoriju „starih gunđala“ koji ne razumiju današnju mladež, Natalie Portman jako dobro zna o čemu govori. Uostalom, glumiti je počela već s 12 godina, kada je oduševila sve ulogom u Bessonovom filmu Leon profesionalac, a tijekom karijere nanizala je brojne zapažene uloge, a Oscara je osvojila ulogom u filmu Crni labud iz 2010.

Njezina izjava samo je dio sve više rastućeg osjećaja da su društvene mreže preuzele dominaciju u pop kulturi. U doba kratkih videa i još kraće pažnje, filmovi od 120 minuta mlađoj se populaciji čine kao vječnost, a sve treba biti brže i, kazat će kritičari toga trenda, površnije.

No, je li to doista loše?

“Postoji nešto oslobađajuće u tome da vaša umjetnost ne mora biti popularna umjetnost”, dodala je Natalie Portman. “Kada je tako onda doista možete istraživati ono što vam je zanimljivo. Sve to onda više postaje pitanje strasti, a manje trgovine. Ali zanimljivo je paziti se da ono što radite ne postane nešto elitističko. Mislim da u svim umjetničkim formama, kada postanu manje popularne, morate početi više misliti – u redu, za koga to više radimo?”

I televizija umire, zar ne?

O istoj temi progovorila je prošle godine Kubanka Ana de Armas, kazavši da je koncept „filmske zvijezde“ prilično zastario, a zanimljivo je da je ovoga tjedna ustvrđeno i da „televizija umire“.

Naime, TV voditelj Jon Stewart, koji se vratio iz mirovine kako bi vodio The Daily Show“, objavio je na YouTubeu kratki video svojeg razgovora s publikom u studiju. Tijekom razgovora jedan muškarac mu je rekao da je očito kako „televizija umire“, a društvene mreže preuzimaju primat.

Na to je Stewart imao spreman odgovor.

„Zar ne gledate i dalje televiziju, ali na kompjuteru? Razumijete da je to i dalje televzija? I dalje gledate ono što mi proizvodimo, samo na drugim formatima i kanalima“, kazao je utjecajni TV voditelj.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru