Najljepša oskarovska priča postala je – najveći skandal?

“Zapanjena sam”, kazala je Andrea Riseborough nakon što je doznala da je nominirana za Oscara u kategoriji najbolje glumice. No, prvotne čestitke ubrzo su zamijenjene tvrdnjama da su glumica i ostatak ekipe filma To Leslie do nominacije došli nepoštenim lobiranjem.

U utorak poslijepodne Andrea Riseborough se činila kao Pepeljuga ovogodišnje utrke za nagradu Oscar. Glavna glumica u malom art filmu To Leslie neočekivano je nominirana u kategoriji za najbolju glumicu. Nije to bilo neočekivano zato što je Riseborough loše odradila posao. Naprotiv, svi su se složili da je sjajna u ulozi samohrane majke koja se bori s alkoholizmom. Iznenađenje je bilo u tome što većina publike, a vjerojatno i glasača, nije ni čula za film To Leslie do 2-3 tjedna prije objave nominacija.

„Zapanjena sam. To je tako neočekivana zraka svjetlosti. Bilo je tako teško povjerovati da bi se to ikada moglo dogoditi jer doista nismo bili u utrci ni za što drugo. Iako smo imali veliku podršku, ideja da bi se to moglo dogoditi činila se tako dalekom”, kazala je za Deadline Andrea Riseborough nakon nominacija.

Britanska glumica tako je ušla među pet glumica koje će se boriti za Oscara. Uz nju su u konkurenciji još Cate Blanchett, Ana de Armas, Michelle Williams i Michelle Yeoh. Blanchett (Tar) i Yeoh (Sve u isto vrijeme) su favoritkinje, ali nakon što je iznenadila pri nominacijama, tko može kazati da Riseborough ne može sve šokirati 12. ožujka tijekom ceremonije dodjele nagrada.

Lobiranjem do nominacije

No, uz brojne čestitke, nakon objave nominacija pojavio se i niz upita – kako je glumica tako neočekivano uspjela ugrabiti nominaciju?

Nije trebalo dugo da bi se saznalo kako je ekipa filma To Leslie imala vrlo uspješnu gerilsku kampanju. Već dulje vrijeme nominacije za Oscara nisu pitanje samo kvalitete nego i uloženih sredstava u promociju filma. Majstor u lobiranju bio je posrnuli hollywoodski predator Harvey Weinstein (ako se netko pita kako je Gwyneth Paltrow uspjela 1999. uzeti Oscara u konkurenciji Cate Blanchett i Meryl Streep). No, i drugi su koristili svoj novac, utjecaj i veze kako bi progurali svoje favorite.

Andrea Riseborough u filmu To Leslie (Foto: Momentum Pictures)

Nije tu bio u pitanju samo prestiž. Oskarovska nominacija može donijeti filmu još 20-30 posto prihoda na kinoblagajnama. A i redatelju/producentu/studiju je lakše privući glumicu ili glumca za sljedeći projekt ako pokažu da mogu stvoriti „oskarovski materijal“. Zato se pri lobiranju za nominacije uzimaju ozbiljne PR agencije te ulaže nezanemariv novac. Naravno, što je budžet filma to su ulaganja veća.

To Leslie, niskobudžetni art film premijerno prikazan još u ožujku 2022. na South by Southwest filmskom festivalu, nije imao novac za nadmetanje s drugima. U kinima je zaradio manje od 30 tisuća dolara. No, zato su autori filma imali brojna poznanstva u Hollywoodu. Iako mu je ovo dugometražni igrani debi, redatelj Michael Morris iza sebe ima ozbiljnu filmografiju. Nekadašnji ravnatelj čuvenog londonskog kazališta Old Vic u posljednjih petnaest godina režirao je brojne televizijske serije – Preacher, 13 Reasons Why, Better Call Saul… Njegova supruga Mary McCormack američka je glumica s gotovo 30-godišnjom uspješnom karijerom. I brojnim prijateljima i prijateljicama u filmskoj industriji.

Dobar glas daleko se čuje

Riseborough i Morris odlučili su se na direktnu kampanju. Brojnim prijateljima poslali su molbu da na svojim društvenim mrežama objave potporu filmu. Neke su angažirali da održe posebne projekcije. I zakotrljali su lavinu najbolje opisanu starom izrekom – dobar glas daleko se čuje.

Charlize Theron, Gwyneth Paltrow, Courteney Cox, Edward Norton, Jennifer Aniston i Minnie Driver bili su domaćini posebnih projekcija. Marc Maron, inače i glumac u filmu To Leslie, ugostio je Riseborough u svojem popularnom podcastu WTF. Nekoliko dana prije kraja glasovanja, kampanji su se na društvenim mrežama priključile brojne zvijezde kao što su Demi Moore, Jane Fonda, Naomi Watts, Kate Winslet, Laura Dern, Frances Fisher… Svi su oni isticali kako je riječ o „malom filmu velikog srca“.

Kampanja je uspjela. Andrea Riseborough je nominirana za najbolju glumicu. No, nisu svi bili sretni.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Na društvenim mrežama pojavio se niz komentara da kampanja koju je pokrenula ekipa filma To Leslie jednostavno nije bila – fer. Nema sumnje da je u američkim filmskim kuloarima bilo i ružnijih riječi. Neki su pozvali i na rasizam, podcrtavajući to činjenicom da su sve nominirane glumice bjelkinje. Na kraju se morala umiješati i Akademija filmskih znanosti i umjetnosti.

     „Cilj Akademije je osigurati da se natjecanje za dodjelu nagrada provodi na pošten i etičan način”, objavila je Akademija u priopćenju. “Provodimo reviziju postupaka kampanje za ovogodišnje kandidate, kako bismo osigurali da nijedna smjernica nije prekršena i kako bismo doznali jesu li možda potrebne promjene smjernica u novoj eri društvenih medija i digitalne komunikacije.”

     Kontorverza pomaže ili odmaže?

     U samom priopćenju nigdje nije spomenuta ekipa filma To Leslie. Stručnjaci govore da se njihova kampanja bila na rubu pravila koje je Akademija postavila, ali da ih nisu prekršili. Barem ne u dovoljnoj mjeri da bi Akademija poduzela najrigorozniju mjeru i poništila nominaciju koju je osvojila Andrea Riseborough.

     No, to ne znači da će šuškanja prestati. Naprotiv, što će se dodjela 95. Oscara približavati nema sumnje kako će se još glasnije pričati o ovom slučaju. Neki će, poput Christine Ricci, govoriti da je sve to glupost i da ne treba osporavati sjajnu glumačku izvedbu samo zato što producenti nisu imali dovoljno novca za „normalnu“ oskarovsku kampanju. Drugi će i dalje vikati da je sve to nepošteno.

     Hoće li to Andrei Riseborough pomoći ili odmoći? Teško je reći. Možda će neki glasači osjećati da je ionako dobila dovoljno. A možda će drugi za nju glasati baš iz prkosa. U svakom slučaju kategorija za najbolju glumicu bit će jedna od onih koja će se ove godine promatrati s najvećim zanimanjem.

     O autoru

     O autoru