Kako James Gunn i njegov DCEU mogu izbjeći pogreške prethodnika?

Izlaskom filma Aquaman i Izgubljeno kraljevstvo, (ne)slavni DCEU konačno je dovršen. Počeo je obećavajuće 2013. s Čovjekom od čelika, a 15 filmova i 10 godina kasnije – ovaj filmski svemir umire cvileći.

Sljedeće godine zamjenit će ga novi filmski svemir koji će kreativno stvarati pod James Gunn. Nadamo se kako ćemo ovoga puta dobiti sadržaj koji zapravo može parirati Marvelovom. Na tom putu bilo bi dobro da James Gunn izbjegne greške svojih prethodnika. Koje? Ove!

Unaprijed isplanirana priča

DC bi se u ovome pogledu trebao ugledati na Marvel. Prve tri faze MCU-a bile su pomno isplanirane i točno se znalo gdje sve ti filmovi vode, a u DCEU-u bilo je pak obrnuto. Nikada se nije znalo gdje sve to vodi. Velike odluke bile bi donesene samo da bi se poništile mjesecima kasnije. Najbolji primjer za to je – Supermanova smrt. Podsjetimo se, 2016. Superman je ubijen u filmu Batman v Superman: Zora pravednika. Godinu dana kasnije izašla je Liga Pravde u kojoj je Superman oživljen, ali kao zlikovac. To već zvuči loše, no najgori dio je to što se to sve dogodilo na početku cijele sage!

Batman v Superman: Zora pravednika (Foto: Warner Bros)

Supermanova smrt je događaj koji bi se trebao iskoristiti na samome kraju nekakve ogromne priče, a ne u začetku samog svemira. Ovo je jedan od mnogih primjera koji dokazuje kako Warner Bros. nije imao nekakvu ideju o tome gdje vodi taj cijeli DCEU svemir. Htjeli su dosegnuti vrhunce Marvelovih Osvetnika bez da ulože trud potreban za planiranje takve epske sage.

Likovi vjerni stripovima

Jedna od glavnih kritika nikada zavoljenog svemira je ta da se heroji uopće ne ponašaju poput njihovih stripovskih pandana. Tu je najveći krivac Zack Snyder (300, Watchmen, Rebel Moon), te njegov film Batman v Superman: Zora pravednika. U radnji filma Batman ubije nekoliko ljudi, što je totalno izvan njegova karaktera. Cijela poanta Batmanova lika je ta da on ne ubija. To je glavna tema u gotovim svim njegovim stripovima već desetljećima, no izgleda da Snyder nije o tome razmišljao.

Jednako tako je krivo okarakterizirao Supermana u svojim filmovima, te je i zbog toga dobio jezikovu juhu od fanova. Smatraju kako je promašio poantu njegovog lika već u prvom filmu (Čovjek od čelika), a pogotovo u svojoj verziji Lige pravde. Na samom kraju Lige pravde vidimo scenu iz daleke budućnosti u kojoj Batman okuplja heroje kako bi zajedničkim snagama pobijedili zlog Supermana.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Vrijedi napomenuti kako zli Superman zapravo postoji u jednom od stripova (Injustice: Gods Among Us), no taj strip dio je tzv. elseworlds kontinuiteta. U drugim riječima ta priča nije dio DC-jevog kanonskog kontinuiteta kada su u pitanju stripovi. Stoga ne bi trebao biti ni dio DCEU-a.

     Istraživanje manje poznatih heroja

     Početkom godine James Gunn najavio je prvu fazu novog DC svemira pod imenom Gods and Monsters. Saznali smo kako se radi na novim filmovima o već poznatim herojima poput Supermana i Batmana, no tu ima i par manje poznatih heroja. Naime, svoju seriju dobivaju heroj Booster Gold i ekipa Creature Commandos, dok se adaptacija stripa The Authority planira kao film.

     Istraživanjem manje poznatijih heroja Gunnov DC svemir dobit će identitet koji će ga razlikovati od prijašnjeg svemira. Inače DCEU je rijetko radio filmove o nepoznatim herojima, u fokusu priče su uvijek bili Wonder Woman, Superman ili (u nešto manjoj dozi) Harley Quinn. Jedina iznimnka bio bi ovogdišnji film Blue Beetle i Gunnova serija Peacemaker (2022.).

     Publika je voljela oba lika i nadaju se da će se vratiti u sljedećem DC svemiru. James Gunn je inače poznat po tome što voli raditi na projektima o nepoznatim herojima. Teško je za povjerovati, ali Marvelovi Čuvari galaksije bili su relativno nepoznata ekipa do premijere James Gunnovog filma iz 2014. godine. James Gunn ih je pretvorio u svjetski poznate heroje, stoga vjerujemo da će učiniti isto s DC-jevim likovima.

     Filmovi bi trebali imati jedinstveni stil i ton

     Mnogi smatraju kako je rani DCEU filmovi (pogotovo oni od Zack Snydera) bili previše monotoni i općenito mračani. Svi su izgledali dosta slično i generalno su se držali nekakvog previše ozbiljnog tona kada je u pitanju priča. U zadnjih par navrata tu je više šarenila i humora, no to i dalje nije dosta.

     Dok je prva polovica DCEU-a previše ozbiljna i monotna, druga je previše humoristična i previše se trudi da kopira Marvelov stil komedije. James Gunnov DC trebao bi dati redateljima više kreativne slobode, neka eksperimentiraju. Tada bi svaki film imao svoj jedinstveni stil i identitet.

     Ne treba žuriti

     Jasno je kako svi fanovi željno iščekuju vidjeti što James Gunn kuha iza kulisa, no ne treba ga požurivati. Ne želimo da svemir izađe ranije nego što je trebao, kao što se to dogodilo sa DCEU-om. Gunn bi trebao uzeti koliko god vremena je potrebno da bi isplanirao budućnost ovog novog svemira.

     Superman: Legacy trebao bi izaći 11. srpnja 2025. godine i započinje novu fazu DCEU filmova.

     O autoru

     O autoru