‘Istjerivači duhova: Ledena prijetnja’: Neuspješni lov na duh originala

Najnoviji film franšize iz Istjerivači duhova ima mračniju atmosferu, opakog novog demonskog duha i glumački povratak ‘prvih istjerivača’. Usprkos svemu, nije uspio dohvatit pravi duh originalnih Istjerivača.

Prije punih četrdeset godina Istjerivači duhova bili su veliki hit u kinima. Godine 1989. snimljen je nastavak koji je također bio iznimno uspješan u zaradi na kino blagajnama. Oba filma režirao je, nažalost, danas pokojni Ivan Reitman.

Treći nastavak istjerivača čekali smo sve do 2016. godine . Taj nastavak donio je i jednu veliku promjenu – glavne uloge u filmu igrale su žene. Donio je sasvim solidnu zaradu ali i mnogobrojne prigovore. Ivan Reitman sudjelovao je na ovom filmu kao producent i scenarist.

Četvrti nastavak Istjerivači duhova: Nasljeđe (Ghostbusters: Afterlife) dočekali smo 2021. godine koji je donio (ponovno) veliku zaradu (uloženo 75 milijuna dolara a zarađeno preko 204 milijuna) a i kritike su mu bile sklonije nego prethodnom nastavku. Film je režirao Ivanov sin Jasona Reitman, koji je i jedan od scenarista.

Povratak u New York

Najnoviji nastavak franšize, Istjerivači duhova: Ledena prijetnja, snimljen je s budžetom od 100 milijuna dolara i sasvim solidno prolazi na kino blagajnama. Tako je u, otprilike, mjesec dana zaradio je 160 milijuna dolara.

Režiju filma potpisuje Gil Kenan, koji je bio jedan od scenarista nastavka Istjerivači duhova: Nasljeđe. Dakako, ni ovaj nastavak nije prošao bez Jasona Reitman, koji je koscenarist i jedan od producenata.

Priča filma vraća nas tamo gdje je sve počelo – u kultni vatrogasni dom u New Yorku. Obitelj Spengler lovi duhove po gradu ali (kao i uvijek) taj lov sa sobom nosi i veliku štetu a time i trošak za grad. Gradonačelnik Walter Peck (William Atherton) zabranjuje maloljetnoj Phoebe (Mckenna Grace) da bude dio ekipe ‘Istjerivača’ jer je maloljetna. Razočarana, u jednom lutanju po gradu, ona sprijateljuje s duhom, djevojčicom Melody (Emily Alyn Lind), čija je obitelj stradala u požaru. Uskoro njihova veza postaje vrlo je emocionalna. I, kako to biva, drevni artefakt, niz nesretnih događaja i novi demon (koji sve pretvara u led) je pred vratima.  

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Nadeem Razmadi (Kumail Nanjiani), koji prodaje sporni artefatk, nije ni svjestan tko je on zapravo. Opasnost se nadvija nad gradom i on nevoljko prihvaća svoju ulogu. Dakako, pojavljuje se i stara ekipa ‘Istjerivača’ bez koje sve ovo ne može proći. Novi i stari ‘Istrebljivači uz pomoć Nadeema kreću u borbu protiv opakog demona.

     Previše mana

     Istjerivači duhova: Ledena prijetnja ima podosta mana. Prije svega, nakrcan je s previše likova a i radnja je poprilično razbacana. Zbog toga sve djeluje prilično nepovezano. Na trenutke to teče iznimno sporo pa će doza nezanimljivosti brzo preplaviti ono zahtjevnije ljubitelje filma.

     Sasvim je vidljivo da se film u svom scenariju pokušao približiti originalnim filmovima. Međutim, sve skupa to je loše odrađeni posao s puno (itekako) vidljivih mana. Jednostavno, sve to jedan je neuspješni lov na duh originala.

     Dodatno, sama radnja i događaji, a što je (možda) i bilo za očekivati, sadrži i podosta klišeja. Film, dakako, sadrži solidnu dozu humora ali i on je sveden tek na nekoliko odličnih fora.

     Oprez prema mlađim gledateljima

     Vezano za humor mora se reći da veliki Bill Murray jednostavno svima ukrade kadar. Nadalje, izdvaja se Kumail Nanjiani (Moja ljubavna priča/The Big Sick, 2017, TV serija Silicijska dolina/Silicon Valley, 2014-2019), koji je odlično portretirao svoj lik.

     Ono što ovaj nastavak Istjerivača razlikuje od drugih njegova je mračna atmosfera koja je prisutna. Ona postupno ide kroz film a kulminira dolaskom opakog demona (nekih 40-ak zadnjih minuta). Tu do izražaja dolaze atraktivni i vrlo realni vizualni efekti. Ta sama završnica je, zapravo, i najbolji dio filma.

     Zanimljivost filma je njegova vrlo uočljiva težnja da bude obiteljski film (roditeljska oznaka da nije za one mlađe od 13 godina). Naime, u filmu se itekako pazi na vokabular (tek jedan dijalog ima aludiranje na seks) , nitko ne puši… a jedino je Billu Murrayu dopušteno u jednoj sceni da potegne jednu ljutu. Dakako, sve to je u svrhu što boljeg rezultata na kino blagajnama (namjera da se pripazi na gledatelje mlađe dobi u drugom je planu).

     Istjerivači duhova: Ledena prijetnja definitivno nije uspio uhvatiti duh originalnih Istjerivača duhova iako će kod mnogih (starijih gledatelja) pobuditi malo nostalgije na njihovo vrijeme.

     O autoru

     O autoru