8 najluđih uloga Nicolasa Cagea

Nicolas Cage ima jednu od najneobičnijih karijera u Hollywoodu glumeći u nekim od najhvaljenijih filmova, sve do onih koji nisu uopće vrijedni spomena. Ali svaka uloga nosi njegov potpis cageizma.

Nicolas Cage je glumac koji uvijek daje sve od sebe za svaki film u kojem sudjeluje, kao da mu život ovisi o tome. Koliko god film bio loš, ako u njemu glumi Nicolas Cage to znači da ima barem jednu iskupljujuću vrlinu zbog njegovih neuobičajenih izvedbi. Čak i kad uloge zahtijevaju ozbiljnu dramu ili romansu, Cage će uspjeti dodati malo kabuki glume gdje se osjećaji ispoljavaju teatralnim pokretima i nerijetko dizanjem glasa ili vrištanjem.

Od oskarovskih i kvalitetnih filmova do onih koji nisu vrijedni spomena

Budući da je nećak filmskog velikana Francisa Forda Coppole, Nicholas Coppola promijenio je ime u Nicolas Cage jer je ismijavan zbog poznatog prezimena. Poput svog poznatog strica, i on se nije bojao eksperimentirati pri odabiru filmova što mu je pomoglo da stvori jednu od uistinu najneobičnijih karijera u Hollywoodu. Za svaki hvaljeni film poput romantične drame Napuštajući Las Vegas (Leaving Las Vegas, 1995.) koja mu je priskrbila Oscara za najboljeg glumca ili komične drame Adaptacija (Adaptation., 2002.) gdje je nominiran u istoj kategoriji, Cage isto tako snima nevjerojatno loše stvari poput krimi drame Smrtonosni pad (Deadfall, 1993.) ili sci-fi fantazije Ostavljeni (Left Behind, 2014.). To su filmovi gdje si tijekom njihovog trajanja pomislite nekoliko puta da ga ugasite i nastavite sa svojim životom.

Nicolas Cage Mom and Dad
Samo još jedan dan na poslu za Nicolasa Cagea (Mom and Dad, 2017., Foto: XYZ Films)

Nevjerojatnu količinu loših filmova snimio je od sredine 2000-tih pa do unatrag par godina, a između desetak takvih pronađe se jedan uistinu kvalitetan i vrijedan spomena koji podsjeti publiku zašto je Nicolas Cage filmska zvijezda. Kakav god film bio, glumac je uvijek davao odlične izvedbe uz teatralne trenutke zbog kojih je u novije vrijeme postao poznat mlađim generacijama. Sve je počelo pojavom memea “You don’t say” prije 15 godina s Cagevim likom iz horor komedije Poljubac vampira (Vampire’s Kiss, 1988.).

Nicolas Cage je postao meme

Nakon što je postao meme i internetska šala zahvaljujući svojim super-dramatičnim izrazima lica i ponekim urlikanjem, javnost je počela intenzivnije obraćati pozornost na njegove manje poznate filmove koji sadrže teatralne, ponekad pretjerane izvedbe. Pored toga, glumčev privatni život se često znao pronaći na naslovnicama časopisa i portala koji su pratili ekscentrične podvige i ponašanje glumca daleko od kamera.

Pored mnogih kuća, par dvoraca i pustog otoka, kupio je jednu od najpoznatijih ukletih kuća u New Orleansu i smanjene glave Pigmejaca (tsantsae – prave ljudske glave). Kućni ljubimci su mu bili hobotnica i zmije s kojima se znao zatvoriti u kavez i piti vino, a njegova kobra ga je navodno pokušala hipnotizirati.

Sve to i još više liku Nicolasa Cagea dalo je na popularnosti kao hollywoodskom ekscentričnom glumcu, a ovdje smo izdvojili nekoliko glumačkih izvedbi koje su pored svih ostalih zaslužne za takav glas. Naravno, ima ih daleko više ali ove su definitivno najpamtljivije iz jednog ili drugog razloga.

Divlji u srcu (1990.)

Nicolas Cage Divlji u srcu
Divlji u srcu (Foto: PolyGram Filmed Entertainment)

Originalni naslov: Wild at Heart
Režija: David Lynch
O čemu je film: Ljubavnici Sailor (Nicolas Cage) i Lula (Laura Dern) bježe od Luline mame koja je poslala ubojice da se riješe Sailora.
Što Nicolas Cage radi ovdje: Dobar predznak za ludost je to što odmah u prvoj sceni Nicolas Cageov lik Sailor ubije čovjeka nabijajući mu glavu u pod te onda nonšalantno zapali cigaretu. Sailor nije još samo jedan grubijan, jer nosi jaknu od zmijske kože koja je simbol njegove individualnosti i vjerovanja u vlastitu slobodu. Kako gledatelji ne bi zaboravili taj detalj, Cage to spomene svako toliko kroz film. Još je bolja stvar što je ta jakna Cageova, budući da je mišljenja poput njegovog lika Sailora i sam si radi svoje jakne između snimanja.
Cageov kung fu ples na metal glazbu u hotelskoj sobi i klubu je nešto sjajno za gledati, ali scena u pustinji gdje on i Laura Dern nastoje pronaći radio stanicu s dobrom glazbom je predivna. Nakon što pronađe pravu pjesmu, Nicolas Cage zavrišti od oduševljenja, napravi energični salto iskačući iz auta i krene se bacati pokraj ceste radeći kung fu poteze i high kickove dok se Laura Dern isto tako baca pored njega. To je samo vrh ledene sante onoga što se događa ovdje.

Zli poručnik (2009.)

Nicolas Cage Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans
Zli poručnik (Foto: Millennium Films)

Originalni naslov: The Bad Lieutenant: Port of Call – New Orleans
Režija: Werner Herzog
O čemu je film: U vrijeme nakon što je uragan Katrina prošao New Orleansom, poručnik Terence McDonagh nastoji riješiti ubojstvo senegalskih imigranata. Usto, ovisnik je o svim mogućim drogama i kockanju.
Što Nicolas Cage radi ovdje: Kako je njegov lik poručnika većinu vremena na nekim drogama, on posvuda viđa reptile, kao i duše ubijenih ljudi kako plešu breakdance, i uglavnom se ponaša kao neobuzdani, agresivni manijak. Tako dočekuje dvije žene sakriven iza vrata brijući se mašinicom za brijanje te promijeni sva moguća raspoloženja razgovarajući s njima kako samo Cage može. Iskopčava kisik bakici i prijeti oružjem njenoj njegovateljici dok im vrišti u facu koliko ih mrzi jer – zašto ne? Ako je redatelju Werneru Herzogu nakon Klausa Kinskog trebala nova muza za ludosti, tada je pronašao pravu stvar u Nicolasu Cageu. Poput Cagea, niti Herzog se nije želio obvezati na snimanje ovog filma ako onaj drugi ne pristane. Redatelj je tada rekao Cageu da lik poručnika kojeg glumi osjeti blaženstvo zla, a ovaj se na sveopću radost prepustio rapsodiji manije.

Ghost Rider 2 (2011.)

Nicolas Cage Ghost Rider: Spirit of Vengeance
Ghost Rider 2: Duh osvete (Foto: Columbia Pictures)

Originalni naslov: Ghost Rider: Spirit of Vengeance
Režija: Mark Neveldine, Brian Taylor
O čemu je film: Marvelov anti-junak Ghost Rider mora spasiti dječaka od Vraga koji ga se želi domoći.
Što Nicolas Cage radi ovdje: Za razliku od prvog filma iz 2007., Ghost Rider 2 je puno luđi i nasilniji. Kako se Johnny Blaze (Cage) bori da ga Ghost Rider ne preuzme, svaka malčice napetija scena ispunjena je vrištećim i cerećim Nicolas Cageom koji nastoji da ne zapali i razbije sve oko sebe ako ovaj izađe van. To znači da kad kao Ghost Rider ne mlati ljude i zapaljene stvari oko sebe, Nicolas Cage čitavo vrijeme glumi čovjeka na rubu ludila koji gura mobitele ljudima u usta. U sceni nastojanja da Ghost Rider ne izađe iz njega, Cage vozi zapaljeni motor i radi svakojake grimase direktno u kameru i kao glumcu, čini se da se baš zabavlja radeći to. Scena kad ga klinac pita kako može pišati kad je u obličju Ghost Ridera, je naravno demonstrirana nakon što ovaj odgovara da je kao da drži bacač plamena u ruci. Ghost Rider 2 je definicija dobrog lošeg filma, zahvaljujući upravo Nicolasu Cageu.

Čovjek bez lica (1997.)

Nicolas Cage Face Off
Čovjek bez lica (Foto: Touchstone Pictures)

Originalni naslov: Face/Off
Režija: John Woo
O čemu je film: FBI agent Sean Archer (John Travolta) s pomoću eksperimentalne operacije zamijeni svoje i lice svog zakletog neprijatelja Castora Troya (Nicolas Cage) kako bi uspio spriječiti teroristički napad na grad. Castor se budi tijekom operacije sad se obojica trude ubiti jedan drugog dok nose lice osobe koju žele ubiti.
Što Nicolas Cage radi ovdje: Za početak, impresionira Johna Travoltu svojim luđačkim nastupom obučen kao svećenik. U svećeničkoj halji pred crkvenim zborom krene pljeskati i zabacivati glavom kao da je na metal koncertu, stane iza djevojke iz zbora, uhvati ju za stražnjicu i krene urlikati kao napaljena zvijer. Sve to se dogodi dok uvodna špica još traje. Nakon tako predivne luđačke izvedbe, Travolta je bio toliko oduševljen da je rekao Cageu kako želi da obojica glume manijake tijekom cijelog filma. To se naravno i događa u ostatku filma koji, iako je jedan od najboljih akcijskih filmova 199-ih, ima već dovoljno apsurdnu radnju.

Mandy (2018.)

Nicolas Cage Mandy
Mandy (Foto: XYZ Films)

Originalni naslov: Mandy
Režija: Panos Cosmatos
O čemu je film: Nicolas Cage kreće na put osvete nakon što mu luđački kult oduzme ono do čega mu je najviše stalo – Mandy, ljubav njegovog života.
Što Nicolas Cage radi ovdje: Uzima LSD i ubija članove kulta na sve moguće načine s osmijehom na licu. Kako je redatelj filma Mandy zamislio kao raspadajuću rock operu, Cage je takvu viziju odlučio pretočiti u svoju glumu. Ono što slijedi je nasilna, krvava priča o osveti gdje Nicolas Cage otkida glave demonskim bajkerima obuzetim posebnom drogom, a s jednim pripadnikom kulta ima dvoboj lancima i motornim pilama. Čak je i u mirnijim trenutcima radnje film pun neobičnih referenci i simbolizma što je glumca vjerojatno još više privuklo ovoj ulozi gdje može biti ‘kao pušten s lanca’. Nadnaravni horor triler Mandy je uza svu svoju ludost jedan od onih filmova gdje Cage ponovno podsjeća sve kako zna dobro glumiti.

Čovjek od pruća (2006.)

Nicolas Cage The Wicker Man
Čovjek od pruća (Foto: Warner Bros.)

Originalni naslov: The Wicker Man
Režija: Neil LaBute
O čemu je film: Šerif (Cage) istražuje nestanak djevojke na malom otoku te ga istraga odvodi do još veće misterije koja se nadvija nad zajednicom neopoganskog kulta.
Što Nicolas Cage radi ovdje: Hoda po kućama stanovnika otoka i nokautira žene koje se tamo nalaze. Za to ima dobar razlog jer one su zle, ali svejedno je veoma smiješno kad učini to. Još bolje je što jednu nokautira obučen u medvjeda, a sama scena gdje gegajući dolazi do žene spreman da ju mlatne je još smješnija. Osim preglumljavanja svih uključenih, ono po čemu je (bespotrebni) remake Čovjeka od pruća iz 1973. najpoznatiji je scena gdje Nicolasa Cagea članovi kulta muče s pomoću pčela, stave mu pleteni kavez preko glave i ‘usipaju’ roj pčela kroz otvor na vrhu dok on iz petnih žila vrišti: ‘Samo ne pčele!!’. Internet je u jednom trenutku bio preplavljen memeom i raznim videima Cagea kako vrišti tu rečenicu koja je postala dijelom pop kulture među fanovima, a i puno šire.

Poljubac vampira (1988.)

Nicolas Cage Vampire's Kiss
Poljubac vampira (Foto: MGM)

Originalni naslov: Vampire’s Kiss
Režija: Robert Bierman
O čemu je film: Direktor izdavačke kuće (Cage) misli da postaje vampir nakon što ga jedna žena ugrize za vrat.
Što Nicolas Cage radi ovdje: Jede žive žohare i postaje legendarni meme. Vampirov poljubac Nicolas Cage je vidio kao priliku da eksperimentira sa svojom glumom i kao rezultat toga, ovo se smatra najbizarnijom ulogom glumca. Crna komedija prati direktora izdavačke kuće koji polako tone u ludilo misleći kako postaje vampir. Kad se to ne dogodi, on si kupi jeftine plastične očnjake te trči ulicom vrišteći da je vampir, grize ljude, bježi od sunčeve svjetlosti, te sve više maltretira svoju psihijatricu i ljude koji rade za njega. Legendarni meme ‘You don’t say?’ nastao je upravo pri izljevu ludosti Cageovog lika prema njegovoj tajnici koju kasnije pokušava natjerati da ga ubije. To je samo djelić onoga što je ovdje jer Nicolas Cage jede žive žohare, luđački recitira abecedu psihijatrici i još mnogo, mnogo toga.

Smrtonosni pad (1993.)

Nicolas Cage Deadfall
Smrtonosni pad (Foto: Trimark Pictures)

Originalni naslov: Deadfall
Režija: Christopher Coppola
O čemu je film: Nakon što izgubi oca u zasjedi, Joe se obrati njegovom bratu Louu koji ima svoje tajne prevarantske planove. Louov suradnik (Cage) osjeti se ugroženim kada se u toj priči pojavi Joe.
Što Nicolas Cage radi ovdje: Ima odriješene ruke da glumi koga i kako želi budući da je film režirao njegov brat Christopher Coppola. Možda nije u glavnoj ulozi, ali Nicolas Cage kao ljigavi prevarant Eddie je jedino po čemu se pamti ovaj loš film. Eddie je mješavina Looney Tunesa, kokaina i porno zvijezde iz 1980-ih, a sve njegove scene u filmu potvrđuju navedeno. Ovdje je jedno od prvih iz petnih žila vrištanja riječi ‘fuck’ koje je na neki način postalo Cageov zaštitni znak i ponovio je isto u mnogim filmovima kasnije. U isto vrijeme Cage je ovdje urnebesan, zastrašujuć, i pretjeran na svaki mogući način. Teatralno (i izuzetno dugo) vrištanje i izljevi nasilja na nesretnim gostima lokala, histeriziranje te skakanje i udaranje po krevetu, drogiranje uz blesave grimase, paranoično ponašanje i stalno ispuštanje neartikuliranih zvukova – Nicolas Cage kao da je pao s nekog drugog planeta u ovu krimi dramu. Iz nekog razloga 24 godine kasnije ponovno je glumio lika Eddieja Kinga u malčice manje lošem filmu Arsenal (2017.), ali s potpuno drugim redateljem.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru