Koga ćete zvati? 40 godina franšize ‘Istjerivači duhova’

‘Istjerivači duhova’ jedna su od najpoznatijih i najomiljenijih franšiza koja već desetljećima nasmijava gledatelje i potiče im maštu, no kako je sve krenulo?

U lipnju 2024. bit će točno 40 godina otkako su Istjerivači duhova zarobili svog prvog duha i osvojili box office unatoč tome što je u projekt vjerovalo jako malo ljudi. Danas rijetki ne znaju za Istjerivače duhova čiji se uspjeh u kratkom vremenu proširio diljem svijeta, ali prije nego je izašao, početkom 1980-ih film je u Hollywoodu bio samo višemilijunsko ulaganje zbog kojeg će se dijeliti otkazi onima koji su ga odobrili. Svi su samo čekali podbačaj filma, no to se nije dogodilo.

Povijest Istjerivača duhova

Originalni tim Istjerivača duhova činili su Dan Aykroyd, Bill Murray, Harold Ramis i Ernie Hudson u ulogama Raymonda Stantza, Petera Venkmana, Egona Spenglera, i Winstona Zeddmorea. Bila je to ekipa koja je karijere započela na malim ekranima u Saturday Night Liveu (1975.) i Second City TV-u (1976.). Drugim riječima, došli su iz svijeta TV komedije a zajednički film ih je katapultirao u svjetski poznate zvijezde. Kako su njih četvorica završili kao prva crta obrane od nadnaravne prijetnje – došlo je kao ideja iz glave Dana Aykroyda.

Istjerivači duhova
Stay Puft Marshmallow Man napada New York (Foto: Columbia Pictures)

Obiteljske veze s natprirodnim

Dan Aykroyd nije samo zaljubljenik u fikciju ili netko tko vjeruje u duhove. Duhovi i nadnaravno bili su biznis njegove obitelji. Pradjed mu je bio poznati medij koji je držao seanse, djed je putem radijske tehnologije nastojao kontaktirati drugu stranu, a otac je napisao knjige o duhovima i neobičnim događajima kojima je svjedočio iz prve ruke. Mada je Dan Aykroyd bio komičar, nije ništa čudno što su mu duhovi stalno bili na pameti.

Jednog dana pročitao je članak u specijaliziranom časopisu za parapsihologiju i dobio je ideju – kako zarobiti duha? Smislio je zamku za duhove i njihovo hvatanje, ali sve bi trebalo biti u stilu starih komedija iz 1930-ih poput Abbott i Costello susreću Frankensteina. Likovi je prvotno napisao za sebe i njegovog najboljeg prijatelja te kolegu iz Saturday Night Livea i Blues Braće (1981.), Jamesa Belushija. Nažalost, Belushi je 1982. preminuo od predoziranja i njegova uloga je otišla Billu Murrayu kojeg je Aykroyd osobno tražio. Kad je izašao, film je ipak imao posvetu za Belushija jer vjerojatno najpoznatiji duh franšize; debeli, zeleni, želatinasti Slimer je rađen po uzoru na Belushijevo tijelo.

Neuobičajena komedija koja je usprkos svemu dobila ogroman budžet

Prvu verziju scenarija Aykroyd je prezentirao redatelju Ivanu Reitmanu kojeg je scenarij prilično iscrpio zbog količine ideja u njemu. Osim što je priča bila puno mračnija nego što je film koji je na kraju snimljen, radnja Istjerivača duhova se odvijala u budućnosti, na mnogo različitih planeta i drugih dimenzija. Čini se kako si je Aykroyd baš dao oduška mašti, a svemu tome trebalo je dati smisla i prizemljiti priču, nešto s čime bi se publika mogla poistovjetiti.

Istjerivači duhova 2
Vigo Karpaćanin je glavni bad guy ‘Istjerivača duhova 2’ (Foto: Columbia Pictures)

Unatoč nesređenom scenariju, predsjednik Columbia Picturesa Frank Price dao je zeleno svjetlo i odobrio projektu budžet od 25 milijuna dolara (danas bi to bilo 80 milijuna ako se inflacija uzme u obzir). To su bili ogromni novci za financiranje komedije gdje od poznatih imena glumi samo Bill Murray koji je iza sebe imao nekoliko većih hit filmova. Glavni izvršni direktor Columbije je pokušao Pricea odgovoriti od takvog nesigurnog ulaganja, ali je ovaj preuzeo odgovornost na sebe. Cijena toga je bila da je film morao biti gotov za godinu dana i izaći na ljeto 1984., a u tom trenutku scenarij još nije bio dovršen.

Bez ekipe za specijalne efekte i Sigourney Weaver koja žvače jastuke

Pojavila se još jedna teškoća koja je uz nedovršen i nesređen scenarij bila pod velikim upitnikom, a to su bili specijalni efekti koje film zahtijeva. Kako su sve kompanije koje se bave tim poslom radile na drugim projektima poput Indiana Jones i ukleti hram (1984.) i Ratovi zvijezda: Povratak Jedija (1983.), ekipa iza filma bila je prisiljena osnovati vlastitu tvrtku za specijalne efekte. Igrom slučaja, Oscarima za specijalne efekte nagrađen Richard Edlund nastojao je otvoriti jednu, i uz međusobnu pomoć i financiranje studija uspio je u tome. Sad je pred njim bio zanimljiv zadatak – kreirati stvorenja koja još nisu niti napisana. Ostalo je 10 mjeseci do izlaska filma u kina, a još nije ni krenuo sa snimanjem.

Da bi ekipa bila potpuna, kao četvrti član Istjerivača duhova našao se Ernie Hudson koji je u filmu zauzeo mjesto publike jer ostali Istjerivači mu objašnjavaju kako stvari funkcioniraju i što se događa, što je gledateljima omogućavalo da prate film bez problema. Sigourney Weaver je na audiciji za ulogu Dane Barrett krenula oponašati demonskog psa (u kojeg se u filmu pretvori) skačući uokolo, režeći i zubima trgati jastuke. Takva audicija uistinu ostavlja dojam i očito da se Reitmanu svidjela njena izvedba. Njena ideja je bila da Dana ne bude model kao u scenariju, već glazbenica koja svira violončelo iz razloga da taj detalj njenom liku daje ‘ono nešto’. Za šmokljana Louisa Tullyja izabran je Rick Moranis nakon što je John Candy odbio ulogu, a na sveopće veselje Moranisa koji se zaljubio u scenarij. Annie Potts je u ulozi znatiželjne sekretarice Janine Melnitz, a kako Potts dolazi iz kazališnog svijeta, za nju je sve ova improvizacija bila nešto novo.

Istjerivači duhova
‘Istjerivači duhova’ iz 2016. nisu bili hit kod svih (Foto: Columbia Pictures)

Povratak Hollywoodskog filma u New York i razočarani studio

New York kao mjesto radnje je za 1980-e bio prilično neobičan izbor jer grad je u to vrijeme slovio za veoma nesigurno mjesto puno kriminala i smeća. No baš zbog svoje skoro gotičke arhitekture i veličine zgrada, New York je bio savršeno mjesto za snimanje. Uz nekoliko dodanih grotesknih kipova na krovove objekata, New York je postao glavno okupljalište duhova. Jedna od prvih scena koja je snimana u najposjećenijoj knjižnici na svijetu, New York City Library, i danas služi kao svojevrsno mjesto okupljanja za obožavatelje filma. Ljudi obučeni u Istjerivače duhova znaju uletjeti u glavnu čitaonicu i iznenađuju ljude koji čitaju na miru svojom pojavom. Srećom, duhova u knjižnici nema.

Film je uspješno snimljen, specijalni efekti su dodani, i montaža je odrađena u zadnji trenutak prije nego je Istjerivači duhova trebao izaći u kina. Prema Edlundu, vrpce su još bile praktički tople kad su dostavljene u projekcijske sobe. Studijski predstavnici su na prvim projekcijama filma bili razočarani viđenim i bili su spremni prihvatiti podbačaj filma. Svi osim Michaela Ovitza. On je u to vrijeme bio agent Dana Aykroyda i Billa Murraya, i jedini je plakao od smijeha gledajući film u očito jako tihoj kino dvorani. Kad je film napokon izašao u kina, publika je imala reakciju kao Ovitz i srušen je rekord studija. Istjerivači duhova je imao najuspješniji vikend otvaranja i najuspješniji tjedan od bilo kojeg Columbijinog filma.

Istjerivači duhova: Naslijeđe
S filmom ‘Istjerivači duhova: Naslijeđe’ došlo je vrijeme za nove lovce na paranormalno (Foto: Columbia Pictures)

Film ‘Istjerivači duhova’ kao trendseter

Ukupna zarada prvog filma bila je više od 872 milijuna dolara (ako se uzme u obzir inflacija) i dogodio se pop-kulturni fenomen. Istjerivači duhova su itekako pomogli u stvaranju novih trendova u filmskoj industriji. Ispostavilo se da ulaganje u komediju s dobrom idejom itekako može biti isplativo, a New York je nakon filma stekao novu popularnost i snimanje se vratilo u ‘Veliku jabuku’.

Barijera između TV i filmskih glumaca je srušena izlaskom filma uništavajući nepisano pravilo Hollywooda. Sve do Istjerivača duhova, televizijski glumci nisu mogli dobivati glavne već samo manje epizodne a ovaj film je to promijenio. Naravno, bilo je veoma rijetkih izuzetaka ali da je skupina televizijskih glumaca preuzela sve glavne uloge – to do tada nije bio slučaj. U današnjoj industriji skakanje glumaca s kino platna na male ekrane i obrnuto je sasvim normalno, ali bez globalnog uspjeha Istjerivača duhova tako nešto ne bi moglo lako uspjeti.

U ovom trenutku postoje 4 filma od kojih četvrti u trenutku pisanja ovog teksta treba tek izaći u hrvatska kina, jednog reboota, dvije animirane serije, i još nekoliko njih koje su u fazi razvoja kao i animirani film. Osim toga, izašla je hrpa video igara o Istjerivačima duhova i još puno toga.

Kako bi se pripremili za nadolazeći film franšize, niže saznajte koji su filmovi prethodili nadolazećem poglavlju punom ektoplazme.

Istjerivači duhova (1984.)

Istjerivači duhova
Istjerivači duhova (Foto: Columbia Pictures)

Izvorni naziv: Ghostbusters
Režija: Ivan Reitman
O filmu: Film koji je pokrenuo uspješnu franšizu imao je povijest snimanja punu improviziranja na svakom koraku. Od stvaranja scenarija, financiranja, specijalnih efekata, pa do glume. Sve je rađeno ‘u hodu’, ali rezultat je bio i više nego uspješan jer i danas su Istjerivači duhova popularni kao onda kad su izašli.
U Istjerivačima duhova trojica profesora dobivaju otkaz s fakulteta te u napuštenom vatrogasnom domu otvaraju servis za paranormalno istraživanje i eliminaciju duhova. Mada posao ispočetka sporo teče, pojavljuje se prijetnja koja će sve stanovnike grada staviti u životnu opasnost. Koga ćete zvati?
Originalna ideja uspjela je na velike ekrane prenijeti neke od najpamtljivijih scena i likova kojima Hollywood obiluje; duh u knjižnici, ukrštavanje protonskih zraka, demonski psi, ogromno Stay Puft čudovište na kraju filma, i mnoge druge. Naslovna pjesma Ghostbusters izvođača Ray Parker Jr.-a bila je broj 1 na ljestvicama i svi su ju pjevušili, što je dodatno davalo na važnosti filmu. Savršena kombinacija komedije, horora, i fantazije katapultirala je glumce među hollywoodske zvijezde. Kako je većina glumaca stigla iz svijeta TV komedije, nije ništa čudno što je i pola filma improvizirano. U svakom pogledu, ovo je jedan od hollywoodskih klasika.

Istjerivači duhova 2 (1989.)

Istjerivači duhova 2
Istjerivači duhova 2 (Foto: Columbia Pictures)

Izvorni naziv: Ghostbusters II
Režija: Ivan Reitman
O filmu: Kad nešto postane toliko velik hit kao što su to 1984. bili Istjerivači duhova, nastavak je neizbježan. Pet godina kasnije Venkman, Stantz, Spengler i Zeddmore vratili su se kako bi se borili protiv nove prijetnje koja se nadvija nad New York.
Nakon što su spasili grad i njegove stanovnike u prvom filmu, Istjerivači duhova prisiljeni su napustiti posao jer ih je grad tužio zbog štete koju su pritom nanijeli. Ipak, kad rijeke sluzi počnu teći ispod grada i duh čarobnjaka tiranina pokrene plan osvajanja svijeta, Istjerivači duhova su prisiljeni vratiti se na posao.
Za razliku od prvog filma u kojeg studio nije vjerovao, u njegov nastavak jesu. Opet se pokazalo kako nisu imali pravo jer Istjerivači duhova 2 nisu bili uspjeh kakvom su se nadali, a kritičari su bili nemilosrdni prema njemu. Najveća zamjerka je bila radnja koja je jako slična originalu mada je film imao odličnog, zastrašujućeg negativca Viga Karpaćanina i doista originalne scene. Ako se nitko i ne sjeća filma nakon što ga je pogledao, prizori dolaska Titanica u luku i šetnja Kipa slobode gradom su ostali urezani svima u sjećanje. Film nije niti približno toliko loš kakvim su ga prikazali ali od njega se očekivalo jako puno. Teško je nadigrati film kao što je to bio prvi, a to je najveći grijeh Istjerivača duhova 2, i baš zbog toga treći nastavak se nikad nije dogodio.

Istjerivači duhova (2016.)

Istjerivači duhova
Istjerivači duhova (Foto: Columbia Pictures)

Izvorni naziv: Ghostbusters
Režija: Paul Feig
O filmu: Nakon 32 godine od posljednjeg nastavka došlo je vrijeme da se Istjerivači duhova vrate. Nakon što je Bill Murray uporno odbijao snimiti treći nastavak a Harold Ramis je umro 2014. godine, studio je odlučio snimiti reboot serijala. Ovaj puta Istjerivači duhova bile su žene a glumile su ih Kristen Wiig, Kate McKinnon, Melissa McCarthy, i Leslie Jones. Suvišno je reći kako obožavatelji originala nisu bili sretni takvom promjenom ali studio je želio pokrenuti franšizu za novo doba.
Ovdje se duhovi krenu pojavljivati na Manhattanu i dvije zaljubljenice u paranormalno, nuklearna inženjerka i radnica u podzemnoj željeznici postaju posljednja crta obrane od nadnaravne prijetnje.
Poput glumaca iz prvog filma i nova ekipa Istjerivača duhova sastavljena je od komičarki koje su redovno snimale za Saturday Night Live i slične programe, tako da imaju sličnu zajedničku povijest. Unatoč tome, fanovima se nije svidjela ideja potpunog reseta postojećeg svijeta Istjerivača duhova bez sudjelovanja originalne ekipe u njihovim ulogama. Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson, Sigourney Weaver, i Annie Potts su bili u filmu, ali samo kao epizodne uloge koje nemaju veze s njihovim likovima. Ovdje su bili vozači taksija, stručnjaci za borbu protiv paranormalnog ili nečiji stričevi. Iako je film bio zabavan i efekti su izgledali odlično, rebootu je već unaprijed bila predodređena propast jer vojske fanova su ga bojkotirale i stvorila se odbojnost prema filmu i prije nego je izašao. Nakon neuspjeha na kino blagajnama, svi planovi za nastavak priče pali su u vodu.

Istjerivači duhova: Naslijeđe (2021.)

Istjerivači duhova: Naslijeđe
Istjerivači duhova: Naslijeđe (Foto: Columbia Pictures)

Izvorni naziv: Ghostbusters: Afterlife
Režija: Jason Reitman
O filmu: Nakon što je pokušaj reboota franšize propao, Naslijeđe je postalo direktan nastavak prva dva filma. Glavni likovi ovdje nisu originalni Istjerivači duhova ali njihova priča se nastavila s novom generacijom što su obožavatelji serijala jako dobro prihvatili.
Nakon što Egona Spenglera ubije duh, njegova kćer i unuci doseljavaju se u Egonovu kuću na osami koju nasljeđuju. Kad se počnu događati neobične stvari, oni počinju otkrivati Egonovu tajnu prošlost i naslijeđe Istjerivača duhova.
Radnja Naslijeđa se za razliku od ranijih filmova ne odvija u gradu, već u malom gradiću američkog zapada što mu daje nekako intimniji pogled na likove i njihove disfunkcionalne odnose. Mada se mjesto radnje promijenilo, negativci iz prvog filma su se vratili. Gozer, Zuul, Vinz Clortho, i Ivo Shandor su ovdje da zadaju glavobolje novoj generaciji Istjerivača koja se ovaj put sastoji od četvero tinejdžera; dvije djevojke i dva mladića. Film je režirao Jason Reitman, sin redatelja prva dva filma, dok je Ivan Reitman producirao. Nije se samo Ivan vratio za nove Istjerivače već i Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson, Annie Potts, i Sigourney Weaver, te se svi pojavljuju u filmu.

Istjerivači duhova: Naslijeđe je ugodno dočekan od strane publike i bio je solidan uspjeh na kino blagajnama, a nesumnjivo bi ostvario još veći uspjeh da nije izašao u kina 2021. godine kad je još većina svjetskih kino dvorana bilo zatvoreno zbog pandemije. Njegov nastavak Istjerivači duhova: Ledena prijetnja stiže ovog travnja u hrvatska kina gdje se obje generacije Istjerivača udružuju kako bi se još jednom borili protiv zla.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Izvori: Vanity Fair, IMDb

     O autoru

     O autoru