Šareni svijet filmova Wesa Andersona

Posljednji film redatelja-autora Wesa Andersona ‘Asteroid City’ upravo je izašao u kina, a koji su sve njegovi raniji radovi s potpisom, saznajte na ovoj listi.

Osoba koja stoji iza novog hita Asteroid City, Wes Anderson, američki je redatelj rođen u Teksasu, a filmsku je karijeru započeo ranih 1990-ih.

Filmovi prepoznatljivog stila

Andersonovi rani filmovi, kao što su Provalnici diletanti (Bottle Rocket, 1996.) i Tajkun iz Rushmorea (Rushmore, 1998.) prikazali su njegov poseban stil u nastanku, koji je od tada postao njegov zaštitni znak te ga je kroz kasnije radove dodatno usavršio. Andersonovi filmovi donijeli su takoreći renesansu u karijere glumaca od kojih su Bill Murray i Owen Wilson samo jedni od mnogih, a baš oni sami postali su sinonimi za Andersonove filmove. Andersonov stil visoko je stiliziran, pun jarkih boja i kombinira elemente američke nezavisne kinematografije s ekscentričnim likovima i otkačenim tonom.

Hotel Chevalier
Natalie Portman u Hotel Chevalier, prequelu filma Darjeeling d.o.o. (Foto: Searchlight Pictures)

Wes Anderson je završio i na TikToku

Osim jedinstvenog izgleda, filmovi su stekli pohvale kritičara i komercijalni uspjeh, učvrstivši njegovu poziciju jednog od najistaknutijih filmaša svoje generacije. Njegovi filmovi, što uključuje i mnoge kratkometražne, nominirani su za brojne nagrade, uključujući Oscara i Zlatni globus. Ovi filmovi s autorskim potpisom inspirirali su novu generaciju filmaša, a mnogi su pokušavali oponašati njegov jedinstveni stil. Kratki filmovi snimani u ‘domaćoj radinosti’ u stilu Wesa Andersona čak su postali viralni na platformama društvenih medija kao što su TikTok i YouTube, što pokazuje široku privlačnost Andersonovih filmova i na nove generacije.

Asteroid City Location Featurette
Bill Murray zbog bolesti nije uspio ući u film, ali je snimio najavu za Asteroid City s Jasonom Schwartzmanom (Foto: Universal)

Obavezno jake glumačke postave filma

Andersonove filmove karakteriziraju jedinstveni vizualni i narativni stilovi koji su postali njegov zaštitni znak, kao i jake glumačke postave s glumcima koji se pojavljuju u više njegovih filmova poput Billa Murraya, Owena i Lukea Wilsona, Jasona Schwartzmana i Tilde Swinton. Andersonov filmski stil je jedinstven i ne može se zamijeniti za djelo nekog drugog autora, a poznat je po svojim pastelnim paletama jarkih boja, simetričnom kadriranju i korištenju usporenih sekvenci.

Teme filmova su uvijek obitelj, ljubav i gubitak, a iste imaju neobičan i pomalo uvrnut ton iz čega cjelokupno djelo izvlači originalan humor. Kako Anderson nastavlja snimati filmove, njegov utjecaj na filmsku industriju i njegov jedinstveni stil nedvojbeno će nastaviti utjecati i inspirirati buduće generacije filmaša, premda krenuli oni i na TikToku.

Provalnici diletanti

(Bottle Rocket, 1996.)

Žanr: kriminalistički, komedija, drama
O filmu: Redateljski prvijenac Wesa Andersona je i za njegove glavne glumce, braću Owena i Lukea Wilsona bio prvi film u kojem su glumili na velikom platnu. Njih dvojica glume sitne kriminalce kojima planove pomrsi djevojka u koju se jedan od njih zaljubi. Scenarij su napisali Anderson i Owen, a sam film se temelji na kratkom istoimenom filmu iz 1992. kojeg su isto tako njih dvojica snimili. Nakon što je film propao na kino blagajnama, Owen Wilson je ozbiljno razmišljao da odustane od glume i pridruži se marincima. To se naravno, nije dogodilo, a film danas uživa u kultnom statusu kao prvi Andersonov film gdje se njegov prepoznatljivi stil još nije posve razvio. Martin Scorsese je od izlaska filma njegov veliki fan.

Tajkun iz Rushmorea

(Rushmore, 1998.)

Žanr: komedija, drama, romansa
O filmu: Između Provalnika diletanata i Tajkuna iz Rushmorea je prošlo samo dvije godine, no Anderson je u tom periodu napravio veliki uzlet u načinu snimanja i ovdje je postao Wes Anderson kakvog i danas publika poznaje. Ovo je redovnom glumcu u Andersonovim filmovima Jasonu Schwartzmanu bila prva filmska uloga, i ovdje se po prvi put pojavljuje Andersonova ‘muza’, Bill Murray, kojemu je ovaj film bio prekretnica karijere i vratila ga s loše putanje u glumačkom svijetu. Schwartzman glumi Maxa, 15-godišnjeg učenika koji se zaljubljuje u udovicu Rosemary, dok mu je glavni protivnik za naklonost udovice biznismen Herman Blume kojeg glumi Murray. Osim što je ovo film o odrastanju, na Rushmoreu se to kao redatelju dogodilo i samom Andersonu.

Obitelj čudaka

(The Royal Tenenbaums, 2001.)

Žanr: komedija, drama
O filmu: Iako se njegovi filmovi s jedne strane mogu nazvati indie filmovima, Obitelj čudaka je bio taj koji je ime Wesa Andersona stavio u mainstream kao redatelja čiji se rad treba pratiti. Jedan pogled na okupljenu ekipu glumaca s holivudske A liste je bilo dovoljno da zainteresira sve, a rezultat je bio smijehom ispunjena i na trenutke veoma tužna mješavina komedije i drame. U Obitelji čudaka, Gene Hackman je Royal Tenenbaum, glava obitelji koji okuplja svoju nekad uspješnu a sad u život razočaranu djecu i njihove obitelji kako bi im saopćio da umire. Rezultat toga je urnebesna i zabavna komedija koja s druge strane zna biti veoma potresna i realna. Ovo je bio trenutak kad je od relativno nepoznatog redatelja Anderson postao inspiracija mnogima.

Panika pod morem

(The Life Aquatic with Steve Zissou, 2004.)

Žanr: avantura, komedija, drama, romansa
O filmu: Panika pod morem je najvjerojatnije Andersonov film koji najviše uspijeva podijeliti mišljenja i obožavatelja i kritičara. Najčešća zamjerka je previše ulaganja u vizualni stil a premalo u zanimljivu priču, no čak i unatoč tome, od nikoga se ne može čuti da je ovo loše ostvarenje, samo da je lošije od ostalih. S druge strane, ima ogromnu vojsku poklonika koji se redovno oblače u likove iz filma za svake prigode. Bill Murray je ovdje u ulozi ostarjelog oceanografa Stevea Zissoua, koji je u isto vrijeme parodija i odaja počasti liku Jacquesa Cousteaua, te uz pomoć svoje stare i nove ekipe kreće u lov na misterioznog morskog psa jaguara koji je pojeo Zissouovog kolegu. Scena koja gledatelje upoznaje sa Zissouovim brodom prepolovljenim na pola je jedna od Andersonovih najljepših i najupečatljivijih.

Darjeeling d.o.o.

(The Darjeeling Limited, 2007.)

Žanr: avantura, komedija, drama
O filmu: Nakon što je Anderson snimio Paniku pod morem, publika je očekivala još jedno šašavo ostvarenje, no Darjeeling d.o.o. se po tom pitanju malo prizemljio i više uronio u emotivni dio kao s Obitelji čudaka. Ovdje trojica braće koje glume Jason Schwartzman, Owen Wilson i Adrien Brody, nakon smrti oca kreću na spiritualno putovanje Indijom u nastojanju da se ponovno povežu. Kako je sniman na pravim lokacijama u Indiji, Darjeeling d.o.o. se može pohvaliti prelijepim vizualima i glazbom od kojih je Anderson radom kamere izvukao ono najbolje i gledatelja potpuno uvukao na ovo emotivno i urnebesno putovanje.

Fantastični gospodin Lisac

(Fantastic Mr. Fox, 2009.)

Žanr: animirani, obiteljski, komedija, avantura
O filmu: Fantastični gospodin Lisac Andersonov je prvi animirani film koji je ujedno odličan način da svoj simetrični, otkačeni stil snimanja igranih filmova dovede do savršenstva, da svaki datelj bude postavljen u centimetar. Gospodinu Liscu glas posuđuje George Clooney, a gospođi Lisac Meryl Streep i oboje savršeno odgovaraju svojim ulogama, a pogotovo Clooney koji glavnom liku daje kulerski štih. Fantastični gospodin Lisac je adaptacija romana Roalda Dahla, i prvi je Andersonov film usmjeren na najmlađu publiku. Iako je Lisac obiteljski film, oni najmlađi možda neće uspjeti shvatiti sve šale među likovima ali će im zato dinamika i jednostavnost radnje savršeno držati pozornost. Ovo je definitivno jedan od najboljih filmova Wesa Andersona, koji je takoreći dječji film za odrasle.

Kraljevstvo izlazećeg mjeseca

(Moonrise Kingdom, 2012.)

Žanr: drama, komedija, romansa, obiteljski
O filmu: Ovo je priča o iskrenoj, pravoj ljubavi koja se događa samo jednom u životu – onoj dječjoj, ali ispričanoj na Andersonovski način. Priča o dvoje dvanaestogodišnjaka koji se zaljubljuju te odluče pobjeći i živjeti u divljini još jednom okuplja impresivnu glumačku postavu filma. Ovaj puta pridružuje im se i Bruce Willis kao smušeni otočki policajac u potrazi za dvoje mladih odbjeglih ljubavnika, a s njime se na noge podignuo i cijeli otok iz tog ili nekih vlastitih razloga. Ljubav dvoje glavnih likova prikazana je nježno i zaigrano, ali nikad naivno i omalovažavajuće, jer redatelj je ozbiljno pristupio njihovim emocijama. Predivno snimljen, pun srca i upečatljivih likova, Kraljevstvo izlazećeg sunca je uvijek nečiji favorit kad se govori o Andersonovim filmovima.

Hotel Grand Budapest

(The Grand Budapest Hotel, 2014.)

Žanr: komedija, kriminalistički, avantura
O filmu: Prvi film u karijeri Wesa Andersona koji je nominiran za najbolji igrani film i najboljeg redatelja, dok je film sveukupno bio nominiran za čak 9 Oscara. Na kraju ih je osvojio 4, i to za šminku, scenografiju, kostime i originalnu glazbu. Nije uopće čudno što je film prikupio toliko nominacija jer je jedan od redateljevih najsmješnijih ostvarenja, pun brzih dijaloga i doskočica, dok je spektar ekscentričnih likova još veći a s njime i poznati glumci u tim istim ulogama, pa makar one bile i usputne. Priča o kućepazitelju hotela i njegovom štićeniku je jedno filmsko putovanje koje nerijetko podsjeća na Looney Tunes i nijedan ljubitelj filma ga ne bi trebao propustiti.

Pseći otok

(Isle of Dogs, 2018.)

Žanr: animirani, avantura, komedija, drama, sf
O filmu: Drugi po redu Andersonov animirani film, ali za razliku od Fantastičnog gospodina Lisca, Pseći otok nije baš toliko obiteljski orijentiran. To je prvenstveno zbog samog mračnijeg tona filma (ali nimalo manje vizualno privlačnog) i složenije priče gdje korumpirani, despotski gradonačelnik u Japanu protjeruje sve pse na Otok smeća nakon izbijanja ‘pseće gripe’. Na otok dolazi dvanaestogodišnji dječak Atari u potrazi za svojim psom Spotsom, a u potrazi mu pomaže pet drugih pasa i svi zajedno kreću u avanturu. Glasovi Bryana Cranstona, Jeffa Goldbluma, Boba Balabana, Edwarda Nortona i naravno, Billa Murraya, savršeno prirodno pašu ekipi pasa da bi se moglo zapitati je li Anderson prvo radio animaciju ili su glumci prvo snimili tekst?

Francuska depeša

(The French Dispatch, 2021.)
Žanr: komedija, drama, romansa
O filmu: Nakon što je kasnio u kina više od godinu dana zbog pojave pandemije, Francuska depeša bio je jedan od najiščekivanijih filmova Wesa Andersona. Kad je izašao, oduševio je sve obožavatelje, no ipak je postojala jedna zamjerka na njega. Budući da je u njegovom središtu ured američkih novina u fiktivnom francuskom gradiću 1970-ih, film se sastoji od tri različite priče od kojih je svaka zapravo članak iz novina. Sve Andersonovske kvalitete su ovdje, od predivnih vizuala, šašavih događanja, humora i gomile poznatih lica koja se pojavljuju, no zamjerka je što su ovo zapravo 3 kratka filma i teško se emotivno povezati u potpunosti s likovima jer priče prekratko traju. Osim toga, rijetki su oni koji su uspjeli okupiti ovako veliku zvjezdanu ekipu i savršeno posložiti ne jednu, već četiri priče u jedan film koji je čitavo vrijeme zabavan.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru