Iskra Jirsak: “Ne posuđujem glas pricezama, nego kulericama”

U novom animiranom hitu Mačak u čizmama: Posljednja želja odvažni Mačak dobiva pomoć – još odvažniju Kitty Meku Šapu. Slatkoj maci glas je posudila glumica Iskra Jirsak koja u razgovoru otkriva kako je uživala u sinkronizaciji ovog za djecu vrlo važnog filma.

Iskra Jirsak kaže kako je na premijeri filma Mačak u čizmama: Posljednja želja osjećala pravi zanos. Bila je ponosna što je s kolegama odradila dobar posao, ali i zato što je to vrlo važan film za svu djecu. Obitelj, prijateljstvo i što je ono što je zaista bitno u životu – sve to gledamo upravo u novom animiranom filmu. 

U originalnoj verziji filma na engleskom jeziku hollywoodski šarmer Antonio Banderas posuđuje glas Mačku u čizmama, dok njegovoj simpatiji Kitty Mekoj Šapi svoj glas posuđuje Salma Hayek.

S Iskrom smo razgovarali i o njenim budućim predstavama, ali osvrnuli smo se i na njenu zaista zavidnu kazališnu i filmsku karijeru.

Iskra Jirsak

Glas Salme Hayek neminovno mi je bio u ušima kada sam radila na sinkronizaciji hrvatske verzije Mačaka u čizmama

Kako ste se osjećali u koži Kiti Meke Šape?

Odlično mi je bilo, Kiti Meka Šapa je jako kul i pravi je lopov i jako mi se svidio taj lik. 

Jeste li poslušali kako je to odradila Salma Hayek u originalnoj verziji? Ako jeste, koliko je to utjecalo na Vas?

Sama po sebi, Salma je nešto nedostižno. Ono što je napravila s Kiti bila mi je smjernica. Uostalom, nismo se mogli puno odmicati od režije, od nečega što je već postavljeno. Zato sam je neminovno čula u ušima, pa sam morala nekako glumački slično izvesti i svoju Kiti.

“Ne posuđujem glas princezama, moj glas je grublji i dublji, ja sam za kulerice”

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Znamo da ste već ranije radili sinkronizacije. Po čemu je rad na sinkronizaciji hrvatske verzije Mačka u čizmama drugačija od ostalih na kojima ste do sada radili?

     Na premijeri filma osjećala sam zanos. Bila sam jako sretna, kolege su odradile odličan posao i nasmijala sam se od srca. To je super crtić. Može klince naučiti nekim vrijednostima koje ne treba zaboravljati. To su obitelj, prijateljstvo i što je ono što je zaista važno u životu. 

     Kakvi su obično likovi kojima posuđujete svoj glas?

     Svaki lik nosi nešto zanimljivo. Moj vokal je malo dublji i malo grublji. Shodno tome nekako me i zapadnu likovi koje nisu djevojčice, princeze, nego malo zanimljivije šarmerice s karakterom, poput Kiti. Zato mi je rad na sinkronizaciji Mačak u čizmama: Posljednja želja bio baš super.

     Kitty i Mačak u filmu Mačak u čizmama: Posljednja želja

     Nepopravljiva romantičarka koja obožava uvrnute i čudne animirane filmove

     Vaš najdraži animirani film ? 

     Obožavam Tima Burtona i njegovu estetiku. Najdraži animirani film mi je Mrtva nevjesta iz 2005. Jako je romantičan crtić, a ja sam prava romantičarka. S druge je strane totalno uvrnut i čudan i to je ono zašto mi je poseban.

     Volite li više mačke ili pse?

     Jooj, uh. Pa stalno želim reći mačke ali kao istovremeno želim reći i – pse. Toliko su različiti i toliko su divni i jedni i drugi, ali mislim da ću odabrati mačke.  Imala sam prije i mačke i pse, ali sada živim u stanu i nekako za odlučiti se na taj korak treba imati jednu dozu odgovornosti. S obzirom na moj raspored sa stalnim gostovanjima, probama, predstavama i snimanjima ne bih voljela macu ostavljati samu doma. 

     “Svaki projekt sa sobom nosi pluseve i minuseve, a najviše uživam na kazališnim daskama”

     Iskra Jirsak

     U kojem ste projektu do sada najviše uživali? Zašto?

     Imam dosta tih kazališnih projekta koji su mi jako dragi ali izdvojila bih predstavu  u &TDu Teror tolerancije redatelja Mirana Kurspahića. Kolega Sven Jakir je bio posebno dobar u toj predstavi, što moram naglasiti jer upravo sjedi sa mnom u autu. (smijeh) Još mi je iznimno draga predstava iz Exita Sutra (ni)je novi dan redateljice Ivice Boban

     Uživate li više glumeći u kazalištu ili na filmu/seriji?

     I jedno i drugo. Više radim kazalište, tako da ću se opredijeliti ipak za kazalište. 

     Pred Iskrom je puno novih projekata

     Zatekla sam vas na probi. Koji su planovi za iduću godinu?

     Pa evo trenutno započinjem novi projekt sa kolegom Svenom Jakirom u režiji Nenada Glavana. Nešto se kuha, ali to je sve što za sada mogu reći, danas nam je tek bila prva proba. Bit će sljedeće godine puno novih i kazališnih i filmskih projekata. 

     Trenutno igram u Kerempuhu u tri predstave, također sam u kazalištu Knap i u Exitu. Ima me posvuda. 

     O autoru

     O autoru