Večer kada se Hollywood poklonio Michaelu J. Foxu

Kanadski glumac Michael J. Fox, koji se već godinama bori s Parkinsonovom bolešću, primio je Oscara za životno djelo. Nagradu je zaslužio zahvaljujući svojim ulogama u hit filmovima, poput serijala Povratak u budućnost, ali i zbog humanitarnog rada.

Nije nikakva tajna da Michael J. Fox nije ostvario svoj puni glumački potencijal. Kanadski glumac bio je jedna od najpopularnijih hollywoodskih zvijezda u osamdesetima. Zahvaljujući TV seriji Obiteljske veze te filmskoj trilogiji Povratak u budućnost, Fox je već prije 25. rođendana bio na vrhu Hollywooda.

A onda mu je 1991., na snimanju romantične komedije Doc Hollywood, dijagnosticirana Parkinsonova bolest. Sa samo 29 godina Michael J. Fox dobio je vijest da mu život, ali i gluma, više nikada neće biit isti. Živčani poremećaj koji uzrokuje drhtanje i druge simptome nije ga u potpunosti obeshrabrio. I dalje je, u skladu sa svojim mogućnostima, prihvaćao uloge. Ipak, nakon 2001. većina njegovog posla se svela na sporadične televizijske uloge te glasovne uloge u hollywoodskim filmovima.

Najvažnija nagrada u životu

Uvijek borac, nije se htio predati. Kada mu je bolest oduzela glumačku sposobnost, on se posvetio borbi protiv bolesti. Još 2000. osnovao je Fondaciju Michaela J. Foxa za istraživanje Parkinsonove bolesti kako bi pomogao u financiranju potrage za lijekom. Tijekom dva desetljeća prikupio je čak 1.5 milijardi dolara za istraživanje i borbu protiv Parkinsonove bolesti.

Zato je počasni Oscar, kojeg je primio ovoga vikenda u Los Angelesu, vjerojatno i najznačajnija nagrada u njegovom životu.

“Ponizno stojim ovdje prihvaćajući vašu dobrotu”, izjavio je 61-godišnji Michael J. Fox primajući humanitarnu nagradu Jean Hersholt za svoje filantropske napore.. Predao mu je njegov dobar prijatelj Woody Harrelson, ali i brojne druge hollywoodske zvijezde došle su mu se pokloniti. Tom Hanks, Jennifer Lawrence i Jeff Bridges bili su samo neki od sjajnih kolega koje su mu gromoglasno zapljeskale.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     “Zbog vas se tresem. Prestanite!”, pokazao je Fox svoj dobar smisao za humor. U emotivnom govoru, Michael J. Fox Fox kazao je da je najteži dio njegove dijagnoze bio “boriti se s neizvjesnošću”. Dodao je i kako dugo godina nije htio otkriti javnosti svoju bolest jer nije znao hoće li se publika smijati znajući da on pati.

     Uz sve glumce, producente, redatelje i druge filmaše, Foxu je najdraža ipak bila potpora obitelji. Sa suzama u očima njegov govor su gledali supruga Tracy Pollan te djeca Sam Michael, Aquinnah, Schuyler i Esme.

     Priznanja za cjeloživotni doprinos

     Svoje počasnog Oscara, Michael J. Fox dobio na dodjeli Guvernerovih nagrada. Tradicionalni događaj u organizaciji Upravnog odbora Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti okuplja najveće hollywoodske zvijezde, a nagrađuju se dugogodišnji akteri filmske industrije za svoj cjeloživotni doprinos filmu.

     Ove godine su, uz Michaela J. Foxa, nagrađeni redatelj Peter Weir, skladateljica Diane Warren te redateljica i producentica Euzhan Palcy. Ova dodjela svojevrsni je uvod u još jednu dodjelu koju organizira Akademija – Oscare.

     Foto: Mark Vonholden / ©A.M.P.A.S.; Michael Yada / ©A.M.P.A.S.; Al Seib / ©A.M.P.A.S.; Michael Yada; Blaine Ohigashi / ©A.M.P.A.S.; Kyusung Gong / ©A.M.P.A.S.; Michael Owen Baker / ©A.M.P.A.S.; Robert Gladden / ©A.M.P.A.S.

     O autoru

     O autoru