Michael J. Fox tvrdi da naginjanje incestu u ‘Povratku u budućnost’ franšizu i dalje drži aktualnom

Michael J. Fox dotaknuo se teme edipovske prirode koja se pojavljuje u kultnom znanstveno-fantastičnom filmu ‘Povratak u budućnost’.

Povratak u budućnost (Back to the Future, 1985.) i dalje je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih filmova ikada, a to se najviše može zahvaliti veoma upamtljivim i šarolikim likovima. Nakon gotovo 40 godina od izlaska, i dalje se doima ‘svjež’ te mu se svi uvijek rado vraćaju, a oni koji ga prvi put gledaju ostaju jednako očarani.

Incest je ono po čemu publika najviše pamti film

Glavni glumac serijala Michael J. Fox nedavno je u intervjuu za Variety iznio vlastitu teoriju o tome zašto je Povratak u budućnost izdržao test vremena i ostao omiljen među publikom, a na svačije iznenađenje – to nije DeLorean već aspekt incesta.

Ima nešto u vezi s tim na što ljudi još uvijek reagiraju jer je toliko čudno. Da ne budem sirov, ali to je film o tome kako si skoro jebeš mamu i ona je potpuno spremna na to. Čak sam i tada shvatio da je to bizarno – plus Lea je bila prilično slatka.”

Povratak u budućnost (1985.)
Lea Thompson i Michael J. Fox u filmu Povratak u budućnost (Foto: Universal Pictures)

Bizaran, ali upečatljiv zaplet

Srž priče Povratka u budućnost je kada Foxov Marty McFly slučajno otputuje u 1955. godinu. Tamo upoznaje mlađu verziju svoje majke koju glumi Lea Thompson, i Marty joj se jako svidi te ona počinje žudjeti za njim, ne znajući tko je on doista, i na taj način Martyjevo postojanje dolazi u opasnost.

Srećom, incest je brzo suzbijen u korijenu prije nego što postane ‘opasno’ nakon što Thompsonina Lorraine dođe do zabrinjavajuće spoznaje da je poljubac s Martyjem potpuno pogrešan iz razloga koje ne može objasniti, te da ima osjećaj kao da se ljubi s bratom. I glumica Lea Thompson se prije par godina osvrnula na tu (ne)slavnu scenu tijekom intervjua za Under the Radar Magazine.

Povratak u budućnost (1985.)
Michael J. Fox, Crispin Glover, Lea Thompson, Lisa Freeman i Cristen Kauffman u filmu Povratak u budućnost (Foto: Universal Pictures)

Trenutak koji je preokrenuo radnju

Sjećam se koliko je to bilo važno, jer ste se morali potpuno promijeniti – to je bila tako važna točka zapleta, a publika je morala vjerovati u tu promjenu i da sam se odmah mogla zaljubiti u Crispina,” objašnjava Thompson o glumcu Crispinu Gloveru koji je tumačio Foxovog oca u filmu.

Rijetkost je da imate nevjerojatno kratak i mali trenutak da napravite veliku promjenu u zapletu filma. Taj trenutak, i trenutak na koji mislim da sam najponosnija: kada se zaljubim u Crispina nakon što mi pruži ruku, a ja ustanem. Bili su to jako, jako strašni trenuci za redatelja, jer je publika morala vjerovati, a to je umjesto njega mogla učiniti samo gluma. Nije bilo specijalnih efekata. Samo je gluma mogla uvjeriti publiku u taj veliki zaokret. Dakle, bila sam ponosna na to. Stvarno sam ponosna što sam to uspjela izvesti.”

Prava na Povratak u budućnost i njegove nastavke drže redatelj i scenarist Robert Zemeckis i scenarist i producent Bob Gale. Ono što će vjerojatno razočarati sve obožavatelje (i one koji su se već pomirili da neće biti daljnjih nastavaka), je Zemeckisova izjava da nikakav reboot ili remake filma neće biti odobren dok su on i Gale živi.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru