Kultna horor komedija ‘Povratak živih mrtvaca’ dobiva reboot

Redatelj i scenarist Steve Wolsh i njegova tvrtka Living Dead Media kreću s radom na rebootu filma ‘Povratak živih mrtvaca’.

Povratak živih mrtvaca (The Return of the Living Dead, 1985.) jedna je od najomiljenijih klasičnih horor komedija uz Peter Jacksonov Braindead (1992.), Sam Raimijev serijal Zla smrt (Evil Dead), Stuart Gordonov Re-Animator (1985.) i mnoge druge iz tog razdoblja.

Savršen omjer zastrašujućeg horora i komedije

Prije gotovo 40 godina scenarist i redatelj Dan O’Bannon snimio je jedan od najzabavnijih filmova o zombijima svih vremena – Povratak živih mrtvaca, i nakon toga se izrodila cijela franšiza čiji nastavci nisu uživali popularnost kao O’Bannonov original. Sveukupno je pet filmova serijala, ali od ljubitelja horora čut ćete kako govore samo o prva tri.

Povratak živih mrtvaca 1985
Oni su se vratili… oni su gladni… i oni nisu vegetarijanci! (Foto: Orion Pictures)

Dok je original imao savršen omjer jezivog horora i komedije, nastavak je odlučio tu komediju maksimalno pojačati što je na trenutke izgledalo prilično jeftino, a treći dio se zaokrenuo u potpuno drugom smjeru s novom pričom o ljubavi između djevojke zombija i njenog dečka koji to nije. To se obožavateljima tada nije svidjelo, no posljednjih godina film je postao veoma popularan što velikim dijelom može zahvaliti središnjem negativcu, ‘seksi zombiju’ kojeg glumi Melinda Clarke. Izašla su još dva nastavka na koja nitko nije obraćao pozornost jer su jednostavno bili loši u svakom pogledu, da bi nakon toga franšiza bila u mirovanju osamnaest godina, no izgleda da će ponovno zaživjeti.

Reboot se vraća korijenima franšize

Jedine informacije o rebootu filma mogu se pronaći na web stranici Living Dead Media, gdje stoji: “Naš reboot ‘Povratka živih mrtvaca’ proširit će postojeći svijet stvoren od originalnih 5 filmova, dok će ostati vjeran R-rated, sci -fi, horor, korijenima mračne komedije koju obožavatelji kultnog klasika diljem svijeta obožavaju već 35 godina. ​Uzbuđeni smo što oživljavamo ovu čuvenu franšizu za sadašnje obožavatelje i nove generacije obožavatelja zombija.”

Također navedeni kao potencijalni projekti na web stranici su suradnja s National Lampoonom pod nazivom Dead Serious opisana kao “’Zvjerinjak’ u pogrebnom poduzeću“, verzija filma Povratak živih mrtvaca koja bi koristila originalni, nesnimljeni scenarij iz 1973., i nastavak Noći živih mrtvaca (Night of the Living Dead, 1968.) pod nazivom The Night Returns. Doista puno filmova o živim mrtvacima što bi opravdalo i ime Living Dead Media.

Povratak živih mrtvaca
‘Tarman’, prvi filmski zombi koji je tražio mozgove za večeru (Foto: Orion Pictures)

Fanovi su skeptični oko reboota

S obzirom na to da osoba zadužena za režiju i scenarij reboota, Steve Wolsh, iza sebe ima samo dva dugometražna horor filma Kill Her Goats (2023.) i Muck (2015.) koji nisu najbolje prošli ni kod publike ni kritike, fanovi su malo zabrinuti hoće li novi film imati ‘ono nešto’ što odlikuje prvi Povratak živih mrtvaca.

Originalni Povratak živih mrtvaca napisao je i režirao Dan O’Bannon, scenarist klasika poput Alien: Osmi putnik (Alien, 1979.) i Totalni opoziv (Total Recall, 1990.). Film je bio ispunjen punk rock glazbom koji je ovom klasiku dao određeni cool štih, mada je u verzijama na pojedinim streaming servisima ta glazba uklonjena iz filma zbog autorskih prava i neke scene izgledaju prazno bez nje. Isto tako, Povratak živih mrtvaca imao je prve zombije koji trče i od ovog filma je potekla ljubav zombija prema mozgovima što znači da je sve krenulo odavde, i to je sad već dio standardne pop kulture.

Iz svega navedenog, razumljivo je da su fanovi skeptični prema rebootu, ali bez obzira na to, svi oni čekaju s velikom radoznalošću u kojem smjeru Steve Wolsh i ekipa namjeravaju odvesti franšizu.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru