FRKA predstavlja budućnost hrvatskoga filma

Petnaesto izdanje Filmske revije Kazališne akademije, koje će biti održano od 28. do 30. travnja, nudi pedesetak filmova u produkciji zagrebačke Akademije dramske umjetnosti. Uz projekcije posjetitelji će dobiti i niz popratnih događanja, među kojima je i novouspostavljeni Produkcijski dan.

Budućnost hrvatskoga filma može se vidjeti – ovaj tjedan. Naime, od 28. do 30. travnja 2023. bit će održana Filmska revija Kazališne akademije – FRKA, na kojoj će biti predstavljena najbolja djela nastala protekle godine u produkciji zagrebačke Akademije dramske umjetnosti.

Svečano otvorenje bit će u petak, 28. travnja, u kinu Kinoteka s početkom u 20 sati, dok će sva ostala događanja biti organizirana na Akademiji dramske umjetnosti (Trg Republike Hrvatske 5). Na reviji će biti prikazano pedesetak filmova različitih vrsta i žanrova, a svi oni će se natjecati za čak 16 nagrada. O ovogodišnjim pobjednicima odlučivat će žiri filmskih profesionalaca: redateljica Jasna Nanut, glumica Ksenija Marinković, montažer Tomislav Stojanović, producent Matija Drniković i snimatelj Marinko Marinkić.

Ove godine – Flashbacks

Tema je ovogodišnjeg izdanja “Flashbacks” – kojom je fokus stavljen na slavljenje, uvažavanje i zahvalu svim filmskim ostvarenjima i umjetnicima koji su oblikovali našu povijest, kao i onima koji će oblikovati našu budućnost. U tom svjetlu i određene nagrade dobile su imena po preminulim bivšim studentima Akademije, pa se tako nagrada za najbolji igrani film zove “Lukas Nola”, nagrada za najboljega glumca “Jasmin Telalović”, nagrada za najbolju montažu zvuka “Martin Semenčić”, a nagrada za najbolji TV format “Nikola Ivanda”.

Osim projekcija filmova studenata Akademije dramske umjetnosti u glavnom programu, FRKA nudi i popratni program koji uključuje zanimljive radionice, predstavljanje studentskih inicijativa, filmski kviz i mnoge druge.

Predstavljanje Beograda i Sarajeva

Posebnost ovogodišnje FRKA-e svakako je i inauguralni program Produkcijski dan. Bit će održan 29. travnja, a namjera mu je promovirati profesiju producenta u audiovizualnoj umjetnosti te informirati zainteresirane o studijskom programu. U tu svrhu bit će organizirane razne aktivnosti kao što su okrugli stol, gostujuće predavanje (masterclass), radionice i filmske projekcije. Ujedno će se u sklopu Produkcijskog dana predstaviti Fakultet dramskih umjetnosti iz Beograda i Akademija scenskih umjetnosti iz Sarajeva.

FRKA
Ovogodišnji organizatori FRKA-e

FRKA je organizirana sredstvima Društva Hrvatskih filmskih redatelja, Studentskoga centra Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske udruge producenata, HDNP-a te produkcijskih kuća Izvan fokusa, Dinaridi film, Interfilm i Hulahop. Osmislili su je i pripremili studenti druge godine prijediplomskoga studija Odsjeka produkcije – Josip Gregov, Roza Medvešek, Ema Mikolaci, Lucija Perić, Laura Prpić i Klara Vlahovski.

Više o programu i aktivnostima doznajte na FB stranici FRKA-e.

O autoru

O autoru