Kad žene vode glavnu riječ: 10 recentnih filmova s odličnim glavnim ženskim ulogama

Ravnopravnost među spolovima primjetna je i u filmskoj industriji. Sve je više filmova s glavnim ženskim ulogama, bez obzira na žanr. Evo prijedloga što pogledati od novijih naslova…

Srećom, prošla su vremena kad su glumice bile tek “ukras” glavnih muških likova. Danas one na velika platna donose složene karaktere koji skrivaju zanimljive priče. Osim toga, filmovi sa ženama u glavnim ulogama nisu tek romantične komedije i drame. Snažni ženski likovi zastupljeni su u svim žanrovima. Evo nekih od najboljih “ženskih” filmova do sad objavljenih u posljednjih godinu dana…

10. Saint Omer (2022.)

Glavne uloge tumače Kayije Kagame i Guslagie Malanda (Foto: Les Films du losange)

Francuska pravna drama redateljice Alice Diop inspirirana je istinitom pričom, a prati profesoricu književnosti i spisateljicu Ramu koja iz Pariza putuje u Saint-Omer kako bi gledala suđenje o kojemu će potom pisati. Riječ je o sudskom slučaju Laurence, četiri mjeseca trudne senegalske imigrantice i studenticr filozofije, optužene da je ubila svoju 15-mjesečnu kćer tako što ju je ostavila da je odnese plima na plaži.

Kako suđenje odmiče, na vidjelo izlazi sve više detalja o životu imigrantice, a spisateljica počinje preispitivati ​​vlastitu obiteljsku povijest, kao i svoje sumnje u vezi s majčinstvom. Film je osvojio više nagrada na Venecijanskom filmskom festivalu, a uloga Rame povjerena je ruandsko-švicarskoj suvremenoj umjetnici i glumici Kayije Kagame, dok imigranticu glumi francuska glumica i kustosica Guslagie Malanda.

9. Emily (2022.)

/

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Ova britanska biografska drama redateljski je debi Frances O’Connor koja je napisala i scenarij. Riječ je o djelomično izmišljenom portretu engleske spisateljice Emily Brontë s naglaskom na izmišljenu romantičnu vezu s mladim kustosom Williamom Weightmanom koja je prethodila pisanju njezinog jedinog romana, ujedno klasika engleske i svjetske književnosto – “Orkanskih visova”.

     Mnoge pohvala koje je film pobio odnose ne na činjenicu da uspješno spaja biografske podatke slavne književnice i kreativnu slobodu scenaristice i redateljice.

     Naslovnu ulogu tumači Emma Mackey koju znamo kao sarkastičnu i buntovnu Meavu iz Netflixove serije Sex Education, a koju ćemo moći gledati i u filmu Barbie.  

     8. Somebody I Used to Know (2023.)

     Kiersey Clemons i Alison Brie u fokusu su filma o ženskom prijateljstvu (Foto: Amazon Prime Video)

     Alison Brie tumači glavnu ulogu u ovoj romantičnoj komediji čiji je redatelj njezin suprug Dave Franco s kojim je napisala scenarij. A film prati TV producenticu radoholičarku Ally koja se, nakon što je otkazana njezina emisija, vraća u svoj rodni. Tamo pak nailazi na svog bivšeg dečka Seana (Jay Ellis), a nakon poljupca “potpomognutim” alkoholom, Ally otkriva da se Sean ženi s Cassidy (Kiersey Clemons). Iako “na prvu” nisu “kliknule”, Ally i Cassidy s vremenom se sve više zbližuju…

     Film nudi zanimljivu perspektivu ženskog prijateljstva, a ujedno naglašava važnost fokusiranja na vlastite interese i snove.

     7. 80 for Brady (2023.)

     Rita Moreno, Jane Fonda, Sally Field i Lily Tomlin jamče odličnu zabavu (Foto: Paramount Pictures)

     Kyle Marvin režirao je ovu američku sportsku komediju za koju su scenarij napisale Sarah Haskins i Emily Halpern, a producirao je bivši bek NFL-a Tom Brady. U filmu je, naime, riječ o četiri dugogodišnje prijateljice koje 2017. putuju na Super Bowl LI, jednu od najnapetijih utakmica u povijesti NFL-a u kojoj su preokretom slavili Brady i njegovi New England Patriotsi. Dodamo li tome da je “četvorka” svoju postulovinu započela bijegom iz domova za starije, jasno je da film pruža odličnu zabavu koju na donose odlične glumice. Riječ je o glumici, komičarki, spisateljici, pjevačici i producentici Lily Tomlin koja i ovim filmom nastavlja suradnju s podjednako svestranom Jane Fonda,  a s njima glume i portorikanska pjevačica, plesačica i glumica Rita Moreno te filmska i televizijska glumica Sally Field.

     Carrie Coon i Keira Knightley u ulogama inspiriranim stvarnim osobama (Foto: Hulu)

     Ovu povijesnu kriminalističku dramu napisao je i režirao Matt Ruskin i to na temelju istinite priče o Bostonskom davitelju, koji je 1960-ih u Bostonu ubio 13 žena.

     Priča prati Lorettu McLaughlin, koju tumači Keira Knightley, prvu novinarku koja povezuje ubojstva Bostonskog davitelja. Njojse u istraživanju pridružuje kolegica Jean Cole (Carrie Coon), a oba lika su temeljena na stvarnim osobama koje su izvještavale o nizu ubojstava.

     5. True Spirit (2023.)

     Teagan Croft u ulozi hrabre moreplovke (Foto: Netflix)

     Inspirativnu priču o 16-godišnjoj Australki Jessici Watson, najmlađoj moreplovki koja je 2009. sama oplovila svijet napisala je i režirala Sarah Spillane. Hrabru djevojku glumi Teagan Croft, a film se temelji na istoimenim memoarima o njezinim pothvatima za koje se spremala uz trenera jedrenja i mentora Bena Bryanta (Cliff Curtis) i roditelja (Josh Lawson i dobitnica Oscara Anna Paquin). Njezina avantura trajala je 210 dana.

     4. Alone at Night (2022.)

     Ashley Benson u horor trileru (Foto: Vertical Entertainment)

     Ashley Benson tumači glavnu ulogu u ovom horor trileru. Priča prati mladu ženu po imenu Vicky koja se, zbog svakodnevnog stresa, povlači u osamljenu kolibu. Ona nastavlja raditi za web stranicu za odrasle s prijenosom uživo čak i tijekom svog boravka u kolibi, no ubrzo otkriva da je uhodi maskirani ubojica. Situacija eskalira kad ju maskirani ubojica počne terorizirati…

     3. M3GAN (2022.)

     Amie Donald i Violet McGraw u SF hororu (Foto: Universal Pictures)

     Znanstvenofantastični horor napisao Akela Cooper, režiraonovozelandski redatelj Gerard Johnstone, a u njemu glume Allison Williams i Violet McGraw. U filmu je riječ o M3GAN, čudu umjetne inteligencije, zapravo realističnoj lutki programiranoj da bude djetetov najbolji prijatelj i najveći saveznik roditelja. M3GAN fizički tumači Amie Donald, a glas joj posuđuje Jenna Davis. Naime, robotičarka Gemma dizajnirala je M3GAN i prototipsku verziju lutke koristi za društvo svojoj osmogodišnjoj nećakinji. Stvari pođu po zlu kad lutka postane neprijateljski nastrojena prema svakome tko se nađe između nje i njezine male prijateljice.

     2. Missing (2023.)

     Storm Reid traži nestalu majku (Foto: Sony)

     Film prati Storm Reid u ulozi June Allen, tinejdžerice koja traži svoju majku. Majka je, naime,  misteriozno nestala dok je bila na odmoru sa svojim novim dečkom. June, koja je zaglavila milijunima milja daleko od mjesta nestanka svoje majke, koristi tehnologiju koju kako bi pratila posljednje poznate korake svoje majke. Međutim, kako dublje kopa po majčinim digitalnim otiscima, stvari postaju sve kompliciranije. Film je zapravo svojevrsni nastavak filma Traganje (Searching, 2018.).

     1. Vjenčanje za umrijeti (Shotgun Wedding, 2022.)

     Up Next
     You can skip ad in
     SKIP AD >
     Ad will start in..
     Advertisement
     Uključi zvuk
     LIVE
      / 
     • Speed1
     • Subtitles
     • Quality
     • Audio
     Quality
      Speed
      • 2x
      • 1.5x
      • 1.25x
      • 1x (Normal)
      • 0.5x
      Subtitles
       Audio
        Embed this video:
        Copy
        Copy video link:
        Copy
        Chapters
         • Copy video url at current time
         • Fullscreen Exit Fullscreen
         This content is private
         Submit
         Please enter valid password!
         Age Verification
         By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
         ENTER
         or
         EXIT
         Coming Next
         CANCEL

         Romantična akcijska komedija govori o Darcy (Jennifer Lopez) i Tomu (Josh Duhamel) koji okupljaju svoje drage, ali vrlo tvrdoglave obitelji za vjenčanje na udaljenoj destinaciji. Odnosi među njima nisu baš sjajni. I ako to nije bila dovoljna prijetnja slavlju, iznenada se svi zajedno nađu u životnoj opasnosti kada postanu – taoci. Darcy i Tom moraju spasiti svoje voljene – ako se prije toga međusobno ne poubijaju…

         O autoru

         O autoru