Alen Munitić: ‘Naša kina godišnje posjeti 65 tisuća gledatelja’

“U Hvaru, Jelsi i Komiži publika dosta voli domaće i nezavisne filmove, dok primjerice Imoćani obožavaju horore”, govori Alen Munitić, voditelj projekta Kino Mediteran koji već godinama revitalizira kinotečnu ponudu u Dalmaciji.

Kada je 2008. krenuo u avanturu nazvanu Festival mediteranskoga filma Split (FMFS), vjerojatno ni njegov umjetnički ravnatelj Alen Munitić nije mogao sanjati koliki će utjecaj imati na filmofile u Dalamaciji. Nakon početnih festivalskih uspjeha, FMFS je razvio projekt Kino Mediteran, koji od 2012. korak po korak oživljava kina diljem Dalamcije nudeći drugačiji program i iskustvo od multipleksa.

Kroz program Kino Mediteran brojna su mjesta opet dobila svoja kina, što kroz ljetne projekcije, a što kroz renoviranja starih, zapuštenih dvorana. Kako sami govore – Kino Mediteran svojoj publici programira aktualne filmske naslove, ali s fokusom na najkvalitetnije filmove europske i svjetske kinematografije, a uključivanjem u program filmova za djecu, mnogim najmlađim posjetiteljima omogućili smo da po prvi puta dođu u kino i susretnu se s filmom na velikom platnu.

Kako je nastao Kino Mediteran?

Alen Munitić: 2012. godine razmišljali smo kako “produljiti” FMFS i dovesti ga do nove publike, a kako sam ja porijeklom otočanin, znao sam za određeni broj ljetnih kina i kino dvorana koje više nisu u funkciji. Tako se rodila ideja Kina Mediteran koja je prvotno bila turneja FMFS-a po ljetnim kinima. Međutim, velika posjećenosti i pozitivne reakcije publike, ali i samih naših partnera doveli su do toga da se okušamo i u nekoliko zimskih gostovanja i tu su nas najviše potakli Lastovo i Hvar. Kako su i zimska gostovanja uspješno odrađena, tijekom 2014. počinjemo razvijati model obnove kina i infrastrukture i tu su značajnu ulogu odigrali naši partneri – jedinice lokalne samouprave u kojima radimo, a to su uz Lastovo i Hvar još Bol, Komiža i Imotski. Kroz investicijske potpore Ministarstva kulture ovim kinima osigurali smo DCP projektor i novo ozvučenje i tako su se dogodili naši prvi opremljeni gradovi, sve kasnije je samo krenulo kao domino efekt.

Kako su tehnički opremljena kina? Jesu li sva digitalizirana ili imate i 35mm projektore?

Alen Munitić: Danas Kino Mediteran vodi 12 opremljenih kino dvorana i ljetnih kina, a naša putujuća turneja obilazi još desetak gradova. Opremljena kina su: Bol, Supetar, Hvar, Jelsa, Komiža, Imotski, Makarska, Podgora, Ploče i Ljetno kino Bačvice. Lastovo nam jedino nema DCP, ali ima digitalni projektor i opremu da može raditi samostalno, a naša najnovija lokacija s DCP projektorom je Trogir koji počinje raditi početkom 2024. godine. Uz sve navedene gradove kroz Ministarstvo kulture i medija opremili smo se i mi sami tako da putujućim DCP projektorom obilazimo kroz cijelu godinu još desetak mjesta poput Selaca na Braču, Cavtata, Trpnja, Šolte i Vrboske. Naša turneja je iznimno važna jer ona obilazi gradove i mjesta koji se teško mogu sami digitalizirati i opremiti što zbog nedostatka samog prostora ili nedostatka infrastrukture. 35mm projektore nemamo, tj. ako u nekim gradovima i postoje, prestari su i ne koriste se već više služe za uspomenu. Sveukupno naša kina su aktivna kroz cijelu godinu i oko 800 projekcija koje organiziramo posjeti nešto više od 65.000 gledatelja. S obzirom na veličinu gradova na obali i otocima u kojima djelujemo ovo su jako velike brojke na koje smo izuzetno ponosni, ali i zahvalni publici što nas toliko podržava i prati naš rad.

Kino Mediteran (Foto: Kino Mediteran)
Na koje ste kino najviše ponosni što ste ga revitalizirali?

Alen Munitić: Vezani smo za sve naše lokacije i svaka ima neki posebni razlog zbog kojeg smo sentimentalni. Kako sam i rekao Lastovo i Hvar dosta su “kumovali” procesu pretvaranja Kina Mediteran iz putujućeg kina u cjelogodišnji projekt. Bol i Imotski su nam prvi dali povjerenje u vođenju kina i razvoja modela upravljanja. Komiža, Supetar, Jelsa, Podgora su samo nastavili u tom nizu, a neki gradovi poput Ploča, Podgore i Makarske su došli relativno nedavno. Izuzetno smo ponosni na sav rad i razvoj oko Ljetnog kina Bačvice jer je to glavna lokacija Festivala mediteranskog filma Split iz kojeg je sve počelo. Nikada nismo imali kino u Splitu pa kad smo 2018. dobili povjerenje Grada Splita i Zlatnih vrata za programsko vođenje prostora to je za nas bilo zatvaranje cijelog kruga od FMFS-a do razvoja Kina Mediteran.

Kolika je razlika u vašem zimskom i ljetnom djelovanju?

Alen Munitić: Najveća razlika u djelovanju je svakako količina aktivnosti. Ljeti su, pogotovo na otocima, sva kina na otvorenom i radi se svakodnevno. Zimi se na otocima radi puno manje, a aktivnija su nam kina u Imotskom, Makarskoj, Pločama, Podgori… Iako na većoj razini publika doživljava Kino Mediteran dosta kroz ljetna kina, nama je ipak važno da djelujemo cijelu godinu jer smo često u gradovima u kojima radimo jedino kulturno događanje koje se nudi publici tako da se trudimo biti što aktivniji. Zimski mjeseci su također vrijeme kad se možemo posvetiti dosta razvoju publike djece i mladih kroz razne aktivnosti i programe za vrtiće i škole.

Kino u Bolu (Foto: Kino Mediteran)
Kino Mediteran djeluje na više od 20 lokacija. Koliko ljudi u jednom danu znate okupiti na svim tim lokacijama?

Alen Munitić: Moram priznati da nemamo dnevnu statistiku jer svaki grad ima svoju dinamiku rada, a ljeti kad svi rade svakodnevno ne stignemo niti razmisliti o ovakvom podatku. Također veliki dio mjesta obilazimo kroz turneju koja ima 2 seta putujuće opreme i svako 3 dana ide na novu lokaciju, tako da rijetko kada se poklopi da je više od 13-14 lokacija aktivno u jednom danu. O količini ljetnog posla svjedoči i činjenica da od podataka koje sam spomenuo 65.000 gledatelja na 800 projekcija oko 65 posto otpada na period od sredine svibnja do sredine rujna.

Koje su  najveće poteškoće u rukovođenju kina na toliko lokacija?

Alen Munitić: Najveće poteškoće s kojima se sada suočavamo su dotrajalost infrastrukture i teško pronalaženje radne snage u sezoni. Naša kina su sad vrhunski opremljena, ali imamo još dosta posla u obnovi samih prostora kino dvorana i ljetnih kina. Neke lokacije zahtijevaju potpunu obnovu, neke zahtijevaju samo novo grijanje, stolice ili takve elemente. U kontekstu teškog pronalaska radne snage ljetni, s obzirom na razvoj ovakvog turizma ne možemo biti konkurentni na tržištu s obzirom na prihode i ne možemo plaćati ljude koliko ih primjerice plaćaju restorani, kafići hoteli i slično. Na ostale izazove u organizaciji već smo navikli: od puno putovanja preko “ostajanja” na otocima kad ne plove brodovi pa do situacija kada negdje iznenada morate otići “spasit” projekciju zbog nekih tehničkih poteškoća.

Koliko često uspijete u kinu na redovnoj projekciji pogledati film od početka do kraja?

Alen Munitić: Nikad! Kratko i jasno 🙂

Na svakoj lokaciji uvijek ima nekog posla, uvijek ima komunikacije s lokalnim radnicima, partnerima, gostima pa i samom publikom. Zaista ne pamtim kada sam zadnji put u vlastitom kinu pogledao neki film. Ali uspijem povremeno “preko oka”.

Kino u Hvaru (Foto: Kino Mediteran)
Kakve filmove osobno najviše volite pogledati? Koji su vam najdraži redatelji?

Alen Munitić: S obzirom na to da primarno dolazim iz svijeta filmskih festivala nekako najviše “guštam” u festivalskim filmovima. Puno je redatelja koje volim ali evo recentno volim sve što rade Yorgos Lanthimos, Sorrentino, Dolan, a od starijih redatelja Scorsese, Lynch i Almodóvar. Ne “bježim” ni od komercijalnih naslova i volim se zabavit u kinu, pogotovo ljeti uz neki naslov o morskim psima ili dinosaurima.

Kako ste se zaljubili u film?

Alen Munitić: Gledao sam filmove od malena, to su naravno bili crtići, Disneyevi klasici, obavezno san gnjavio roditelje vikendom da me vode u videoteku i slično. Kasnije sam kroz srednju školu odlazio u Kinoteku Zlatna vrata i Ljetno kino Bačvice, a onda dolaskom u Motovun na volontiranje je krenulo moje zaljubljivanje u film i ovaj posao. Glavom kroz zid, Vječni sjaj nepobjedivog uma i Izgubljeni u prijevodu samo su neki od naslova koji su obilježili taj dio početka moje karijere.

Ima li sva publika na području Kino Mediterana isti filmski ukus ili su neka mjesta ipak specifična?

Alen Munitić: Manje više svi imaju isti ukus, al postoje neke specifičnosti: u Hvaru, Jelsi i Komiži publika dosta voli domaće i nezavisne filmove, dok primjerice Imoćani obožavaju horore.

Ljetno kino Bačvice (Foto: Kino Mediteran)
Imate i svoju VOD platformu. Kako ste zadovoljni njezinim radom?

Alen Munitić: Naša platforma Kino Mediteran od doma počela je s radom krajem 2020. godine i zadovoljni smo s njenim radom. Trenutno ima malo više od 100 naslova, a svi su filmovi vezani ili uz našu distribuciju ili uz Festival mediteranskog filma Split. Također, na platformi se nalaze i najvažniji recentni domaći filmovi. Sigurno je da se ne možemo nositi s velikim igračima na tržištu, ali godišnje oko 4.000 posjetitelja pogleda nešto na platformi i ipak smo na jednom mjestu okupili kvalitetne nezavisne filmove za sve koji vole taj žanr. Pozivam i vaše čitatelje da nas posjete na www.kmod.hr i pronađu nešto za sebe u moru zaista odličnih naslova.

Koja vam je najdraža projekcija kojoj ste prisustvovali?

Alen Munitić: Uh, puno je toga bilo ali nešto što nikad neću zaboraviti je projekcija dokumentarca Gangster te voli u Ljetnom kinu Bačvice na Festivalu mediteranskog filma Split. To je nešto što se zaista dešava rijetko i teško je prepričati tu večer nekome tko nije bio prisutan. Ali definitivno nama svima u organizaciji ostaje kao jedna od najljepših uspomena. Opet , možemo ju i povezati s Kinom Mediteran jer je to bio prvi domaći film kojeg smo vodili “na turneju” i koji je s nama obilazio mjesta diljem Dalmacije.

Kako zamišljate Kino Mediteran za deset godina?

Alen Munitić: Prije svega se nadam još boljoj infrastrukturi i obnovi kino dvorana i ljetnih kina, nadam se nastavku trenda porasta publike u kinima i nadam se da će užitak gledanja filmova na velikom platnu prepoznati i mlađe generacije posjetitelja koji će postati naša nova vjerna publika.

Kino Mediteran i Kinofilm nude blagdanski poklon – popust na VOD platformu Kino Mediteran od doma!

Kod za portal je: 23KINOFILM50

VAŽNE UPUTE:

  • kod vrijedi do 23. 12. 2023.
  • iznosi 50 posto popusta – standardna cijena je 2,5 eura, a uz kod za čitatelje Kinofilma iznosi 1,25 eura

Procedura je jednostavna: 
Ulogirajte se na stranicu www.kmod.hr
Ako nemate korisnički račun, kreirajte ga u nekoliko jednostavnih koraka.
Odaberite film koji želite pogledati.

U prozoru za plaćanje označite “Imam promo kod”. Upišite vaš promo kod “23KINOFILM50” te potvrdite na “Primjeni”.
Promo kod možete koristiti do 23. 12. 2023.
Kada za film iskoristite promo kod, onda se taj film na vašem računu nalazi 30 dana, a jednom kada ga pokrenete možete ga pogledati u roku 48 sati.

Dodatne upute za gledanje nalaze se na www.kmod.hr kao i odgovori na često postavljana pitanja.

O autoru

O autoru