Predstavljamo hrvatska kina: Kino Novska

U Novskoj gledanje filmova u kinu seže gotovo sto godina unatrag, a grad se danas može pohvaliti modernom kino dvoranom u sklopu Pučkog otvorenog učilišta Novska.

Na samom zapadu Slavonije nalazi se Novska, grad koji još od 20-ih godina prošlog stoljeća uživa u gledanju filmova, ili kako su ih tada nazivali – ‘pokretnim slikama’. Naravno, u to vrijeme nisu bili filmovi niti kino dvorane kakve danas poznajemo, već su se prve kinopredstave održavale u dvorištu jedne obiteljske kuće uz dodatne popratne umjetničke događaje, a filmovi su bili u obliku filmskih novosti ili žurnala koji su u desetak minuta trajanja prikazivali aktualne vijesti.

Tijekom godina, mjesta gdje su prikazivani filmovi su se mijenjala, od hotela i društvenih domova, pa sve do današnjeg najmodernije opremljenog Kina Novska koje se nalazi u samom centru grada. Nešto više o ovom kinu i njegovoj publici rekao nam je Dominik Mitrović, koji je bio i više nego pristupačan za odgovoriti na pitanja KinoFilma.

Koje je vaše radno mjesto u kinu, kad ste ga počeli obavljati?

Prije svega, naše kino samo je jedna od djelatnosti u sklopu Pučkog otvorenog učilišta Novska, i baš zbog toga svi koji smo zaposleni ovdje radimo i mnoge druge poslove koji nisu direktno vezani uz kino. Ako gledamo baš kino djelatnost, onda je moj posao zapravo sve vezano uz kino, od ugovaranja, programiranja, održavanja, pa sve do prikazivanja filmova. 

U POU Novska sam prvo počeo predavati informatiku u obrazovanju odraslih, te sam kasnije tek krenuo raditi u kinu još 2008. godine, kada je naše kino i renovirano.

Kino Novska - Dominik Mitrović
Naš sugovornik gosp. Dominik Mitrović (Foto: POU Novska)

Možete li pobliže opisati vaše kino? Koliko je staro, i da li se isključivo prikazuju filmovi u dvorani ili se odvijaju i ostali programi?

Naše kino je jedna od djelatnosti u sklopu Pučkog otvorenog učilišta Novska, koje je registrirano kao kulturno-obrazovna ustanova te muzej. Naš osnivač i vlasnik je Grad Novska. U sklopu ustanove imamo kinoprikazivačku, kazališnu, muzejsku, te obrazovnu djelatnost.

Kino je zapravo prilično staro, i nekakvi začetci kinoprikazivačke djelatnosti datiraju do 1928. godine ali na raznim lokacijama po Novskoj. U današnjoj zgradi smo negdje od kraja pedesetih godina prošlog stoljeća. Sama zgrada je od tada nekoliko puta dograđivana i obnavljana, pogotovo nakon Domovinskog rata devedesetih godina, kada je bila znatno oštećena. Veliku renovaciju i modernizaciju doživljava 2008. godine od kada ja i radim. Iduća ključna godina je 2012. godina kada je kino digitalizirano, te smo od tada u korak sa svim drugim modernim kinima. Dvorana ima 222 mjesta, jedina je u gradu, moderna je i dosta godina smo bili zapravo jedni u okolici koji smo bili na toj razini opremljenosti.

Tko je vaša glavna publika?

Ovisno o programu koji prikazujemo u kinu, takva je i publika. No većinom su to mlađe generacije.

Koji filmovi najbolje prolaze?

Ako gledamo čiste brojke onda su najposjećenije organizirane projekcije na koje nam dolaze škole. Ako gledamo redovni program onda su to najčešće neki od trenutno popularnih filmova. Sa žanrovske strane to su obično horori i Marvelovi filmovi. Također i poznati anmirani filmovi dobro prolaze.

Pučko otvoreno učilište Novska
Pučko otvoreno učilište Novska (Foto: POU Novska)

Da li posebno pamtite neke projekcije i zašto?

Pa evo trenutno je aktualan film ‘Dnevnik Pauline P.’ koji je zaista prošao fantastično, što mi je posebno drago je se radi o domaćem filmu koji je publika prepoznala i kritike su odlične, što se vidi i na posjećenosti. Nažalost u slučaju domaćeg filma to obično nije tako. Također mi je ostala u sjećanju i projekcija filma ‘Toma Zdravković’ za kojega ja nisam niti čuo u tom trenu, a film sam naknadno ugovorio na nagovor nekih ljudi. Ne moram govoriti da je dvorana nekoliko puta bila puna.

Kako je 2020. godina bila pogubna za kino dvorane (kao uostalom i za sve), da li se broj posjetitelja vratio na stare brojke prije te godine?

Pa nakon pandemije posjeta je jako pala. Doslovno se prepolovila, ako ne i više od toga. Sudjelovanjem u nekim projektima sa HAVC-om i Kino mrežom brojčano smo se vratili na stare brojke, ali gledajući samo redovnu publiku još uvijek smo u velikom zaostatku za brojevima prije pandemije.

Da li posjećenost kina ovisi o dobu godine, da je u jednom periodu više publike nego u nekom drugom?

Ja smatram da ovisi o puno toga. Mi smo mali grad, i kod nas se osjeti sve. Recimo ako je paralelno neki koncert, odmah se vidi da nema publike. Tako je i gledajući sezonu, ili čak mjesece. Nama je zapravo bolja zima nego ljeto. Ljeti su svi valjda na moru.

Koja se najneobičnija stvar dogodila u kinu otkad radite ondje?

Kada sam još puštao film s vrpce (prije digitalizacije) a tek sam krenuo raditi, nisam puno toga znao.  Prikazivali smo ‘Hobita’ koji je trajao čitavu vječnost, a nisam valjda dobro pritegnuo filmsku rolu. Rola se odšarafila, te je mogla otpasti i tu bi bio kraj. Morali smo stati na 30 sekundi s projekcijom, sve prišarafiti i nastaviti dalje. Publika nije znala što je bilo.

Koja vam je najdraža stvar u ovome poslu?

Najdraža stvar mi je kada vidim prilično punu dvoranu, što nije baš često.

Kino Novska
Dvorana Kina Novska (Foto: POU Novska)

Kako bi izgledao vaš idealan filmski program?

Teško je to reći, iskreno, nisam baš zadovoljan programom, tj. bolje reći filmovima. Ne mogu se sjetiti kada me neki film baš osobno zainteresirao. Smatram da je kvaliteta jako pala. Rijetko ima nešto novo za ponuditi.

Koji ste film najviše puta pogledali, čime vas je privukao?

Mislim da je to ‘Smrtonosno oružje’, svi nastavci, te ‘Brzi i žestoki’, no samo prvi dio. Ja sam više tip iz kasnih devedesetih godina. ‘Brzi i žestoki’ je zaista bio film koji je donio nešto novo u tom trenutku, o svemu kasnije bi se moglo puno pričati. ‘Smrtnosno oružje’ mi je nekako baš simbol 80-ih i 90-ih godina i valjda ih zato volim.

Postoji li film kojem se veselite u nadolazećim mjesecima?

Iskreno, i ne baš. Kao što sam rekao, obično ne bude onako kako sam očekivao. Možda jedino ‘Brzi i žestoki 10’, ali samo zato što me zanima kako će na kraju to sve završiti – ako će završiti.

Imate li u planu neke promjene u dosadašnjem radu, nešto što bi možda poboljšalo dosadašnji rad?

Razmišljali smo o ljetnoj pozornici, mada je problem sam program, jer se vani baš i ne može prikazivati bilo što. Potrebna je oprema, a za sada je to velika prepreka.

Raspored filmova te ostala događanja i novosti vezane za Kino Novska možete pratiti na njihovim web stranicama POU Novska i facebooku.

O autoru

O autoru