Predstavljamo hrvatska kina: Kino Križevci

Upoznajte jedno od definitivno najmlađih kina u Hrvatskoj kojem ni pandemija nije pomutila planove kako bi u to vrijeme započelo s radom i razveselilo sve križevačke ljubitelje dobrog filma.

Križevci su drugi po redu najveći grad Koprivničko-Križevačke županije i nalazi se točno između četiri ostala veća grada: Zagreba, Varaždina, Bjelovara i naravno, Koprivnice. Sam grad Križevci možda ima višestoljetnu povijest, ali ga zato krasi jedno od najmlađih kino dvorana u Hrvatskoj.

Nakon što su svi lokalni ljubitelji gledanja filma na velikom platnu godinama čekali na povratak u kino dvoranu jer je stara bila dotrajala i van funkcije, želja im se ispunila 2021. godine i Križevci su napokon dobili kino kakvo zaslužuju. Tijekom trajanja pandemije kino je započelo s radom i od tada broj posjetitelja samo raste a publika je uvijek zadovoljna – prava stvar za svakog kinoprikazivača.

Da bi malo bolje upoznali križevačko kino, odgovore na pitanja Kinofilma o istom dala nam je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Željka Šunjić, koja zajedno sa svojim kolegicama i ostalima radi na približavanju filmske i ostale kulture svima željnim edukacije i dobre zabave.

Svečano otvaranje Kina Križevci
Svečano otvaranje Kina Križevci (Foto: POU Križevci, ePodravina)
Kad je osnovano vaše kino, i tko je zadužen za kino filmove u Križevcima, odnosno, tko upravlja njime?

Pučko otvoreno učilište Križevci upravlja kinom Križevci, evo 7. 5. 2023. smo proslavili 2. rođendan kina. Kako kao učilište jedini imamo registriranu audiovizualnu djelatnost, bilo je logično da ćemo upravljati i kinom.

Tko uglavnom čini vašu publiku?

Ono što je zanimljivo, naša publika je doista publika od 3 do 93, jer nastojimo pružiti takav program da se uvijek nađe nešto za svaku životnu dob. Iako smo možda u početku i sami bili skeptični te nekako mislili da će kino pohoditi samo mlađa publika, ugodno smo se iznenadili kad smo vidjeli da to nije tako. Tako da ćemo i dalje sadržaje prilagoditi svima.

Koji filmovi su najgledaniji?

Najposjećeniji su, naravno, hitovi, filmovi koji su obilježili godinu, kao James Bond, John Wick, Top gun, Brzi i žestoki 10, Super Mario Bros.

Da li se što promijenilo po pitanju broja posjećenosti nakon pandemije?

Nakon pandemije, publika se vratila u još većem broju i taj broj nikako ne opada.

Marginalci u Kinu Križevci
Ekipa filma ‘Marginalci’ u Kinu Križevci na projekciji filma (Foto: POU Križevci)
Zavisi li posjećenost kina o godišnjim dobima?

Budući da smo ljeti organizatori kina na otvorenom, te nam se mlađa publika seli na Ljetno kino, možemo reći da je samo u tom razdoblju stanka u kinu, inače nemamo u toku godine razdoblje slabijeg dolaska u kino, doista smo sretnici po tom pitanju.

Koja se najneobičnija stvar dogodila u vašem kinu?

Definitivno otvaranje kina za vrijeme trajanja pandemije uzrokovane covid 19.

Koja vam je najdraža stvar u poslu vezanim za kino?

Najdraža stvar u poslu je kad je dvorana puna i kad se traži karta više, te naravno zadovoljna publika i pohvale korisnika koje često primamo.

Kako bi izgledao vaš idealan filmski program?

Idealni filmski program je rasprodana puna dvorana i kada se traži karta više, više rasprodanih jutarnjih matineja, više školskih projekcija.

Foaje Kina križevci
Foaje Kina Križevci (Foto: POU Križevci)
Koji ste film osobno najviše puta pogledali? Čime vas je privukao?

Moj najdraži film je Into the wild, U divljini, zbog prekrasne i istinite tematike, divne glazbe Eddieja Veddera te zanosne fotografije.

Ima li neki film kojem se posebno veselite u narednom periodu?

Budući da su projekcije Super Mario Bros bile izrazito posjećene ne samo od strane djece nego i odraslih. Odučili smo se s prikazivanjem još jedne projekcije na otvorenom i tome se posebno veselimo.

Planirate li neke promjene u radu kina? Što mislite da bi se moglo napraviti da se poslovanje kina poboljša?

Konstantno radimo na inovacijama u kinu, organiziramo razne festivale, i dodatne projekcije, tako da sustavno radimo na poboljšanju rada te nikako ne dopuštamo ući u kolotečinu. Članovi smo Kino mreže te surađujemo i u tom vidu.

Kino Križevci
Dvorana Kina Križevci (Foto: POU Križevci)

Raspored filmova te ostala događanja i novosti vezane za Kino Križevci možete pratiti na njihovim web stranicama Kino Križevci i facebooku.

O autoru

O autoru