Vince Vaughn – Top 10 filmova

Iako smo ga navikli gledati rame uz rame s Ben Stillerom ili Owen Wilsonom u komedijama ranih dvijetisućitih (holivudski mediji nadjenuli su im nadimak ”Frat Pack”), Vince Vaughn kroz karijeru ima i značajan broj ozbiljnih uloga, od uloge Normana Batesa u remakeu Psiha iz 1998. godine do uloge boksača u jednom od novijih Vinceovih ostvarenja, Brawl in Cell Block 99. No, koji Vinceovi filmovi imaju najbolju ocjenu publike reći će nam IMDB.

10. Wedding Crashers (2005)
Ako asociramo Vaughna s inteligentnim, macho no djetinjastim likovima za to je najvjerojatnije zaslužan Wedding Crashers. Priča o dvojici ženskaroša koji nepozvani upadaju na vjenčanja te iskorištavaju ljubav u zraku kako bi zadovoljili svoje seksualne fantazije. Uz savršenu kemiju Owena Wilsona i Vaughna čudi nas kako film nije dobio višu ocjenu od 6,9.

9. Dragged Across Concrete (2018)
Upravo je Vaughn taj koji je zaslužan za nastanak za ove sirove buddy cop akcije. Za vrijeme snimanja oskarom nagrađenog Hacksaw Ridge Vaughn je Mel Gibsonu skrenuo pažnju na scenarij te nagovorio redatelja S. Craiga Zahlera da im se pridruži.
Gibson i Vaughn glume grube policajce koji zbog pretjerane uporabe sile prave pomutnju u medijima i bivaju suspendirani. Kako im je izvor zarade blokiran odluče presresti pljačkaše ne bi li si osigurali penziju. Sa svojih 1,96 m Vaughnu ne treba pištolj da bi nas uplašio.

8. Brawl in Cell Block 99 (2017)
Jednaka ekipa kao u prošlom filmu (S. Craig Zahler, Don Johnson, Jennifer Carpenter) samo se nalaze druge strane zakona, Vaughn kao bivši boksač Bradley Thomas nalazi se u zatvoru – vjerojatno njegova najsirovija uloga dosad. Posjećuje ga tajnoviti Placid Man (Udo Kier) koji od njega zahtijeva ubojstvo jednog od zatvorenika, u suprotnom će nauditi Thomasovoj trudnoj ženi. Makar obrijane glave podsjeća na omiljenog ćelavca Brucea Willisa kraj filma, koji stilski podsjeća na Grindhouse filmove, briše smiješak s naših lica.

7. Fighting with My Family (2019)
Kada Dwayne ”The Rock” Johnson producira o čemu li može biti radnja filma? Saraya (dvadesetdvogodišnja Florence Pugh) je iz obitelji bivših hrvača čija je želja dovesti Sarayju na vrh hrvačkog svijeta – WWE. Tada nastupa Vince kao WWE trener Hutch Morgan u svome tipičnome stilu, ironičnome no pravednome frajeru.

6. Old School (2003)
Iako nam je prva asocijacija na Old School Will Ferrellova gola stražnjica, ova oda studentskim danima prepuna je pamtljivih scena. Nakon što lik Lukea Wilsona Mitch shvati kako ga žena vara, ne s jednim već par muškaraca (u isto vrijeme), osniva bratstvo ne bi li oživio neka sretnija vremena. Ovdje Vince utjelovljuje Beanija, Mitchovog najboljeg prijatelja s nevjerojatnim socijalnim sposobnostima koji je ujedno i odličan otac! Diskutabilno. Inače, redatelj Old Schoola je Todd Phillips, danas poznatiji kao redatelj strahovito popularnog Jokera.

5. Freaky (2020)
Makar u zadnjih par godina servira sve ozbiljnije uloge zabavno je ponovno vidjeti Vaughna na svome terenu. Donekle. U ovoj tinejdžerskoj horor komediji Vaughn glumi serijskog ubojicu koji slučajno zamijeni tijelo sa sedamnaestogodišnjom djevojkom. U samo trideset i pet dana snimanja produkcijska kuća Blumhouse (inače poznata po Insidious, Paranormal Activity) kao što smo od njih i navikli, ni ovdje nije štedila na krvi.

4. Swingers (1996)
Upravo film koji je pomogao Vaughnu izaći van anonimnosti, Swingers je originalna i duhovita priča o razočaranjima odrasloga života i profućkanim snovima. Jon Favreau (ujedno i scenarist), utjelovljuje Mikea, ili kako ga Vaughnov lik Trent zove – Mikeyja, koji želi postati komičar no na svakome koraku reda poraze. Vaughn dominira svojom uvjerljivošću i entuzijazmom baš kada je Mikey na dnu. Lektira za sve u srednjim dvadesetima ili one koji se tako osjećaju.

3. Anchorman : The Legend of Ron Burgundy (2004)
Zanimljivo je kako Vaughn nije potpisan na špici ovoga filma, vjerojatno jer se pored Vaughna pojavljuju još i Luke Wilson, Ben Stiller, Tim Robbins kao vođe televizijske bande. Iako svaki Vaughnov obožavatelj dobro poznaje Wesa Mantootha, prosječnom gledatelju mogao bi promaknuti. U svom macho izdanju Vaughn tumači voditelja konkurentne televizije s kojima se heroj Ron Burgundy (Will Ferrell) sukobljava. Potežu se noževi, vade se mačete, odsijecaju se ruke u jednoj od najkultnijih scena dvijetisućitih godina. Well, that escalated quickly

2. Into the Wild (2007)
Sean Pennovo remek djelo o Christopheru Candlessu (Emile Hirsch), perspektivnom mladiću koji je odlučio ostaviti civilizirani svijet iza sebe i pobjeći u divljinu, sjedi na drugom mjestu s visokim 8.1 ratingom. Christopher u svojem prolasku kroz američka brda i ravnice susreće tople i živopisne likove od kojih prikuplja zrna mudrosti. Jedna od dirljivijih Vaughnovih uloga upravo je uloga Waynea, vlasnika kompanije koja obavlja žetve, koji naposlijetku biva uhićen radi naivnog piratiziranja kabelske televizije. Scena u baru gdje mladi Christopher predočuje malo starijem i mudrijem Wayneu svoje buduće planove nikada nam neće dosaditi.

1. Hacksaw Ridge (2016)
O problematičnom životu Mela Gibsona dosta se pisalo što je nažalost najvjerojatniji razlog zašto se na ovaj film vrlo brzo zaboravilo.
Hacksaw Ridge odvija se oko Desmonda Dossa (Andrew Garfield), vojnog bolničara koji je radi svojih kršćanskih uvjerenja odbio nositi oružje u bitku. Priča je zasnivana na stvarnome liku, prvome čovjeku koji je bez iti jednog ispaljenog metka zaslužio Medalju časti. Vaughn glumi narednika Howella kojeg spašava Garfieldov lik.

O autoru

O autoru