Owen Wilson – Top 10 filmova prema IMDb-u

Owen Wilson jedan je od vrlo zanimljivih i uspješnih hollywoodskih glumaca. Često se pojavljivao u komičnim naslovima kao što su “Wedding Crashers”, “Zoolander”, “Night at the Museum” i “Shanghai Noon”, ali je ipak glumio i ozbiljne uloge. Prvo glumačko iskustvo vezano mu je za ime redatelja Wesa Andersona s kojim je kasnije dijelio spisateljske i glumačke zasluge za filmove: “Bottle Rocket”, “Rushmore” i “The Royal Tenenbaums”, od kojih je potonji čak nominiran za filmsku nagradu Američke akademije te BAFTA nagradu za najbolji scenarij.

U nastavku donosimo listu od top 10 filmova Owena Wilsona koji su dobili najviše ocjene na IMDb-u i smatraju se najboljima u njegovoj karijeri.

10/10
Meet The Parents (IMDb – 7.0)

Owen Wilson imao je samo manju ulogu u filmu “Meet the Parents”, ali to je ipak bilo dovoljno da ostavi dojam. Film govori o Gregu Fockeru, kojeg glumi Ben Stiller, a koji je nevjerojatno zastrašen nakon što se prvi put susreo s roditeljima svoje djevojke. Wilson glumi Kevina, savršenog bivšeg dečka Gregove djevojke Pam.
U filmu također glume Robert De Niro kao Pamin otac, Jack Byrnes i Blythe Danner kao Pamina majka, te Dina Byrnes.

9/10
Marley & Me (IMDb – 7.1)

Jedan od najupečatljivijih filmova u karijeri Owena Wilsona je “Marley & Me”, priča o mladencima koji su usvojili labradora kao test kako bi utvrdili mogu li se nositi s time da budu roditelji. Pas na kraju oblikuje njihov život i život njihove buduće djece.
Wilson se obično povezuje s komičnim filmovima zbog svoje glumačko komične nadarenosti, no iako “Marley & Me” ima svojih smiješnih trenutaka, u konačnici je to dirljiva priča o čvrstoj vezi obitelji i njihova psa.

8/10
Cars (IMDb – 7.1)

Wilson je posudio svoj vokalni talent animiranom filmu “Cars”, čija radnja prati trkaći automobil koji uči pravo značenje prijateljstva i obitelji. Wilson je podario glas glavnom junaku Lightning McQueenu, odnosno kod nas popularnijem Munjevitom Juriću. Osim prvog dijela, glumio je u drugom i trećem nastavku franšize koji su objavljeni 2011., odnosno 2017. godine.
Bilo je i još nekoliko velikih imena koja su posuđivala glas u ovome filmu, a među kojima su Paul Newman, Larry the Cable Guy, Bonnie Hunt, Cheech Marin i Tony Shalhoub. U filmu se također pojavljuju Michael Schumacher i Jay Leno kao gostujuće zvijezde.

7/10
The Darjeeling Limited (IMDb – 7.2)

“Darjeeling Limited” je film o trojici braće koja su se ponovno povezala nakon smrti oca. Putuju vlakom preko Indije kako bi uhvatili bratsku vezu koju su jednom izgubili.
Wilson igra ulogu Francisa, mladića koji je nedavno doživio smrtno iskustvo i sada se nalazi na duhovnom putovanju. Njegovu braću glume Adrien Brody i Jason Schwartzman.

6/10
The Life Aquatic With Steve Zissou (IMDb – 7.3)

Owen Wilson pojavio se u “The Life Aquatic sa Steveom Zissouom”, a radnja film govori o posadi koja kreće u ekspediciju lova na morskog psa koji je ubio partnera Stevea Zissoua, a kojeg glumi Bill Murray.
Wilson tumači Neda Plimptona, mladića koji je obožavatelj Stevea Zissoua i vjeruje da je on njegov davno izgubljeni otac. Film je dobio mješovite kritike, ali bez obzira na to, sada je kultni klasik.

5/10
The Royal Tenenbaums (IMDb – 7,6)

Pod naracijom Aleca Baldwina, “The Royal Tenenbaums” još je jedan film Owena Wilsona za kojeg IMDb smatra da je jedan od njegovih najkvalitetnijih. Priča prati troje braće koji su udaljeni jedan od drugog i posvećeni svojim karijerama. Spletom okolnosti prisiljeni su na zbližavanje nakon što njihov otac sazna da umire.
U filmu iz 2001. godine Wilson glumi Elija Casha, susjeda Tenenbauma i najboljeg prijatelja trećeg sina Tenenbauma, Richieja. Ben Stiller, česti Wilsonov glumački partner, u ovom se filmu pojavljuje kao jedno od djece Tenenbauma. Wilson je i sam sudjelovao u pisanju filma.

4/10
Midnight In Paris (IMDb – 7.7)

“Midnight in Paris” dirljiva je i fantastična priča o scenaristu koji posjećuje Pariz sa svojom zaručnicom i njezinim roditeljima. Wilson utjelovljuje scenarista Gila Pendera dok ga vrijeme u Parizu prisiljava da preispita odnos sa svojom zaručnicom.
Fantastični element je da Gil svake večeri u ponoć putuje u prošlost i tako kroz film uključuje razne povijesne likove. Wilsonovu zaručnicu glumi Rachel McAdams, kojoj ovo nije prvi put da glumi njegovu partnericu na velikom platnu.

3/10
Fantastic Mr. Fox (IMDb – 7.8)

Klasični dječji roman Roalda Dahla, adaptiran je za snimanje 2009. godine. S ocjenom 7.8, službeno je rangiran kao jedan od najviše ocjenjenih u kojima se Owen Wilson ikad pojavio. Pružio je glas liku zvanom Coach Skip.
Film prati priču o gospodinu Foxu, kojeg igra George Clooney, a koji sebe i svoju obitelj mora zaštititi od trojice zastrašujućih farmera. Također, glasove posuđuju Meryl Streep, Jason Schwartzman, Bill Murray, Willem Dafoe, Adrien Brody i Brian Cox.

2/10
Wonder (IMDb – 8.0)

Jedan od najbolje ocijenjenih filmova Owena Wilsona naveden na IMDb-u je drama “Wonder” iz 2017. godine. Priča je to o dječaku s manom na licu koji prvi put kreće u školu. Wilson glumi dječakova oca Natea Pullmana, a Julija Roberts njegovu majku.
Film je dobio uglavnom pozitivne kritike, a čak je i nominiran za Oscara. Osvojio je tri nagrade: nagradu Saturn, filmsku nagradu Hochi i nagradu na filmskom festivalu Heartland.

1/10
The Grand Budapest Hotel (IMDb – 8.1)

Do sada najbolji film u kojem je Owen Wilson glumio svakako je “The Grand Budapest Hotel”, snimljen 2014. godine. Priča je to o čovjeku koji je pogrešno optužen za ubojstvo.
Wilson prikazuje ulogu M. Chucka, portira povezanog s Društvom prekriženih ključeva. Uz Wilsona u filmu glumi još nekoliko istaknutih glumaca, uključujući Ralph Fiennes, Saoirse Ronan, Tilda Swinton, Willem Dafoe, Adrien Brody i Jeff Goldblum. Vizualno impresivno postignuće Wesa Andersona svakako zaslužuje ovu poziciju u zanimljivoj filmografiji Owena Wilsona.

O autoru

O autoru